Gå till innehåll
Kumla

Lars-Enoch Pettersson och Ellen Wikholm tycker att säkerheten blivit klart sämre vid Stenevägen. Foto. Anders Björk

Varför togs övergångsställe bort?

Publicerad: 12 November 2018 12:28

Det är oförklarligt och en trafikfara att Kumla kommun tagit bort ett övergångsställe på hårt trafikerade Stenevägen, anser flera närboende. Kommunen håller dock inte med och tycker att det var en större trafikfara när övergångsstället fanns.

Den pensionerade brandmannen Lars-Enoch Pettersson bor alldeles bredvid det bortplockade övergångsstället. Han förstår inte alls varför det plötsligt tagits bort efter att ha funnits på platsen i väldigt många år tidigare.

"Tycker det är så jäkla dåligt"

- Jag har ett färskt exempel, för nån vecka sedan såg jag två skolflickor gå ut i vägen i tron att det är ett befintligt övergångsställe och de höll sånär på att bli påkörda. Då tänkte jag att vad fan är det här för nånting? Det är bara en tidsfråga innan den första allvarliga olyckan inträffar, säger Lars-Enoch.

Efter den incidenten fick Lars-Enoch nog och kontaktade kommunen.

Lars-Enoch bor i huset bredvid övergångsstället, som funnits där så länge han kan minnas.

- Jag sa att det här är en av de mest trafikerade gatorna i Kumla och att många som kommer fortfarande går över här i tron att övergångsstället gäller än idag. Jag tycker det är så jäkla dåligt att man har plockat bort det.

Vad tycker du att man ska göra då?

- Jag har mätt upp hur långt det är till nästa övergångsställe borta vid trafikljusen, det är 200 meter. Och tycker man att det här övergångsstället var onödigt borde man kunna lägga nåt på sträckan i mellan alla fall, jag tänker främst på alla skolelever och äldre som går här.

När vi står och pratar vid Stenevägen cyklar en kvinna förbi och kommer med i samtalet. Hon bor med i närheten och delar Lars-Enochs uppfattning och oro. Kort därefter kommer även Ellen Wikholm, som har sin utsikt från arbetet vid det bortplockade övergångsstället, ut. Även hon är frågande till varför?

- Det har absolut blivit mer oroligt här sen övergångsstället togs bort, jag tror många är osäkra på om det fortfarande är ett övergångsställe eller inte då delar av de vita strecken är kvar, säger Ellen Wikholm. 

Klagomål på att övergångsställe fanns

Tomas Sköld jobbar som transportledare och samordnare på gatuavdelningen hos Kumla kommun. Han berättar att man fick i uppdrag att utföra arbetet att ta bort övergångsstället från Mats Lidestig, som tidigare jobbade som trafikingenjör på kommunen, men som nu slutat.

Drygt 30 meter österut finns ett övergångsställe vid rondellen.

Så det menades att det är mer trafiksäkert utan övergångsstället?

- Ja, man får använda övergångsstället vid rondellen istället, men många vill ta närmaste vägen oavsett om det finns ett övergångsställe eller inte, säger Tomas Sköld.

Lars-Enoch Pettersson har dock svårt att köpa resonemanget.

- Det känns småaktigt och är bara en principfråga, jag tycker att det är skandal, avslutar en uppretad Lars-Enoch Pettersson.

Annons

kumla