17 April 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Petra i Kumla kämpar vidare
för familjehemsbarn - och belönas

Petra Klawatsch sparar inte på sina krafter när hon kämpar för att barn från familjehem ska få det bättre, och det har hon nu blivit belönad för. I år har föreningen Familjehemsmöten blivit utvald för flera utmärkelser och bland annat fått ett projektbidrag på en halv miljon kr.

Petra Klawatsch tar emot barn i sitt familjehem på Åsgränd och har byggt ett nätverk för familjehem som får växande stöd.

Att barn som har en svår bakgrund ska lyckas i skolan och bli respekterade för den de är – det är kumlaborn Petra Klawatsch stora mål. Sedan många år tillbaka har hon varit engagerat för barn som kommer från familjehem, och 2010 bildade hon föreningen Familjehemsmöten som stöder och representerar dessa barn.

Petra Klawatsch vet hur det känns att växa upp i familjehem– hon har själv fått bo i olika familjer när hon var barn. Idag kämpar hon för att barn i samma situation inte känner sig lika ensamma och övergivna som hon kände sig. Det råder ingen tvekan om att hon brinner för sitt jobb, men att bli kallad barnrättshjälte får henne bara att skratta. Mellan ett möte och en dramalektion berättar hon om sitt engagemang.

Kumlanytt träffade dig förra året. Vad har hänt sen dess?

- Det går framåt för föreningen! Nyligen anmälde vi oss till programmet Reach for change, som stödjer personer med idéer för att göra livet bättre för barn. Vi blev utvalda till ett så kallat Lab Program och fick ett stipendium på sammanlagt 140 000 kr för två år. Dessutom får vi tillgång till en expertgrupp som kan hjälpa oss med tekniska frågor och stödja föreningens utveckling.

- Om allt går bra kommer vi också att få ett projektbidrag på 500 000 kr för tre år från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, det är verkligen enormt!

Kampsport, drama, målning och även ett ungdomskafé en gång i veckan är några av aktiviteterna som föreningen ordnar för ungdomarna och barnen. Snart ska Petra Klawatsch till Almedalen, en stor politisk mötesplats, och i år åker hon för första gången med några ungdomar för att de ska kunna se det politiska livet och bli inspirerade.

Vad är föreningens syfte?

- Barnen som hamnar på familjehem är ofta flyktingbarn, har föräldrar som missbrukar, eller har fått en diagnos, som autism. De har det svårt men jag tror att skolan är nyckeln. Jag vill stärka unga människor så att de kan delta i föreningen. Ungdomarna kommer att fortsätta kampen och ju fler som engagerar sig desto bättre är det. Jag vill att deras röst ska höras i stället för att en person talar för dem.

- Vi samarbetar också med de biologiska barnen i familjehemmen. De får också vara med i föreningen, och vi försöker skapa förståelse mellan dem och de placerade barnen.

Får ni tillräckligt med stöd från kommunen?

-Vi har problem med pengar och behöver fler lokala sponsorer. Vi får ett visst stöd från kommunen men vi ligger inte högst upp. Det finns ett intresse men vi vill att det ska bli större. Det verkar vara svårt för kommunen att engagera sig när valet närmar. Systemet är lite trögt i Kumla, men andra komuner har hört av sig. Vi jobbar ju med barn som är sköra, så kommunen kanske är rädd för att haka på.

Har du sett några förändringar i folks attityd?

-Det är stor skillnad mot när vi började. Förut kändes det som att mötas av en mur. Föreningen har utvecklats även om jag tycker det går för långsamt. Idag är det många som vill engagera sig. Och vi vill utvecklas mer i Kumla, vi tror att det finns stora saker att göra här.

Vad är dina mål för framtiden?

- Målet är att erövra hela Sverige, säger hon, mycket seriöst. Vi vill att det ska finnas en grupp för varje stad så att man kan agera på en lokal nivå. Men vi vill också ha en nationell platform så att man kan samarbeta. Därför har vi nyligen startat Familjehemsmöte Sverige.

En internationell utveckling i framtiden tycker Petra Klawatsch skulle vara bra. Men inte innan hon har hunnit erövra hela Sverige!

- När jag tänker på det, gud vilket bra jobb jag har, fortsätter hon med ett stort leende. Föreningens utveckling kommer också att generera jobb, och allt kommer att styras från lilla Kumla!

