06 December 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Vuxenskolan cirklar på första våningen

På första våningen i Folkets hus ryms numera ett litet kluster av föreningar och studieförbund där Vuxenskolan på tisdagen hade öppet hus.

Claes Mård och Caterine Jansson hos Studieförbundet Vuxenskolan i Folkets hus på Skolgatan 12.

Det var väl inte överdrivet många som kommit till de (sedan i höstas) nya lokalerna när Kumlanytt var på besök, strul med annons hos en större tidning angavs som orsak. Men Caterine Jansson, som håller i ett större antal studiecirklar i engelska för Vuxenskolan, tyckte att  studieförbundets nya  plats var utmärkt.

- Dels har det blivit förmånligare än i gamla brandstationen och så ligger det centralt. Kvällskurserna därborta var ingen höjdare för deltagarna, säger hon.

Delar med fyra

Sedan JN-gymnasiet bantats blev våningsplanet ledigt och delas med SKPF (Sveriges kommunalpensionärer), Föreningen Gata upp och gata ner, Hyresgästföreningen och ABF. Var och en har sina kontorsmoduler samt delar på klassrum.

I ett av dem sitter Elisbeth Jansson och knappar på datorn. Hon var varit handledare i SeniorNet, datastugor och studiecirklar för pensionärer som vill lära sig mer om de digitala möjligheterna. Men Elisabeth vill trappa ner.

- Jag hänger inte riktigt med! säger hon. Utvecklingen går så snabbt.

Så det behövs nya handledare - och det ska vara en pensionär för sådan är tanken att äldre hjälper äldre. Träffar är i vilket fall inplanerade under vårvintern, en kurs i surfplattor står till exempel på schemat.

Musik och svenska för asylsökande

Claes Mård, pianist och numera musikansvarig på asylboendet Änglagård i Åsbro, var också på plats. 

- Vi satsar på musik, vi har musikcafé en gång i veckan och initialt handlar det om att komma igång så  det inte blir så långtråkigt för de asylboende. Det är väldigt uppskattat.

Vuxenskolan bedriver även svenskundervisning på asylboenden och har nyss - liksom ABF - uppmanat myndigheterna att lösa frågan om ersättning.

- Det måste ju vara bättre att de får undervisning än att de sitter sysslolösa och väntar på välsignelse, som Claes Mård säger.

Han vill även utveckla musikverksamheten till andra asylboenden i Sydnärke.

- Dels är det underhållning, dels för att fånga upp musikintresserade. Via musiken kan man också lära sig språket.

Not: På fredag är det Öppet hus igen på samm plats kl 10-12.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2015-01-27 16:46
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.