05 December 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Förskolepersonal fick goda peppningsråd

Nej, det var ingen frälsarstämning men förskolepersonlen uppskattade måndagens föredrag.

Tomas Gunnarsson hette den inbjudne föreläsare som den kulna måndagmorgonen i Vias tegelaula öste ut goda råd över drygt 200 kvinnor från Kumlas förskolor om hur du skulle kunna tänka om du vill vara mer positiv, lyfta dig ur svackor och gnäll, ta på dig andra hattar.

Han var rätt frejdig Gunnarsson, pratade snabbt under cirka tre timmar och drog med jämna mellanrum ner igenkännande skratt och leenden.

Bygga sitt självförtroende är en grund för de livsregler han ville förmedla och som kan vara en nyckel för att till exempel visa omtänksamhet om andra - utan att för den skull reducera sig till en uppoffrande ängel.

Att kunna visa uppskattning för en medmänniska utan krav på prestation eller utseende.

- Finns det någon här som har fått för mycket uppskattning? var en fråga som hängde kvar i luften en stund.

Är du avundfrisk?

Begreppet "avundfrisk" lanserades av föredragshållaren. Visst, man blir avundsjuk då och då, det är naturligt men man kan även låta avunden omvandlas till inspiration. Men det räcker inte med att tänka att man ska göra detta positiva, det är handlingen som räknas.

- Det enda man inte kan ta ifrån en människa är dess förhållningssätt till livet, till omgivningen, citerade Tomas Gunnarsson en överlevande från koncentrationsläger.  Man väljer själv sitt förhållningssätt.

Gummiband för svärmor

- Det var bra, man har hört det förr men det behöver upprepas, kommenterade Lena Broström, Skogstorp, när deltagarna strömmade ut från aulan. Då delades gröna gummiarmband ut med texten "Gnällfasta pågår" vilket väckte munterhet.

- Skulle behöva ett till svärmor också, sa en deltagare.

Emma Harrysson, Ekeby:

- Det var jättebra, att vi tänker på att peppa varandra, att ge komplimanger i vardagen, det behöver inte vara så stora saker.

Cathrine Hansson-Sonnerstedt och Christina Bennermalm var jättenöjda med föredraget och hoppas att det ska ge personalen ett lyft framöver.

- Superbra, sa Jeanette Widstrand, Björnens förskola.   Man tänker till hur man beter sig mot sig själv och andra. Där har vi många saker att jobba på.

Bättre med utomstående

- Vi vill lyfta verksamheten till något positivt, säger Cathrine Hansson-Sonnerstedt och Christina Bennermalm, två av Kumla sju förskolechefer vilka hade dragit samman sina styrkor för denna studiedag.

- Det är lättare att det kommer någon utifrån och peppar än att någon chef gör det, förklarade de. Nu ska vi fortsätta med detta ute på förskolorna.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2014-09-22 12:34
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.