30 November 2019
Tipsa: 073-094 57 58

PRO:s utbrytare firade 50 aktiva år

En mycket aktiv förening firade i Husaren sitt halvsekel.En mycket aktiv förening firade i Husaren sitt halvsekel.

För 50 år sedan bröt sig ett 30-tal pensionärer loss från Kumla PRO och bildade en egen förening. I lördags 19 oktober kunde PRO Kumla Södra fira jubileum på Husaren med stor fest där cirka 170 medlemmar deltog.

PRO Kumla Södra är idag en mycket aktiv förening med runt 670 medlemmar. Det är en av de största föreningarna i Örebrodistriktet. Föreningen bildades under hösten 1969 genom att ett 30-tal medlemmar begärde utträde ur Kumla PRO och beslöt att bilda en egen pensionärsförening med namn Kumla Södra Pensionärsförening. 

Jubileumsskrift

Till jubileumsfesten hade Harri Wiiand sammanställt en Jubileumsskrift utifrån PRO Kumla Södras medlems-och styrelseprotokoll från starten och framåt. Den visar på händelser och utveckling inom föreningen och för medlemmarna. Bl a har det under de 50 åren bara funnits sex olika ordföranden. Det beslutades 1971 att från 1972 skulle månadsmötet hållas den första onsdagen varje månad. Föreningen har idag nio medlemsmöten och elva styrelsemöten varje år.

Till medlemsmötena kommer ca 180 medlemmar varje gång och träffas och trivs. De bjuds oftast på både underhållning och en gäst som berättar om olika intressanta saker.

Föreningen har ungefär 40 studiecirklar med runt 600 deltagare igång under året. Allt som ordnas är utifrån medlemmarnas intresse.

PROliakören under ledning av Inger Andersson.
Smaklig måltid

Jubileumsfesten inleddes med att ordförande Arne Önnefors hälsade alla hjärtligt välkomna. Därefter framförde PRO Kumla Södras egen kör, Proliakören, under ledning av Inger Andersson, stämningsfullt, några melodier som var populära under de aktuella åren.

En mycket smaklig måltid bestående av kött eller fisk med tillbehör hade både tillagats och serverades av Restaurangskolan.

Under kvällen presenterade Harri Wiiand Jubileumsskriften. Den kommer att delas ut till alla medlemmar.

Ett antal gäster bestående av representanter från PRO Örebro län, PRO Åbytorp, PRO Kumla, PRO Hällabrottet, ABF, Folkets Hus, Väntjänsten samt Kumla kommun önskade föreningen fortsatt lycka till och överlämnade gåvor. Anders Ekstrand och Eva Gisslén underhöll med skön musik och sång i bakgrunden av allt sorl från gästerna. Middagen avslutades med kaffe och tårta.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-10-26 0:41
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.