Gå till innehåll
Kumla

Här rensas Kumlasjön inför helgens festival. Bottenväxter kapas av amfibieklipparen Truxor. Foto. Tarmo Sundström

Konstgjorda sjöar
måste hållas efter

Publicerad: 31 July 2013 13:21

Både sjön i Sjöparken och den gamla Kumlasjön är kontgjorda dammar och just nu växer det det både vattenpest och grönalger i vattnen. - Men det kommer bli bra på sikt, säger stadsträdgårdsmästare Kerstin Gustavsson.

Vattenpesten frodas fortfarande i Sjöparken men vattenkvalitén är bra.
Kerstin Gustavsson

- Det kommer att ta lite tid innan sjön har kommit i balans, säger  stadsträdgårdsmästare Kerstin Gustavsson. Det är svårt i en konstgjord sjö att få allt på plats. På sikt kommer det nog att bli bra.

- Fiskarna och även vattenpesten ser ju till att rena vattnet, så det håller bra kvalité. Vi släpper på och tappar ur vatten hela tiden så på sikt kommer det att rätta till sig.

Inte bara karpar

Det är inte bara karp som finns i sjön utan även småfisk från ån.

- Jag vet inte riktigt vad det är för fisk men den är väldigt liten. Det kan också vara att någon  planterat in fisk utan att vi vet om det, säger Kerstin Gustavsson

Rensar grönalger för Sjöslaget

I den gamla Kumlasjön rensas det för fullt och det är mest grönalger som tas bort.

- Vattenkvalitén i sjön är riktigt bra och det är väldigt klart vatten, säger Micke Magnusson, enhetschef på parkavdelningen.

Båda sjöarna är konstruerade dammar och fungerar likadant som ett akvarium.

- Vi rensar nu mest för den aktivitet som kommer under helgen, Sjöslaget. Vi vill att det ska se trevligt ut, säger Micke Magnusson.

Annons

kumla