Vuxen
Inte funderat på om barnen föredrar att få vara barn -inte lyftas fram som projekt? Placerade unga behöver familjer som fungerar och lever vanliga liv. Dessa ungar har varit avvikande när de bott i sina biologfamiljer. Tanken med flytt till familjehem är väl att få "vanliga" liv?
2014-06-10 18:18
Michaela
Det står väl ingenstans i artikeln att de inte ska få vara barn.Det är viktigt att det finns vuxna som lyssnar på trasiga barn och låter dem få en trygg tillvaro och hjälpa dem att släppa sin oro för saker som de inte ens ska behöva fundera över så att de kan få försöka lägga det bakom sig och återgå till att vara barn och få ett så vanligt liv som det går. Det behövs fler eldsjälar som Petra.
2014-06-10 22:31
Evy Tungfeldt
Vi är vanliga familjer som tar emot barn/ungdomar som har olika bakgrund och behov. Denna förening jobbar för att dessa barn/ungdomar ska få känna sig som vanliga. Men det finns också behov hos placerade och biologbarn att se att man inte är ensam om sin situation. Här gör föreningen skillnad och kan stärka upp och skapa nätverk och aktiviteter som stärker känsla om att vara vanlig och inte ensam om att bo i familjehem
2014-06-10 22:34
Petra klawatsch
Hej tänkte att jag ville veta lite mer om vad våra medlemmar i föreningen sa om ovanstående kommentar... Hon har rätt på sätt och vis. Men det gör vi ju när barnen kommer, tar hand om dem som våra egna. Den stora missen i den kommentaren är nog att barn som blir placerade känner sig inte som vanliga tror jag. Även om de älskar sitt familjehem. Därför behövs föreningen! Tycker inte vi ska argumentera. Ev kommenter. Men det som skrivs där är ju en sak, som är självklar för oss familjehem och projektet är ju en helt annan del/sak/syfte Kärlek till projektet ifrån mig Vuxna är verkligen sjuka de fattar ju ingenting Vad är det för vanligt liv vi ska ha och på vilket sätt har vi varit avvikande när vi bodde hemma???????? Det blev ett gäng ungdomar som kommenterade och det ska bli intressant att se vilka som ger sitt stöd till de här barnen och ungdomarna. Det är inte första gången vi varit i media och där många ungdomar känt sig kränkta av kommentarer kring föreningen. Vi kommer prata mer om detta på torsdag då det är ungdomskafé och det är viktigt att vi diskuterar hur andra i Kumla, Sverige och Världen ser på det liv som bara 30 000 svenska barn och ungdomar lever och det är med stor respekt för alla dem som vi idag verkligen kämpar för att skala upp till att bli Sveriges första ungdomsorganisation där deras röster ska bli hörda på deras villkor! Spännande att höra en vuxen åsikt hoppas vi får fler kommentarer innan torsdag! /petra klawatsch, ordf.
2014-06-10 22:37
Åsa
Måste säga att jag inte förstår resonemanet att barnen skulle lyftas fram som ett projekt av föreningen Famuljehemsmöten. Det är väl snarare fantastiskt att det finns människor som engagerar sig i dessa barn, deras familjer och familjehem vill ju stötta, hjälpa o utveckla. Det gör man inte genom att låtsas att barnen inte är placerade o allt är som i vilken familj som helst. Det är det inte. Sen ska barnen självklart då leva ett så bra o vanligt liv som möjligt men med allt stöd som kan behöva. Detta är speciella familjer o speciella barn, i positiv bemärkelse o det behöver lyftas fram.
2014-06-10 22:43
Tove
tycker det är bra att vuxna tar ställning för barn som kommit i kläm, behövs bara en vuxen som ser och bekräftar barnet för att denne ska växa. Kommuner gillar projekt men det gör inte barnen i sig till projekt utan barn behöver det barn alltid behöver: trygghet, omsorg och respekt.
2014-06-10 22:46
Petra klawatsch
Jag vill bara förtydliga att Föreningen exploaterar ingen och det är helt frivilligt att vara med. Många av dessa barn tror att de är helt ensamma att leva så här. Även om många barn har två familjer idag så är det inte samma sak som att ha en biologisk och ett familjehem. Det är så mycket mer känslor och tankar som barnen inte vet vem de ska prata med om dem. Att få en kompis som har det likadant kan vara svårt att hitta... ett extra viktigt område är tillit, och det är precis det som Familjehemsmöten bygger. Barn och unga i familjehem är som alla andra, men har oftare än andra varit med om små eller stora "knäckar" i tilliten till andra människor. Varje sådan "knäck" behöver få en "motknäck" i form av sådant som skapar relationer som bygger tillit mellan människor. Det gör vi och därför är våra möten mellan familjehemsplacerade barn och unga så oerhört betydelsefullt för den enskilda individen!/petra klawatsch ordf.
