Gå till innehåll
Kumla

Mietek Grocher har svårt att förlåta nazisterna, som gasade ihjäl hans familj. Foto: Thomas Berglund

Överlevaren Mietek
berättar om nazismen

Publicerad: 25 May 2014 1:17

Mietek Grocher, 88 år, är numera ganska ensam i Sverige om att ha upplevt fasorna i nazisternas koncentrationsläger. Han fortsätter att berätta för att förhindra att något liknande ska upprepas. Och eleverna i Kumlaby skola lyssnade spänt när han kom på besök.

Förra veckan besökte han Kumlaby skola för ett möte med eleverna där. Och frågorna var många efter Mieteks berättelse.

Mietek Grocher föddes 1926 och bodde i Warszawa när nazisternas arméer invaderade Polen i september 1939. Han hämtades från en sommarkoloni och internerades tillsammans med pappan. De fördes från läger till läger och namn som Buchenwald och Majdanek finns i Mieteks berättelse.

Familjen ihjälgasad

Mieteks mamma skulle bli ihjälgasad redan i det första lägret. Och inte heller pappan, en bror och en syster skulle komma undan Förintelsen med livet i behåll. Men Mietek gjorde det. Den 2 maj 1945, knappt en vecka före krigsslutet, befriades hans läger av brittiska trupper. Mietek vägde då inte mer än 24 kilo.

Minnena från lägren är något som för evigt etsat sig fast i den gamle mannens minne.

- Att varje dag behöva se vuxna människor dö som flugor och barn bli utslängda från fönster i en soppåse ger en ganska klar bild av vad en del människor kan anse försvarbart att utsätta andra för, säger han inför de spänt lyssnande eleverna.

Jag överlevde! heter Mietek Grochers bok.
Förhindra upprepning

Han konstaterar att det inte heller nu finns några försäkringar mot denna grymhet. Men Mietek är övertygad om att han genom att åka runt i skolor och berätta sin historia ska skapa förståelse och förhindra att något liknande någonsin upprepas.

Hur kände han sig vid befrielsen, var en av frågorna efter Mieteks föredrag.

- Skuldkänslor kom fram. Varför hade just jag överlevt?

Hur hittar du kraft och energi att fortsätta?

- Var jag hittar min kraft vet jag inte, men budskapet är så viktigt att man inte kan sluta berätta.

Har svårt att förlåta

Mietek berättar att han har svårt att förlåta nazisterna. Men också att han under en resa tillbaka till Berlin strax efter kriget träffade en hungrig pojke, som tittade på honom. Mietek delade med sig av en chokladkaka.

- Man kan inte hata ett tyskt barn. Och man ska inte lära ett barn att hata - däremot att förlåta, säger han.

Överlevaren Mietek avtackad efter framträdandet

Längtade han efter något under åren i lägren?

- Jag längtade efter att bli skjuten av vakterna ... Jag till och med bad om att få bli skjuten, men soldaterna vägrade. De ville låta mig leva vidare och pinas.

Planterar träd

Till Sverige kom han vid krigsslutet. Han har bott i Köping och Västerås, där han arbetade på Asea. Numera är han bosatt i Stockholm. Han berättar att han när han kom till Köping såg en skylt med ordet ”förbjuden”. Upplevelserna från kriget satt kvar i hans hjärna och han läste det som ”för juden” ...

Mietek Grocher tar inte betalt för sina föreläsningar. I stället vill han att arrangörerna planterat träd i Israel. Där har en sten rests föra att hedra Mieteks insatser för att ge en positiv bild av landet.

Annons

kumla