Gå till innehåll
Kumla

Majoriteten dominerar i högsta utskottet

Publicerad: 14 December 2014 19:52

Tidigare hade majoriteten tre platser och oppositionen två i kommunstyrelsens arbetsutskott (där viktiga beslut förbereds) men nu blir förhållandet fyra mot en sedan (s) och (m) gått ihop och oppositionen varit splittrad. Tre socialdemokrater, en lierad moderat och en oppositionell folkpartist kommer nu sannolikt att utgöra kommunens högsta ledning.

I samband med måndagens fullmäktigemöte är det nu kallat till ett extra kommunstyrelsemöte för att utse vilka fem personer som 2015-18 ska sitta i arbetsutskottet, KS-AU.

Till skillnad från tidigare år i Kumlapolitiken har blocken sprängts vilket enligt valmatematiken lett till att konstellationen (s) och (m) blir tillräckligt stor för att ta fyra av dem fem platserna medan det valtekniska  samarbetet (fp)-(mp)-(v) ger en plats.

Splittrad opposition

Övrig opposition hamnar utanför vilket retar både kristdemokrater och centern.

-  Totalkontroll från den socialdemokratiskt ledda majoriteten, fräser Jan Engman (c) medan Per Holm (kd) säger sig aldrig ha varit med om liknande under sina många år som förtroendevald..

- Visst blir det konstigt gentemot oppositionen, säger Mats Hellgren, moderaternas ledare i Kumla. Men det är så det blir när oppositionen är splittrad.

"Får tillbaka tid"

Mats Hellgren kommer ingå i arbetsutskottet för majoriteten tillsammans med tre socialdemokrater.

Varför denna fördelning, varför inte dela lika, två-två?

- Det blev så för att socialdemokraterna skulle få tillbaka tjänstetid, dom fick släppa ordförandeposten för revisonen till oppositionen.

Mats Hellgren verkar inte se (s)-dominansen i arbetsutskottet som besvärande.

- Vi var inte lika intresserade av att vara fler i KS-AU, vi får veta där vad vi behöver ändå. Det är viktigare att vara fler i kommunstyrelsen, där är vi tre moderater nu.  Hade vi fått en plats till i AU  hade vi kanske istället fått släppa någon vice ordförande i nämnderna med den insyn som det ger. (LLz)

Annons

kumla