08 December 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Kumlasjön är tom, påfyllning väntar

Kumlasjöns fiskar är borta. Efter uppsnyggning ska sjön börja fyllas igen. Foto: Anders BjörkKumlasjöns fiskar är borta. Efter uppsnyggning ska sjön börja fyllas igen. Foto: Anders Björk

Fredag 22 mars är Världsvattendagen - och då är Kumlasjön nästan tömd. Nu ska man passa på att snygga till i botten- och kantområden innan sjön börjar att fyllas igen. Och det kan ta tid innan den är helt fylld.

- Helt klart är det väl inte, det är lite is kvar på vissa ställen. Men i stort sett är sjön tömd, säger Tord Ståhl, som är Parkchef hos Kumla kommun.

Fylla sjön tar ungefär en månad

Arbetet med att tömma sjön har genomförts för att få bort en invasiv art av spegelkarpen som planterats i sjön och sen ökat väldigt i mängd. Först tänkte kommunen avliva alla fiskar, men de skänktes istället till Stripa Kapfiske Klubb som gärna tog hand om fiskarna och planterade dem i sin sjö.

- Det är bra att det löser sig på det här sättet. Karpen är lite speciell, man får inte plantera ut den hur som helst utan det är väldigt strikt med tillstånd, därför tyckte vi det var säkrast att avliva den istället för att ge bort den till någon som inte har tillstånd eller är seriös, men den här klubben är väldigt seriös, sade Mirjam Holmberg, samordnare över Kumla Stadspark vid en tidigare artikel.

Så vad händer nu då?

- Vi kommer att rensa bort vass, skräp och passa på att snygga till så mycket det går innan sjön börjar fyllas igen, säger Tord Ståhl vars kollega Mirjam Holmberg får avsluta.

- Troligtvis inom en månad kan vi börja fylla sjön, beroende på om det blir vinter en sväng igen. Själva påfyllningen med vatten tar sen cirka en månad. 

Parksjön var namnet. Dalsjön och Konstsjön fick färre röster.

Vi kan även meddela att namntävlingen för närliggande sjön i "Sjöparken" är avgjord. Kumla kommun skriver på sin hemsida att 79 procent av rösterna föll på namnet "Parksjön".

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-03-22 13:48
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.