20 Juni 2019
Tipsa: 073-094 57 58

(S) och (M) fortsätter regera i Kumla

Från vänster Oscar Svärd (M), Andreas Brorsson (S), Katarina Hansson (S) och Åsa Windahl (M). Foto: Anders BjörkFrån vänster Oscar Svärd (M), Andreas Brorsson (S), Katarina Hansson (S) och Åsa Windahl (M). Foto: Anders Björk

Socialdemokraterna och Moderaterna meddelade under onsdagens presskonferens att de har enats om att ihop fortsätta regera i Kumla de närmaste fyra åren. Samtalen med övriga allianspartier gick inte som (M) ville och därför blev det inget.

Presskonferensen i Stadshuset inleddes kl 9. Kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson var den av de fyra medverkande som först tog ordet.

- Vi har haft ett väldigt bra samarbete de senaste fyra åren, lärt känna varann på ett bra sätt och trivts ihop, och det är grunden för en bra samverkan. 

50 nya hyreslägenheter per år

För att komma i mål med hur samarbetet ska se ut har partierna enats om ett antal punkter de vill genomföra. Dessa gick man kort igenom.

- Första punkten är att tillse byggandet av 50 nya hyreslägenheter per år i kommunen, fastslog Andreas Brorsson (S), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Man ser helst att privata aktörer bygger, men om så inte sker ska Kumla Bostäder göra det. Man står fast vid att området kring Södra Via fortfarande är intressant för företags och industrietableringar. 

Det behöver även byggas för de äldre, till 2022 behövs det 40 nya platser och till 2027 ytterligare 40. Även här ser man gärna att det är privata aktörer som bygger. Därtill ska arbetet för en ny F-9 skola påbörjas, det är inte klart var den ska ligga, eller när bygget kan börja, förhoppningsvis inom mandatperioden.

- Vi kan bygga hur mycket nytt som helst, men har vi inte kunnig personal att fylla det med så gör inte husen någon verkan, därför är det viktigt att vi fortsätter jobba med att vara en attraktiv arbetsgivare, säger Katarina Hansson.

Utredning om LOV inom kommunen

Ny bokbuss kommer, efter bidrag med statliga pengar. Fortsatt jobb med "Kunskap i Fokus" inom skolan där inblandade styrande träffas en gång per år för en ordentlig genomgång och sätta upp mål fortsätter. 

- För andra året i rad ökar måluppfyllelsen och för andra året i rad minskar sjuktalen, och vi har en budget i balans. Det visar att vi gjort ett bra jobb, och ska fortsätta med det. Vårt mål är att meritvärdet 2022 ska vara högst i Örebro Län, säger Oscar Svärd (M), ordförande i nämnden för livslångt lärande.

Utredning ska starta om eventuellt införande av LOV inom kommunen. Ämnet har en viss sprängkraft inom (S) och Katarina Hansson skärpte rösten något när hon betonade att det bara handlade om en utredning. Man ska arbeta mer aktivt för införandet av intreprenader. Ta fram mer tomter för både hus och förskolor. Ett område som nämndes för utveckling är Idrottsparken som, bland annat, innefattar en stor grusplan som sedan många år är tom.

Man ska även utreda om kommunen ska bygga ett nytt ridhus med verksamhet som i så fall drivs av fristående aktör eller förening.

- Vi kommer utreda för och nackdelar. Ridsporten är en väldigt viktig fritidssysselsättning för många, fastslog gruppledare Åsa Windahl (M).

Därtill kommer en utredning om pedagogiska luncher inom skola och förskola

Katarina "Jag är kvar och kommer så vara"

- Det här är de tydligaste punkterna som vi enats om och grundat vår samverkan för de kommande fyra åren, sammanfattade Katarina Hansson.

Andreas Brorsson (S) ger sin syn på ett fortsatt samarbete med (M).

- Det har varit en lång process efter valet, men efter diskussioner med partier har vi funnit att det här är det bästa sättet för oss Socialdemokrater att gå vidare. Möjligheten fanns, och det har fungerat bra tidigare.

Har ni haft diskussioner med andra partier med efter valet?

- Man pratar alltid med andra partier, men de vi fört absolut mest diskussioner med det är ju Moderaterna.

Hur påverkade det (S) och dig Katarina Hansson att Oscar Svärd efter valet uttalade sig om att du borde avgå och att han inte vill regera ihop med er framöver?

