27 Januari 2020
Tipsa: 073-094 57 58
Här syns svenska immigranter i det så kallade "Swede Town", ett område i Chicago. Även immigranter från andra länder bodde där men svenskar fanns det flest av. Foto: Ulf Beijbom, från boken "Amerika, Amerika!" (1977).

Laddar upp med många evenemang

Kumla bibliotek släppte nyligen sitt kulturprogram för månaderna mars och april och visst har där kulingarna både ett och annat att se fram emot. Vad sägs till exempel om en föreläsning om modeslavar, DNA i släktforskningens tjänst och ett besök av SVT-meteorologen Nils Holmqvist?

Programmet startar imorgon kväll, tisdag 6 mars kl. 18:30, med föreläsningen ”Käre broder Edvard - i en emigrants fotspår.” Eva Eriksson fick för några år sedan ta del av Amerikabrev som skickats mellan två bröder över Atlanten, i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Eva satte igång med intensiva efterforskningar och satte brevväxlingen in i ett historiskt perspektiv. Resultatet blev boken ”Kära broder Edvard” som författaren under kvällen kommer att berätta om.

Författaren Eva Eriksson. Foto: Visitkumla.

Tisdag 13 mars, samma tid som ovan, får biblioteket besök av journalisten Moa Kärnstrand och föredraget ”Modeslavar.” Vad är egentligen det verkliga priset för vårt billiga mode?

Moa kommer att berätta mer om bakgrunden till varför våra kläder kan kosta så lite, om miljöförstöring i produktionens spår och om arbetare som far illa när kläder ska sys i en rasande takt. 

Död och mod

Den 20 mars är temat död och vad man som person kan göra för att underlätta för nära och kära innan man går bort. Här får man reda på vilket ansvar man ska ta gällande sina tillgångar och skulder, testamente, arvsordning, bouppteckning med mera. Informationen delas ut av Fredrik Pettersson från Fonus, Annika Rosdahl från Nyckelfonden samt medlemmar från KAK. Efter föredraget blir det frågestund och fika. 

27 mars, även här klockan 18:30, är Pelle Blohm näste man på tur med föreläsningen ”Blohm står när de andra faller.” Pelle Blohm är frilansskribent och brukar författa om fotboll, kultur och allt där emellan.

Här kommer han att dela med sig av en livsberättelse med uppgångar och fall, rädslor och mod, utveckling och förändring. Men framförallt om att våga vara sig själv och stå för det man tror på.

Pelle Blohm släppte sin självbiografi "Blohm står när de andra faller" år 2017. Pressbild.
DNA och bin

Den 3 april är det dags att nysta i släktforskning och DNA. Peter Niwong informerar om hur man kan använda sig av DNA för att hitta nya släktgrenar. DNA-telniken har under åren utvecklats otroligt mycket och många vill testa den för att finna nya, och för dem okända, släktingar. Både i när- och dåtid. Peter berättar hur man går tillväga för att testa sig och hur man sedan ska tyda resultatet. Möjlighet finns att ”topsa" sig på plats!

Tisdag 10 april är det återigen dags för Kumla trädgårdsamatörer att välja föreläsare. Den här gången får man besök av Stig-Åke Gerdvall som kommer att delge sina kunskaper om bin i trädgårdar. Alla får tillfälle att ställa frågor om bin. Som vanligt blir det även kaffeförsäljning och lotteri under kvällen. 

Den 17 april blir det livesänd politikerdebatt i Nerikes Allehandas regi med start klockan 18. Debattledare är Lars Ströman och David Lindén, ledarskribenter på tidningen. 

Nils Holmqvist blev något av en internationell nyhet när han genomförde sitt arbete i tv-rutan iförd en blixttröja. Stillbild från SVT:s nyhetssändning.
Meteorolog på plats

24 april kommer meteorologen Nils Holmqvist, kända från SVT, till biblioteket för att snacka det han gillar mest - väder! Under föredraget kommer han att berätta om hur det kom sig att han skrev en bok i ämnet och hur han egentligen hamnade i svenska folkets vardagsrum. Biljetter finns att köpa på Kumla bibliotek från och med 24 mars. 

För mer information och flera arrangemang på Kumla bibliotek, däribland konstutställningar och segmenten ”Häng med på nätet”, se HÄR (SW)

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2018-03-05 18:58
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.