Gå till innehåll
Sydnärke

Carina Bååth gör verklighet av sin dröm och startar ett hundcafe inom kort. Foto; Privat

Det satsas
på hunden

Publicerad: 15 November 2013 17:47

Kliniker, salonger, affärer och nu är även ett blivande hundcafe! Det råder en riktig hundboom i våra trakter. - Vi har alltmer insett värdet av att ha hund och är villiga lägga pengar på den, säger Hans Rosenberg Svenska Kennelklubben.

Trenden är tydlig, alltfler väljer att satsa på nystartade företag inom hundbranschen. Kumla har sett fyra nya hundföretag starta verksamhet det senaste året och nu kanske även Hallsberg följer efter för snart öppnar ett hundcafe där.

Men varför är det så många som väljer att dra igång just nu och hur ser de på framtiden och konkurrensen egentligen?

Fördubblat personalstyrkan

För snart ett år sedan i december 2012, slog Jourkliniken Hund & Katt upp sina portar för allmänheten. Jourkliniken ligger i utkanten av Kumla, i närheten av bostadsområdet Smedstorp och det har varit full rulle sen starten.

- Det har gått jättebra och vi har haft väldigt mycket kunder sen vi öppnade. Jag är djurägare själv och visste hur efterlängtat det var med en jourverksamhet här i området.

Orden kommer från Lotta Malmberg som är verksamhetsansvarig på Jourkliniken. Tillsammans med arbetskamraterna har hon varit fullt sysselsatt sen öppningen och Jourkliniken har fått öka sin personalstyrka för att hänga med.

- Vi var 20 när vi öppnade, nu är vi 40! Jag visste att det skulle gå bra, men kanske inte att efterfrågan skulle vara så stor som den varit. Egentligen har vi växt lite för fort, men jag ser självklart positivt på det, berättar Lotta och avslutar med att säga att Jourkliniken satsar på att fortsätta expandera, fast i sakta takt.

Schäfern är den näst populäraste rasen att ha. Labradoren har tagit klivet upp på förstaplatsen.
Hemkörning av hundar

I september i år startade Therese Löf sitt "Löfs vardagslyx, vardagstrimm & bad för hund och katt". Hon erbjuder badning, klippning, nerklippning och är även certifierad id-märkare. Therese är utbildad hundfrisör och målsättningen är att detta ska bli hennes heltidsjobb, just nu kombinerar hon det med ett annat arbete i Örebro.

- Målet är heltid. Just nu jobbar jag kvällar med det här och det har startat riktigt bra, jag har fullt med kunder de kvällar jag vill ha det, berättar Therese. 

Therese vardagslyx erbjuder sig även att inom Kumla åka hem och hämta och efteråt köra tillbaka de djur vars ägare ej har körkort eller av annan anledning inte kan ta sig till hennes lokaler i Hällabrottet och hon ser positivt på framtiden.

- Framtiden ser ljus ut, ser jag att det finns underlag att ha det här öppet på heltid kommer det bli så. Det är många som skaffar hund som inte vet hur, eller kan ta hand om dess päls, säger Therese.

"Bra med konkurrens"

Bara någon månad tidigare än Therese drog Sarita Jurvakainen igång en liknande verksamhet med namnet Salong Hundkällan. Sarita berättade inför premiären i augusti för Sydnärkenytt att hon var lite spänd på om det skulle gå ihop, men att hundar var hennes liv, hon var ju i stort sett född i en hundkorg! Hur har det gått nu då för Sarita?

- Jag var med i en bilolycka 22:a augusti och tvingades ta ett uppehåll efter den, men nu har jag kommit igång igen och det kommer in förfrågningar hela tiden.

Hur ser du på konkurrensen att en liknande verksamhet i Kumla startade nästan samtidigt som dig?

​Det är bara bra med konkurrens och jag tror vi kommer samarbeta lite. Om jag har fullt kan jag skicka dem till henne och tvärtom, säger Sarita.