- Efter ett valresultat företräder vi ju våra respektive medlemmar, och (M) har ett bra mandat och vill jobba framåt för att få en majoritet. Sen är det så att jag är vald till sista december 2018 så jag kan inte bli avsatt under den perioden. Jag är kvar och kommer så vara, förtydligade Katarina.

Samtal med allians gick inte så bra

Blev du förvånad att han uttryckte sig så?

- Nej, politik är ju så att man främst företräder sina medlemmar och det är spelets regler. Hans uttalande får stå för honom, men nej jag blev inte förvånad.

Åsa Windahl (M) valdes nyligen till ny gruppledare inom partiet efter Oscar Svärd. Hon förklarar hur man från Moderaternas sida resonerade kring ett fortsatt samarbete.

- Det var egentligen inte nåt svårt beslut. När vi presenterade det valprogram för (S) som vi fått fram såg vi att hade en enig vision om vad vi vill göra. Vi hade väl inga stora frågor vi var oense om förutom LOV, där vi nu kommer göra en ordentlig utredning, men vi kommer inte att införa det.

Varför blev det inget med övriga allianspartier?

- Inledningsvis hade vi båda i åtanke, och vi hade diskussioner med Alliansen, men det gick inte så bra som vi önskade tyvärr. 

(M) "Kommer kunna genomföra partiprogram"

Enligt Windahl ska man diskuterat med Alliansen både före och efter valet.

- Vi kände att vi inte hade samma ideer, medan samtalet med Socialdemokraterna samtidigt gick väldigt bra. 

Nu har ni lite större inflytande än senast, hur kommer det att märkas?

- Det är svårt att säga just nu, men vi känner oss nöjda med förhandlingarna. När vi pratat med våra partigrupper så är vi eniga om att vi landat i något gott och det tror jag Socialdemokraterna känner med.

Jan Engman (C) säger att ni har tappat er politiska kompass, är det så?

- Jag kan inte riktigt hålla med honom om det då vi till stor glädje för våra väljare och oss själva kommer kunna genomföra det partiprogram vi tagit fram och det är vi jätteglada för, avslutade Åsa Windahl.

