Gå till innehåll
Kumla

Åter i hetluften.

"Dan-Åke Moberg har
gått över gränsen"

Publicerad: 15 December 2015 22:58

Mitt under kristdemokraten Per Holms inlägg från talarstolen under måndagens fullmäktigemöte ingriper ordföranden Dan-Åke Moberg (s) och förbjuder talaren att hänvisa till Wikipedia. - Det är fakta, säger Holm. - Fy så löjligt, svarar Moberg, du får hålla dig till frågan. - Dan-Åke Moberg har gått över gränsen när han vill förbjuda talare att citera vad de vill, kommenterar Kumlanytts ansvarige utgivare.

Det var under debatten om en motion inlämnad av Per Holm (kd) och Jan Engman (c) som fullmäktiges ordförande Dan-Åke Moberg plötsligt ingrep. Motionen handlade om att införa intraprenad på det kommande vårdboendet. 

När Per Holm för att hitta stöd för sin tolkning av vad intraprenad kan innebära hänvisade till det nätbaserade uppslagsverket Wikipedia stoppades han av Moberg:

- Förlåt. men vad har Wikipedia med det här att göra? undrade ordföranden.

- Ja, det är fakta, svarade Holm.

Drypande förakt

- Fakta, svarade Moberg med drypande förakt. Fy, så löjligt, det är inte sant. Du får hålla dig till frågan. Är det vi politiskt som vi sitter här eller är det Wikipedia och Goggel, som vi diskuterar på fullmäktige, ni får bestämma er.

- Jag tror du skulle kunna dra nytta av att titta på Wikipedia mellanåt för fakta, replikerade Holm och framhöll sin rätt att citera de uppgifter han vill.  Kan jag fortsätta? undrade han.

- Det beror på vad du ska säga, svarade mötesordföranden.

"Chockerande och ledsam"

TV-klippet är en smått chockerande och ledsam uppvisning i icke-demokrati. Att en ordförande ens kommer på tanken att förbjuda en talare att använda vissa källor vittnar om både okunskap och en maktutövning som spårat ur.

Dan-Åke Mobergs okunniga och odemokratiska ingripande utgör därmed tyvärr en belastning för Kumla och dess politiska verksamhet.  Han har gått över gränsen när han vill förbjuda talare att citera vad de vill.

Annons

kumla