28 November 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Kumlas nye tränare är en hockeynörd

Efter många år som spelare i Kumla slutade Erik Planeby ifjol och blev ass tränare. Nu är han huvudtränare. Foto: Anders BjörkEfter många år som spelare i Kumla slutade Erik Planeby ifjol och blev ass tränare. Nu är han huvudtränare. Foto: Anders Björk

HOCKEY: På söndag har Kumla Hockey premiär hemma i division 1. Erik Planeby heter lagets nye huvudtränare, han har tidigare spelat många år i Kumla Hockey och beskriver sig som en hockeynörd.

När Erik Planeby la skrillorna på hyllan efter säsongen 2017/18 blev han assisterande tränare till Filip Björk under fjolåret. När Filip valde att kliva av sin post gick frågan till Erik att ta över, och det var ingen överraskning.

En månads betänketid

- Jag visste när det var nån månad kvar på säsongen att Filip inte skulle fortsätta, så jag fick frågan nästan direkt efter att säsongen var slut om jag ville ta över som huvudtränare, berättar Erik Planeby.

Så du var förberedd på att få frågan?

- Ja ganska. Sen vet man ju aldrig om man själv är redo, men de övertygade mig ganska snabbt från styrelsehåll och ordförande Karin Bodin att de trodde på mig, och det kändes skönt att höra.

Erik Planeby drar upp riktlinjerna för Kumla Hockey. 

Hur lång betänketid behövde du?

- Det var ändå en månad ungefär för det är ganska mycket att göra och tar tid. Men jag har kunnat gå ner till att jobba halvtid på Butikskonsult och kan dela den tiden med tjänsten som hockeytränare, så det löste sig bra.

Visste han ville vara kvar inom sporten

Hur tror du det påverkar spelarnas syn på dig att du nyligen spelat med dem?

- Jag trodde nog det skulle vara svårare, men de har tagit det bra. De flesta är ändå nästan tio år yngre än mig och när jag spelade var jag kapten eller assisterande kapten i laget så jag var ju en av ledarna redan då.

Vad är det du gillar med att vara tränare?

- Jag är en hockeynörd i grund och botten och jag visste att jag ville fortsätta vara kvar inom sporten när jag själv slutade spela, sen fick man se vilken roll det blev, nu blev det den här och det känns jättekul.

"Skönt klubben vänt på skutan"

Du har varit i klubben ganska många år och bör ha bra koll på dess utveckling. Hur ser den ut för de senaste åren tycker du?

- Vi pratade om det igår faktiskt att det känns skönt att den styrelse som är nu verkligen har vänt på skutan, ekonomiskt framförallt. Det har länge varit på gränsen med ekonomin, det minns jag från när jag själv spelade. 

- Men nu är det plus på kontot och god entusiasm i hela klubben så det känns som Kumla Hockey är på rätt spår. Det här är första året på ett tag som vi har lag ända från hockeyskolan och ända vägen upp.

Många av dem som var med ifjol är kvar. Foto: Alexander Viktorsson.

Vad ska den publik som kommer för att titta på er ha för förväntningar?

- De kan förvänta sig en fartfylld hockey från ett ungt lag, jag tror vår medelålder ligger på 22 år. Det som känns positivt är att alla spelare vill framåt, så det är ett bra driv i gänget. Det kan annars vara så att man har ett gäng äldre som är nöjda med att vara där de är och det är ganska farligt.

Blir det nåt spel för Erik?

Är du nöjd med truppen inför säsongen?

- Jodå, det är jag. Vad gäller back och målvakssida är det nästan samma som ifjol. Forwards letar vi efter en spelare till. Vi hade Victor Wänghult ifjol som var väldigt duktig och lämnade för Västervik i Allsvenskan.

- Vi har väl inte riktigt kunna ersätta honom, så forwardssidan är inte helt spikad än. Samtidigt är det många av de yngre som tagit steg i utvecklingen och kommer vara ännu bättre i år.

Blir det nåt spel för dig själv om det krisar?

- Nej du, det ska mycket till. Vi försöker ha ett bra samarbete med IFK Hallsberg och J-20 i Örebro Hockey om det skulle vara så att vi är kort om folk, så dem går före mig garanterat, avslutar Erik Planeby.

På söndag kl 16 har Kumla hemmapremiär mot närliggande antagonisten Lindlöven. Nya lag i serien till i år är Linden från Eskilstuna och Nyköpings SK. 

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-12 14:48
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.