Sarita Jurvakainen öppnade i somras sin hundsalong. En bilolycka har tvingat henne till ett uppehåll, men nu är hon med vi matchen igen. Foto: Anders Björk
"Ju fler aktörer desto bättre"

18:e april i år öppnade Peter Jonasson butiken Kumla Hund & Katt 50 meter från torget. Han får frågan varför han öppnade butiken just vid denna tidpunkt?

- Jag är universitetsutbildad inom näringslära och har alltid tänkt på vad jag stoppar i mina hundar själv och sett man inte kunnat handla så så mycket foder här i Kumla.

Hur har det gått då?

- Väldigt bra, jag får kontakt med så mycket trevliga människor och deras djur och det verkar vara ett behov som funnits som vi kunnat tillfredställa nu.

Det är flera som öppnat företag inom hundbranschen i Kumla senaste året, hur ser du på det?

Det är bara positivt! Ju fler aktörer vi är desto bättre blir det. Det är bra om det blir fokus på vårt område och att folk drar sig hit istället för till Örebro, anser Peter Jonasson.

Startar hundcafe

Fyra nya hundaktörer i Kumla alltså på mindre än ett år. Och nu är ännu en på gång, fast i Hallsberg. För i början av december hoppas Carina Bååth vara igång med sitt hundcafe, beläget på Kapellgatan, som hon nu håller på och inreder.

- Det blir som ett vanligt cafe fast man får ta med sig hunden in och behöver inte låsa in sin hund i en varm bil eller lägga den utanför. Dessutom kommer försäljning av shampoo, foder, halsband och lite annat finnas, den kommer byggas upp allteftersom, berättar Carina som ser det här som sitt drömjobb.

- Det är en dröm jag haft i flera år och nu slår den äntligen in!

Carina har gått instruktörsutbildning på distans för hundar och inom kort siktar hon på att göra slutprovet som krävs för att bli färdig instruktör. Inspirationen att öppna ett hundcafe har hon delvis fått från en kompis i Nora som driver ett sådant och hon låter självsäker när hon får frågan hur hon tror det kommer gå.

- Det kommer gå förbaskat bra och jag ska hjälpa till att sätta Hallsberg på hundkartan!

26 000 för ny hund

Vad är det som gör att det blivit en sån trend att starta företag inom hundbranschen då? Svenska Kennelklubben och dess presstalesman Hans Rosenberg får svara på frågan om förhållandet mellan ägare och hund har förändrats mycket de senaste åren:

- Hund har gått från att ses som husdjur till en familjemedlem som verkligen är värd att satsa på och det läggs mer tid och pengar på våra hundar då vi vill skämma bort dem.

- Därför har även marknaden för företag inom hundbranschen utökats väldigt mycket de senaste 15 åren. Handlarna har uppmärksammat denna förändring och ser en presumtiv målgrupp som är villig att spendera pengar på sin hund, berättar Rosenberg.

Det är inte gratis att äga en hund. Självklart varierar det beronde på storlek och vad ägaren är villig att lägga på sin kompis, men Rosenberg berättar att runt 26 000 kronor för en hund man har första året är en måttstock som stämmer ganska bra. Förutom själva inköpet måste bland annat foder och försäkringar köpas till. Cirka 12 000 kronor i snitt kostar en hund som man haft några år och när den blivit lite äldre är det runt 10 000 kronor per år.

Varit med i 15 000 år

Den ras som är populärast just nu är labradoren. På andra plats kommer schäfer och på tredje golden retrievern. Den grupp som främst ökat i popularitet senaste åren är dock de mindre raserna, några exempel på det är mops, chiuaua och fransk bulldog. Men hunden är ett djur som varit vid människans sida länge, framhåller Rosenberg.

- Människan har haft hund runt sig i alla fall 15 000 år, för olika ändamål. Från början såg man den bara som måltid, men efterhand upptäckte man att hunden är samarbetsvillig och kunde användas till att vakta, jaga eller på annat sätt hjälpa till.

- Människan har upptäckt dess nytta alltmer och vi inser värdet av att ha hund. Den ger motion, kärlek, får oss att träffa andra, ger ensamma nån att prata med och lär barn att ta ansvar, säger Hans Rosenborg presstalesman för Svenska Kennelklubben.

Annons

kumla