Gå till innehåll
Kumla

Vid denna soptunna skedde eldandet, som tur var hann det inte ta sig. Det hade kunnat gå betydligt värre. Foto: Anders Björk

Therese jagade iväg eldande ungdomar

Publicerad: 3 April 2019 12:25

På väg hem såg Therese Alex hur några ungdomar tände eld i Pokerskogen, mellan Skogstorp och Smedstorp. Hon jagade iväg ungdomarna och ringde därefter till brandkåren.

Klockan var kring 16 under tisdagen och Therese Alex hade hämtat sina barn på förskola och var på väg mot hemmet. På gångvägen i Pokerskogen mötte de då tre ungdomar, Therese uppfattade att de strax innan gått av bussen.

Stampade för att släcka eld

Therese yngsta barn gick lite efter och hon såg plötsligt att något inte stod rätt till och uppmärksammade Therese på detta som vände sig om.

- Jag ser de tre killarna stå vid soptunnan. En av dem går fram och tillbaka på cykelbanan. Två av killarna står vid papperskorgen. de lyfter på locket slänger i något och jag ser hur det börjar att ryka, förklarar Therese.

Från busshållsplatsen går gång/cykelvägen in i Pokerskogen mot Skogstorp.

Killarna la i ännu mer från marken så att elden skulle ta sig ytterligare. Therese stod först och tittade och undrade om hon såg rätt. Hon säger därefter åt sin dotter att vänta och börjar att springa mot killarna som då kutar iväg.

De tre ungdomarna springer mot Skogstorpsskolan och när Therese kommer fram till papperskorgen ryker det för fullt och brinner även lite på marken. Hon ringer 112 för att tillkalla brandkår och stampar för att släcka eld på marken.

"Kunnat tagit sig på några sekunder"

När brandkåren kommer så släcker de elden/röken med några vattenkanoner och de tackar Therese för att hon ringde. Therese är av uppfattningen att elden hade kunnat tagit sig i det täta skogsområdet om hon inte satt stopp.

- Ja, verkligen. Det var torrt i marken, så det tror jag definitivt. Hade ingen kommit hade de nog slängt i mer torrt gräs.

Therese säger att hon aldrig har sett ungdomarna tidigare. Dagen efter är hon fortfarande förbannad över händelsen som kunnat leda till nåt riktigt otrevligt.

- Känslan är att det kunnat leda till en stor skogsbrand på bara några sekunder, och att det är för jävligt att ungdomar inte inser risken med eld.

Annons

kumla