Alexander Wallin
Makt Egenvinning Kaka Kaffe Patos Ideologi i fallande ordning. Förstår inte hur man som Socialdemokrat/Moderat kan se sig själv i spegeln men det är tydligt att den lokala politiken handlar mer om de sakerna till vänster än de till höger i ordningen ovan.
2018-10-10 10:41
Lennart Björk
o alla(nästan)var glada o viftade på ......... .Back to business.
2018-10-10 10:46
Analytica
Att M i Kumla för andra gången blir ett stödparti åt S gör att moderaternas ”M” borde bytas ut mot det nu lediga ”FP” som står för ”Fake Politics”.
2018-10-10 11:10
Olddriver
Och så var allt tjafs med allmänt val och löften hit och dit över. Nu är det som vanligt igen och våra högavlönade kommunalråd kan fortsätta sitt liv som Kumlas ”främsta” företrädare. När får vi en delning av M i två nya partier, Moderaterna och Moderata Landsbygdspartiet?
2018-10-10 11:26
Svekdebatt
Brorssons uttalande ”… efter diskussioner med partier har vi funnit att det här är det bästa sättet för oss Socialdemokrater att gå vidare.” säger väl det mesta hur ”samarbetet” kommer att fungera. Liksom förra mandatperioden så kommer M att marginaliseras även denna gång. Å andra sidan gynnar det naturligtvis enskilda politiker.
2018-10-10 11:48
Jonny Karlsson
Moderaterna visar än en gång att... Ja vad visar dom? Jo att dom gladeligen hjälper Sossarna att fortsätta regera i Kumla mot utbyte av av några symboliska poster åt Moderaterna...
2018-10-10 13:33
Lotta R
Jag tror inte att man som Moderat väljare hade önskat sig detta. Då man höjer sina egna arvoden till 65 000 kr /månaden så var det väl kanske det som lockade moderaterna att sitta i sossarnas knä. Kumla är idag en av dom mest belånade kommunerna i Sverige och det kommer naturligtvis att fortsätta. Man kommer ju inte att kunna höja skatterna så mycket mer så nästa steg är ju att göra besparingar i verksamheterna. Hoppas ni tycker att det var värt det, Ni som röstade på dom
2018-10-10 14:17
Rutger Jönåker
Toppen. Känns naturligt att fortsätta med samarbetet ni byggt upp. Hade blivit förvånad om det blivit nåt annat.
2018-10-10 16:44
Svennis
Grattis till att Kumla har fått duktiga och kompetenta politiker till att styra kommunen ytterligare fyra år. Det bevisar att man kan se bortom blockpolitiken och se till kommunens bästa istället. Kumla kommun är ett föredöme.Nu kan alla kommun innevånare sova gott om natten..
2018-10-10 19:18
Svennis
Toppen att demokratiska och rättvisa partier styr i Kumla och förhindrar ett främlingsfientligt parti att få något större inflytande över det politiska styret i Kumla. Jag är mycket nöjd med den politiska utvecklingen i Kumla.
2018-10-10 19:53
Tomas
Allt tokigt tillåtet, bara man inte pratar med Sd. De är demokrati på hög nivå. Bara man får sitta kvar, trots minskade röster, hoppas det var sista gången och M har väl bränt alla broarna till att vara ett pålitligt parti. Trött på att höra "vi s....... tar vårat ansvar"
2018-10-10 23:01
SHT
@Svennis: Jag delar inte den entusiasm du redovisar i dina kommentarer, speciellt inte att Kumla är ett föredöme. Som kommun är Kumla en ”stängd” kommun som styrs av S med järnhand. Kompetens inom kommunen är ersatt av lojalitet mot de styrande politikerna. Försök att se kommunen med klara glas i glasögonen och inte med rödfärgade glas.
2018-10-11 12:35
Torkel pettesson
S+M kommer ta hand om kommunen på ett bra sätt.... synd bara att det bor så många gnäääääliga personer i kommunen.
2018-10-11 13:02
Johan
Lotta R skriver om höjda arvoden. Oppositionen kan avsäga sig sina höjda arvoden men det har nog ingen hört att de vill även fast många av dem var emot detta. De visste att de kunde vara emot men endå få höjda arvoden. Man kan tycka vad man vill om valresultatet och vilka som styr ihop. Men man får inte glömma att alla är valda av oss Kumlabor. Håller även med Torkel Pettersson det är bra gnälligt på kumlanytt kommentarsfält. Men det är väll då man kommenterar när man känner sig upprörd. M och S tycker jag styr kommunen bra. Vi har en fin framgångsrik kommun med ett bra näringsliv. Vi ska vara stolta!!!
2018-10-11 20:23
Robban
Tomas>> Har du koll på det här med demokrati? Fler eller färre röster än förra gången kvittar, man räknar antalet röster i årets val.
2018-10-13 15:30
Moz
Nu börjar jag förstå vem som är bakom signaturen Svennis grin
2018-10-14 13:51
Jonny Karlsson
