Gå till innehåll
Kumla

Rasmus Eriksson samlar in info på stan. Foto: Anders Björk

Polis och kommun
redo för nya löften

Publicerad: 1 June 2017 6:30

Rasmus Eriksson och Per Wickberg heter de två områdespoliser som verkar i Kumla. I veckan har de samlat in info från medborgare i syfte att få till ett så bra nytt medborgarlöfte som möjligt.

Rasmus Eriksson har jobbat som polis sedan 2010 och i drygt ett år har han och kollegan Per Wickberg jobbat som områdespoliser i Kumla.

Vad betyder då områdespolis?

Håller sig oftast i Kumla

- Att vi har ett geografiskt ansvar över Kumla, och tanken är få en långsiktighet mot de lokala problemoråden som finns, förklarar Rasmus. 

Per Wickberg och Rasmus Eriksson med kollegorna Lisa Kling och Lotta Lalander som kom förbi.

Så ni är jämt här i Kumla?

- Ja, för det mesta är vi här. Men om det händer något allvarligare någon annanstans i södra länsdelen så får vi åka dit.

Hur trivs du att jobba så mycket i Kumla då?

- Det är en lagom stor stad att jobba i, och det är bara bra att vi inte fladdrar runt för mycket utan lär känna medborgare, näringsidkare, socialtjänst, folk på kommunen och andra här i Kumla så det kan skapas ett bra samarbete

Just denna eftermiddag befinner sig Rasmus och Per kring torget där de samlar in åsikter från medborgare som kan komma till nytta vid det nya medborgarlöftet.

Ville ha ökad synlighet

Det tidigare löftet, mellan polis och kommun, går ut i juni, och har då gällt i ett och ett halvt år. Nu vill man ha in så mycket info som möjligt till det nya avtalet.

- Det medborgarlöfte som varit har framförallt handlat om att man vill öka vår synlighet och närvaro i centrala Kumla, förklarar Rasmus.

Medborgarlöftet är en samverkanöverrenskommelse (långt ord!) där polisen lovar att göra sin del och kommunen sitt. Från polisen till kommunen har den främsta önskan varit att hitta verksamhet till folk så de har något att göra på dagarna. 

- Vi ska utvärdera nu snart hur det har funkat, men jag tycker absolut att det känns positivt, säger Elisabeth Sandberg, som jobbar med brottsförebyggande frågor på Kumla Kommun.

Annons

kumla