27 Januari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Kumla långt under snittet för miljöbilar

Av Kumlas 506 nya bilar under året är 9 procent miljöbilar. Det placerar Kumla på plats 214 i en ny miljöbilsrankning bland Sveriges 290 kommuner som drivmedelsproducenten Neste gjort. 

Rankningen omfattar alla bilar som nyregistrerats under januari–november och baseras på statistik från Trafikanalys, skriver Neste i ett pressmeddelande.

Elbilar ökar snabbt

– Elbilar och elhybrider ökar snabbt i många kommuner, men i Kumla är omkring hälften av de nya miljöbilarna snåla dieselbilar.

- Därför är det bra att drivmedelsbolagen blandar in allt mer förnybar HVO i den fossila dieseln, så att dieselbilarnas utsläpp minskar ytterligare, säger Fredrik Törnqvist, marknadschef för Neste i Skandinavien.

Av Kumlas 44 nya miljöbilar var 20 en elbil eller elhybrid medan 20 var en snål dieselbil. Övriga miljöbilar kan köras på förnybara drivmedel som biogas eller etanol. 

Även den fossila dieseln innehåller allt mer förnybart drivmedel. I dag blandar vissa drivmedelsbolag in upp till 50 procent HVO i sin fossila diesel.

44 nya miljöbilar i Kumla

Och i september gav Citroën och Peugeot klartecken till att använda ren förnybar HVO i sina nyare dieselbilar.

– Vi hoppas att fler bilproducenter följer efter och godkänner ren HVO till sina dieselbilar, det skulle snabba på omställningen till en fossilfri fordonsflotta.

- Bilar som kör på ren HVO kan minska sina utsläpp med upp till 90 procent, säger Fredrik Törnqvist.

Under januari–november i år har totalt 44 miljöbilar registrerats i Kumla.

Det motsvarar 8,7 procent av de totala nyregistreringarna vilket är lägre än snittet för hela landet som var 16,4 procent. Under 2015 var andelen nya miljöbilar i Kumla 9,5 procent.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2016-12-15 15:18
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.