Det är obegripligt att vuxna människor utesluter ett parti enbart för att dom anser att just det specifika partiet utesluter vissa grupper av människor. Att man gör samma sak själv som man anklagar andra för att göra är tydligen inte något som någon ens reflekterar över.. För rent politiskt så ligger SD mycket nära vissa partier så det kan omöjligt vara av dom skälen man utesluter SD.
2018-10-15 14:23
Moderat
Ja det var min sista röst på M, stora sveket var i valet 2014 när de lovade att inte bygga sönder fin jordbruksmark efter samrådsmöte angånde översiktsplanen men när makthungern infinner sig så gick de ihop med S och sa ett "rungande jag"(citat kommunfullmäktigemöte) dec 2017) till 800 nya bostäder på den bästa jordbruksmarken. Trodde det skulle vara lugnt efter förra valet men det ser ut som det är kört, ännu en gång. Fd moderat numera centerpartist.
2018-10-18 13:30
Alexander Wallin
Makt Egenvinning Kaka Kaffe Patos Ideologi i fallande ordning. Förstår inte hur man som Socialdemokrat/Moderat kan se sig själv i spegeln men det är tydligt att den lokala politiken handlar mer om de sakerna till vänster än de till höger i ordningen ovan.
2018-10-10 10:41
Lennart Björk
o alla(nästan)var glada o viftade på ......... .Back to business.
2018-10-10 10:46
Analytica
Att M i Kumla för andra gången blir ett stödparti åt S gör att moderaternas ”M” borde bytas ut mot det nu lediga ”FP” som står för ”Fake Politics”.
2018-10-10 11:10
Olddriver
Och så var allt tjafs med allmänt val och löften hit och dit över. Nu är det som vanligt igen och våra högavlönade kommunalråd kan fortsätta sitt liv som Kumlas ”främsta” företrädare. När får vi en delning av M i två nya partier, Moderaterna och Moderata Landsbygdspartiet?
2018-10-10 11:26
Svekdebatt
Brorssons uttalande ”… efter diskussioner med partier har vi funnit att det här är det bästa sättet för oss Socialdemokrater att gå vidare.” säger väl det mesta hur ”samarbetet” kommer att fungera. Liksom förra mandatperioden så kommer M att marginaliseras även denna gång. Å andra sidan gynnar det naturligtvis enskilda politiker.
2018-10-10 11:48
Jonny Karlsson
Moderaterna visar än en gång att... Ja vad visar dom? Jo att dom gladeligen hjälper Sossarna att fortsätta regera i Kumla mot utbyte av av några symboliska poster åt Moderaterna...
2018-10-10 13:33
Lotta R
Jag tror inte att man som Moderat väljare hade önskat sig detta. Då man höjer sina egna arvoden till 65 000 kr /månaden så var det väl kanske det som lockade moderaterna att sitta i sossarnas knä. Kumla är idag en av dom mest belånade kommunerna i Sverige och det kommer naturligtvis att fortsätta. Man kommer ju inte att kunna höja skatterna så mycket mer så nästa steg är ju att göra besparingar i verksamheterna. Hoppas ni tycker att det var värt det, Ni som röstade på dom
2018-10-10 14:17
Rutger Jönåker
Toppen. Känns naturligt att fortsätta med samarbetet ni byggt upp. Hade blivit förvånad om det blivit nåt annat.
2018-10-10 16:44
Svennis
Grattis till att Kumla har fått duktiga och kompetenta politiker till att styra kommunen ytterligare fyra år. Det bevisar att man kan se bortom blockpolitiken och se till kommunens bästa istället. Kumla kommun är ett föredöme.Nu kan alla kommun innevånare sova gott om natten..
2018-10-10 19:18
Svennis
Toppen att demokratiska och rättvisa partier styr i Kumla och förhindrar ett främlingsfientligt parti att få något större inflytande över det politiska styret i Kumla. Jag är mycket nöjd med den politiska utvecklingen i Kumla.
2018-10-10 19:53
Tomas
Allt tokigt tillåtet, bara man inte pratar med Sd. De är demokrati på hög nivå. Bara man får sitta kvar, trots minskade röster, hoppas det var sista gången och M har väl bränt alla broarna till att vara ett pålitligt parti. Trött på att höra "vi s....... tar vårat ansvar"
2018-10-10 23:01
SHT
@Svennis: Jag delar inte den entusiasm du redovisar i dina kommentarer, speciellt inte att Kumla är ett föredöme. Som kommun är Kumla en ”stängd” kommun som styrs av S med järnhand. Kompetens inom kommunen är ersatt av lojalitet mot de styrande politikerna. Försök att se kommunen med klara glas i glasögonen och inte med rödfärgade glas.
2018-10-11 12:35
Torkel pettesson
S+M kommer ta hand om kommunen på ett bra sätt.... synd bara att det bor så många gnäääääliga personer i kommunen.
2018-10-11 13:02
Johan
