Gå till innehåll
Kumla / Brott

Två av de cirka 60 traktorer som stals och försvann förra året kom från Kumla. Nu rullas en stöldhärva upp i rätten.

Fem inför rätta
för traktorstölder

Publicerad: 27 July 2016 12:44

I april förra året stals två traktorer i Kumla värda 2,5 miljon. På tisdagen inleddes i Skövde rättegången mot en liga med fem män som åtalas för traktorstölden i Kumla - och många fler.

Flera av männen (två har suttit häktade sedan december 2015) som nu ska dömas av Skaraborgs tingsrätt kommer från Litauen. Det var där polisen fick upp spår efter de två splitternya John Deere-traktorer som stals den 11 april från Värmdal & Traktorservice i Norra Mos.

Men det var i december förra året som svensk polis kunde gripa två av de misstänkta traktortjuvarna efter en omfattande stöld på en gård nära Skövde. Tack vare att även en teleskoplastare hade spårningsutrustning med GPS hittades den nästa dag i närheten i en lastbil registrerad i Litauen.

Grova stölder för 12 milj kr

Det fanns då  misstankar om att männen hade varit med om flera stölder av värdefulla traktorer dels i Kumla, dels från en gård i Östergötland. De fem inför rätta åtalas nu för grova stölder av sju John Deere-traktorer och jordbruksredskap för 12 miljoner kr. Tre av dem erkänner.

Åklagaren Marianne Aldén säger till tidningen ATL att hon tycker att polisen gjort ett förstklassigt jobb med utredningen. Hon har gott hopp om att bevisningen ska kunna leda till fler åtal och lösa andra traktorstölder.

Enligt utredningen har stulna traktorer med falska handlingar kunnat föras över gränsen trots kontroller i tullen.

60-tal försvann förra året

Hur pass strikta kontrollerna är kan dock diskuteras. Enligt Larmtjänst stals ett 60-tal ganska nya traktorer 2015 och de flesta försvann spårlöst.

- Traktorerna försvinner utomlands, troligtvis till östländer, har utredningsinspektör Mats Carlsson vid Larmtjänst sagt till Skaraborgs läns tidning.

För att få in traktorerna i lastbilar monteras de stora däcken av och spårningssändare kan störas ut av tjuvarna. En miss därvidlag av tjuvarna i Skövde-trakten kan nu leda till ett genombrott för att stoppa "exporten".

Annons

kumla