2014-06-10 22:55
En Pappa
Jag vet vilket arbete föreningen lägger ner på barnen. I en alltmer egoistisk, känslokall och sköt-dig-själv-och-skit-i-andra värld kan vi skatta oss lyckliga över att det fortfarande finns eldsjälar som Petra!
2014-06-10 23:27
Vuxen
Inte funderat på om barnen föredrar att få vara barn -inte lyftas fram som projekt? Placerade unga behöver familjer som fungerar och lever vanliga liv. Dessa ungar har varit avvikande när de bott i sina biologfamiljer. Tanken med flytt till familjehem är väl att få "vanliga" liv?
2014-06-10 18:18
Michaela
Det står väl ingenstans i artikeln att de inte ska få vara barn.Det är viktigt att det finns vuxna som lyssnar på trasiga barn och låter dem få en trygg tillvaro och hjälpa dem att släppa sin oro för saker som de inte ens ska behöva fundera över så att de kan få försöka lägga det bakom sig och återgå till att vara barn och få ett så vanligt liv som det går. Det behövs fler eldsjälar som Petra.
2014-06-10 22:31
Evy Tungfeldt
Vi är vanliga familjer som tar emot barn/ungdomar som har olika bakgrund och behov. Denna förening jobbar för att dessa barn/ungdomar ska få känna sig som vanliga. Men det finns också behov hos placerade och biologbarn att se att man inte är ensam om sin situation. Här gör föreningen skillnad och kan stärka upp och skapa nätverk och aktiviteter som stärker känsla om att vara vanlig och inte ensam om att bo i familjehem
2014-06-10 22:34
Petra klawatsch
Hej tänkte att jag ville veta lite mer om vad våra medlemmar i föreningen sa om ovanstående kommentar... Hon har rätt på sätt och vis. Men det gör vi ju när barnen kommer, tar hand om dem som våra egna. Den stora missen i den kommentaren är nog att barn som blir placerade känner sig inte som vanliga tror jag. Även om de älskar sitt familjehem. Därför behövs föreningen! Tycker inte vi ska argumentera. Ev kommenter. Men det som skrivs där är ju en sak, som är självklar för oss familjehem och projektet är ju en helt annan del/sak/syfte Kärlek till projektet ifrån mig Vuxna är verkligen sjuka de fattar ju ingenting Vad är det för vanligt liv vi ska ha och på vilket sätt har vi varit avvikande när vi bodde hemma???????? Det blev ett gäng ungdomar som kommenterade och det ska bli intressant att se vilka som ger sitt stöd till de här barnen och ungdomarna. Det är inte första gången vi varit i media och där många ungdomar känt sig kränkta av kommentarer kring föreningen. Vi kommer prata mer om detta på torsdag då det är ungdomskafé och det är viktigt att vi diskuterar hur andra i Kumla, Sverige och Världen ser på det liv som bara 30 000 svenska barn och ungdomar lever och det är med stor respekt för alla dem som vi idag verkligen kämpar för att skala upp till att bli Sveriges första ungdomsorganisation där deras röster ska bli hörda på deras villkor! Spännande att höra en vuxen åsikt hoppas vi får fler kommentarer innan torsdag! /petra klawatsch, ordf.
2014-06-10 22:37
Åsa
Måste säga att jag inte förstår resonemanet att barnen skulle lyftas fram som ett projekt av föreningen Famuljehemsmöten. Det är väl snarare fantastiskt att det finns människor som engagerar sig i dessa barn, deras familjer och familjehem vill ju stötta, hjälpa o utveckla. Det gör man inte genom att låtsas att barnen inte är placerade o allt är som i vilken familj som helst. Det är det inte. Sen ska barnen självklart då leva ett så bra o vanligt liv som möjligt men med allt stöd som kan behöva. Detta är speciella familjer o speciella barn, i positiv bemärkelse o det behöver lyftas fram.
2014-06-10 22:43
Tove
tycker det är bra att vuxna tar ställning för barn som kommit i kläm, behövs bara en vuxen som ser och bekräftar barnet för att denne ska växa. Kommuner gillar projekt men det gör inte barnen i sig till projekt utan barn behöver det barn alltid behöver: trygghet, omsorg och respekt.