Lotta R skriver om höjda arvoden. Oppositionen kan avsäga sig sina höjda arvoden men det har nog ingen hört att de vill även fast många av dem var emot detta. De visste att de kunde vara emot men endå få höjda arvoden. Man kan tycka vad man vill om valresultatet och vilka som styr ihop. Men man får inte glömma att alla är valda av oss Kumlabor. Håller även med Torkel Pettersson det är bra gnälligt på kumlanytt kommentarsfält. Men det är väll då man kommenterar när man känner sig upprörd. M och S tycker jag styr kommunen bra. Vi har en fin framgångsrik kommun med ett bra näringsliv. Vi ska vara stolta!!!
2018-10-11 20:23
Robban
Tomas>> Har du koll på det här med demokrati? Fler eller färre röster än förra gången kvittar, man räknar antalet röster i årets val.
2018-10-13 15:30
Moz
Nu börjar jag förstå vem som är bakom signaturen Svennis grin
2018-10-14 13:51
Jonny Karlsson
Det är obegripligt att vuxna människor utesluter ett parti enbart för att dom anser att just det specifika partiet utesluter vissa grupper av människor. Att man gör samma sak själv som man anklagar andra för att göra är tydligen inte något som någon ens reflekterar över.. För rent politiskt så ligger SD mycket nära vissa partier så det kan omöjligt vara av dom skälen man utesluter SD.
2018-10-15 14:23
Moderat
Ja det var min sista röst på M, stora sveket var i valet 2014 när de lovade att inte bygga sönder fin jordbruksmark efter samrådsmöte angånde översiktsplanen men när makthungern infinner sig så gick de ihop med S och sa ett "rungande jag"(citat kommunfullmäktigemöte) dec 2017) till 800 nya bostäder på den bästa jordbruksmarken. Trodde det skulle vara lugnt efter förra valet men det ser ut som det är kört, ännu en gång. Fd moderat numera centerpartist.
2018-10-18 13:30
Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Publicerad: 2018-10-10 10:01
Senaste nyheterna
Två döda i gasolycka på båt
(14:50)
DANS: Christoffer femma i VM
(11:27)
Gissa Askersundbild - Vinn en bukett!
8
(2019-06-22)
Så firades midsommar
(2019-06-22)
Skyllbergsskyttar i topp
(2019-06-22)
Lars Litzén: Sydnärkenytt kammar noll
11
(2019-06-21)
Dags fira midsommar
(2019-06-20)
Återförening viktigt för flyktingar
2
(2019-06-20)
Sandra Wallin: Rörigt om seriemördaren Bundy
(2019-06-18)
Bygginbrott i Askersund och Laxå
1
(2019-06-18)
Möbler slängda i sjön
(2019-06-18)
Alf Anneborg: Elektrisk cykling
1
(2019-06-17)
Konstnären Rehnholm ställer ut
(2019-06-17)
Fotboll: Skyllbergs första förlust
(2019-06-17)
Nya ”punschverandan” är invigd
(2019-06-16)
Hus skyltar med sin historia
(2019-06-15)
Fotboll: Askersund slog Kumla
(2019-06-15)
Gissa Askersundbild - Vinn en bukett!
6
(2019-06-14)
Medvind för Skyllbergs IK
2
(2019-06-14)
Driftstörning hos Sydnärkenytt
(2019-06-13)
Skadegörelse vid förskola i Åsbro
(2019-06-13)
Visar biljardfilm i TV
4
(2019-06-13)
Båtmotorer stulna i Harge
(2019-06-13)
SPF tänder grill i Åsbro
(2019-06-13)
Bestulen på bilen i Hammar
(2019-06-12)
Fotboll: Janne till Askersund
1
(2019-06-12)
Skolavslutning med blommor och skrindor
(2019-06-11)
Snart rökförbud på uteserveringar
1
(2019-06-11)
Villapriser ökar mest i Örebro Län
(2019-06-11)
Anmälda för kladdat ner bil
(2019-06-10)
Sprintade i Västergötland
(2019-06-10)
Två döda efter brand på camping
(2019-06-08)
Nationaldagsfirande 2019
(2019-06-07)
Fotboll: Stene slog Östansjö
(2019-06-07)
Gissa Askersundbild - Vinn en bukett
14
(2019-06-07)
Anmäld för att lämnat påkört rådjur
(2019-06-07)
Åhlins är Årets företagare
5
(2019-06-06)
Nykter sommarlovsfestival
(2019-06-05)
Kyrkokören reste till Öland
(2019-06-05)
Studenter firades i Sydnärke
5
(2019-06-05)
Fotboll: 9-0 till Vretstorps IF
(2019-06-04)
SKPF på sommarlunch
(2019-06-04)
Inbrott på Vapenvägen
(2019-06-04)
Tjugotal rutor krossade
(2019-06-03)
Måste få ner kostnader i sjukvården
(2019-06-03)
Teknikstrul för Sydnärkenytt
(2019-06-03)
Lars Litzén: Torbjörn åter mästare
(2019-06-02)
Öppnar nytt på Sundsbrogatan
2
(2019-06-02)
DANS: Christoffer och Ronja vann
(2019-05-31)
Gissa Askersundbild - Vinn en bukett!
3
(2019-05-31)
Erbjuds test för cancer
(2019-05-31)
Invigning av hamnscenen
(2019-05-31)
EU-valet färdigräknat
(2019-05-30)
Har öppnat café på Stöökagatan
5
(2019-05-30)
En dröm om frihet
5
(2019-05-30)
Fotboll: Omkastat i div 6-toppen
(2019-05-29)
Rasta Group AB köper Brändåsen
10
(2019-05-29)
Fotboll: Askersund slog Bosna
(2019-05-29)
Fotboll: Skyllbergs femte raka
(2019-05-28)
PRO: Sluta investera i fossilt
(2019-05-27)
Annons:
Tidning
Senast kommenterat
Annons:
Tidning
Populärt ur arkivet
Bloggat
Sydnärke
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.