09 December 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Ove tror ej på vallöftet om nytt konstgräs

Ove Lindqvist vid arenan för Yxhults IK.Ove Lindqvist vid arenan för Yxhults IK. "Jag är en utdöende typ", säger den mångårige ordföranden. Foto: Anders Björk

Att det inte satsas tillräckligt på Hällabrottet stör Ove Lindqvist, som ser fram mot sitt fjortonde år som ordförande i Yxhults IK. - Självklart ska en ny konstgräsplan hamna här, säger Ove, som dock inte tror kommunen har råd.

Ove Lindqvist blev ordförande i Yxhults IK 2006. Lennart Engdahl hette föreningens tidigare ordförande och när han tackade för sig fick Ove frågan av David Svanborg i valberedningen om han ville ta över.

Ser sig som ett utdöende släkte

Han har blivit kvar sen dess och vid årets årsmöte sa Ove ja till ännu ett år.

- Jag skulle nog inte fortsätta om jag inte kände väldigt starkt för klubben, inte minst för ungdomsverksamheten. Sen den här typen av människor som mig som kan lägga väldigt mycket ideell tid på en förening är ju tyvärr ett utdöende släkte, säger Ove i klubbstugan där vi träffas.

Ove Lindqvist har varit verksam inom föreningslivet i en herrans massa år.

Tidigare har Ove varit ordförande i både BK Forward och Örebro SK. Efter tiden i ÖSK tänkte han inte hoppa på nåt mer. Men då ett av barnen spelade i YIK blev det ändå så.

Yxhult förfogar över två elvamannaplaner, båda av naturgräs. Från socialdemokratiskt håll har det sagts att ytterligare en konstgräsplan i Kumla ska byggas. Var är dock oklart. Ove vill såklart ha den i Yxhult.

- Ja, det är här den borde vara. Både vi och IFK Kumla har bra ungdomsverksamheter, men i Kumla finns ju redan konstgräs. Jag tänker även på skolorna Tallängen och Romarbäcken som då kan ha aktiviter här.

Varför inga satsningar i Hällabrottet?

Utrymme finns att bygga en elvamannaplan för konstgräs på B-plan, eller en sjumannaplan där nu grusplan ligger bredvid klubbstugan. Men kanske blir det istället ytterligare en konstgräsplan i Idrottsparken vars område ska utvecklas.

Grusplan i Hällabrottet.

- Det vore förödande för vår del och det jag ser är att att det väldigt ofta blir en snebelastning där allting nytt måste ligga centralt, eller åt Örebrohållet. Här däremot vill man ju inte satsa en krona på ett område som ändå tillhör Kumla.

Men trots vårt prat om var den eventuellt ska ligga så är inte Ove säker på det att byggs nåt alls.

- Jag tror inte kommunen har pengar till det. Men vi får väl se.

Tycker konstgräs hanteras fel

Om det blev så att en ny konstgräsplan byggs hos Yxhult vill Ove även se en ändring på hur man hanterar granulatet, de små kulorna i platsgräset, som i Idrottsparken kastas.

Enligt Ove är det betydligt mer miljövänligt och även bättre ekonomiskt att tvätta granulatet och återanvända det.

- De som är kloka gör på det sättet, men kunskapen finns tyvärr inte där ännu.

Ett mycket yngre Yxhult i år

Vi lämnar pratet om konstgräs och kommer in på seriepremiären för herrlaget som är fyra dagar bort. Yxhult har de två senaste säsongerna kommit sexa och femma i division 3. Men från ifjol har man tappat väldigt många.

För att skydda mot vildsvin har hinder satts upp runt hela A- och B-plan.

Ove överlämnar ett papper där han skrivit upp spelarförlusterna och de är 12 spelare som försvunnit från sommaren 2018 till nu. Flera av dem tillhörde lagets bästa spelare och framförallt försvarsspelare har tappats.

- Vi tror oss ändå kunna vara med och slåss bland de fyra, fem bästa. Men att komma före IFK Kumla blir tufft, jag ser dem som en av seriefavoriterna.

Eftersom man tappat många spelare har man även värvat friskt. Runt tio nya namn, varav sju av dessa är 20 år eller yngre. Det blir ett mycket yngre Yxhults IK i år än tidigare år.

Skadad "Perra" kan missa hela året

Några nyförvärv som sticker ut är Dennis Karbin, rutinerad från många år i division 2 och 3 i Karlskogaområdet. Gabriel Pettersson som vann skytteligan i division 4 ifjol i Lillån med 31 mål på 22 matcher och Edvin Cimrotic, född 2001, som kommer från ÖSK.

Det är dock tveksamt om det blir något spel för veteranen Per-Åke "Perra "Åström. "Perra" har sagt han ska sluta flera gånger, men har svårt släppa fotbollen. Nu har han dock blivit knäskadad och blir förmodligen borta länge.

- Han kanske inte kommer till spel på hela säsongen,såklart jättetråkigt.

Premiären för Yxhults IK sker på lördag i Idrottsparken kl 12:15 mot Säffle.

Därefter spelar IFK Kumla premiär mot IFK Sunne på samma plan senare under dagen. Artikel om IFK Kumla kommer om ett par dagar.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-04-09 17:59
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.