2014-06-10 22:46
Petra klawatsch
Jag vill bara förtydliga att Föreningen exploaterar ingen och det är helt frivilligt att vara med. Många av dessa barn tror att de är helt ensamma att leva så här. Även om många barn har två familjer idag så är det inte samma sak som att ha en biologisk och ett familjehem. Det är så mycket mer känslor och tankar som barnen inte vet vem de ska prata med om dem. Att få en kompis som har det likadant kan vara svårt att hitta... ett extra viktigt område är tillit, och det är precis det som Familjehemsmöten bygger. Barn och unga i familjehem är som alla andra, men har oftare än andra varit med om små eller stora "knäckar" i tilliten till andra människor. Varje sådan "knäck" behöver få en "motknäck" i form av sådant som skapar relationer som bygger tillit mellan människor. Det gör vi och därför är våra möten mellan familjehemsplacerade barn och unga så oerhört betydelsefullt för den enskilda individen!/petra klawatsch ordf.
2014-06-10 22:55
En Pappa
Jag vet vilket arbete föreningen lägger ner på barnen. I en alltmer egoistisk, känslokall och sköt-dig-själv-och-skit-i-andra värld kan vi skatta oss lyckliga över att det fortfarande finns eldsjälar som Petra!
2014-06-10 23:27
Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Publicerad: 2014-06-10 12:28
Senaste nyheterna
Veckans bilder: Första majtåg i Kumla
(14:21)
Insänt: (L) om nytt medlemskap
(14:12)
Så firar S 1 maj i Sydnärke
(13:34)
Skolrapporten som försvann
(12:49)
Samhällstjänst för knivhot
(12:37)
Hallå där - Inför Kumlamässan
1
(11:52)
Ungdomsgård stänger i Hällabrottet
(2019-04-24)
Inne i fängelse på mässan
2
(2019-04-24)
Avråder från att elda utomhus
1
(2019-04-24)
Fullmäktige ikväll (TV)
(2019-04-23)
Benny Skeppner avliden
46
(2019-04-23)
Parkchef om förstörelsen i lekpark
1
(2019-04-23)
Fotboll: Om division 4 och 5
(2019-04-23)
Fotboll: YIK-förlust mot Säffle igen
(2019-04-23)
Gissa Kumlabild - Vinn en bukett
6
(2019-04-22)
Lars Litzén: Duvslaget trappas upp
(2019-04-21)
BOXNING: Från utlandet till Kumla
(2019-04-20)
Påsktradition lever vidare
2
(2019-04-20)
Fotboll: Yxhult tog första trean
2
(2019-04-18)
Fotboll: IFK föll mot Adolfsberg
(2019-04-18)
Valborg firas i Sjöparken
(2019-04-18)
Hade inte åldern inne
(2019-04-18)
Veckans bilder: Ungdomsgård 70-tal
3
(2019-04-18)
SPF firade 40 med underhållning
(2019-04-18)
Flera fordon i olycka på E20
(2019-04-17)
Snart ska muren stöttas
2
(2019-04-17)
Slutade på privata förskolan
46
(2019-04-17)
Lekpark vandaliserad igen
10
(2019-04-17)
Ingen tågtrafik fyra dygn
(2019-04-16)
Stationsbilder från förr
(2019-04-16)
Anders Björk: ÖSK åker ur
(2019-04-16)
MOTION. Inför Kumla Stadslopp
(2019-04-16)
Dömd för bokföringsbrott
(2019-04-16)
Brand vid garage ej naturlig
1
(2019-04-16)
BOXNING: Läger och tävling i Kumla
(2019-04-16)
Gissa Kumlabilden - Vinn en bukett!
7
(2019-04-15)
Årsmöte för PRO-distriktet
(2019-04-15)
Garagelänga brann i centrala Kumla
1
(2019-04-15)
Fotboll: Tung premiär för KBK
(2019-04-15)
Stölder på apotek
(2019-04-15)
Föräldrar vänder sig mot beslut
1
(2019-04-14)
Fotboll: Division 3 hade premiär
2
(2019-04-13)
Aktuell trafikskylt
(2019-04-13)
Förskoleklass i Haga fylld
4
(2019-04-12)
Blomsteraffär öppnade i Kumla
4
(2019-04-12)
Hallå där - I bowlinghallen
1
(2019-04-12)
SPF i Kumla firar 40 år
(2019-04-12)
Är din hund drabbad av allergi?
(2019-04-12)
Nytt apotek öppnade i Kumla
12
(2019-04-11)
Fotboll: Albin i dubbla roller för IFK
4
(2019-04-11)
Veckans bild - Bokhandel slutet 80-tal
1
(2019-04-11)
Vårbudget med mindre förändringar
(2019-04-10)
Stuga flyttade från Stene brunn
1
(2019-04-10)
Personbil voltat vid olycka
(2019-04-10)
Kumlasjön börjar fyllas på måndag
1
(2019-04-10)
Innebandy: Ny tränare klar i Kumla
(2019-04-09)
Ulrik Jansson: Fritid före Reinfeldt
(2019-04-09)
Fotboll: Vill ha konstgräs till Yxhult
13
(2019-04-09)
Belönade 800 meter ner
(2019-04-09)
Andel behöriga förskollärare minskar
(2019-04-09)
Annons:
Tidning
Senast kommenterat
Annons:
Tidning
Populärt ur arkivet
Bloggat
Sydnärke
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.