04 April 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Därför valde Nyberg att gå med i SD

Patrik Nyberg i talarstolen under ett kommunfullmäktige. Partiet kan tänka sig samarbete med alla, säger han. Foto: PrivatPatrik Nyberg i talarstolen under ett kommunfullmäktige. Partiet kan tänka sig samarbete med alla, säger han. Foto: Privat

Nyligen blev Patrik Nyberg ordförande hos Sverigedemokraterna, Kumla. Nyberg har bara varit verksam inom politiken i tre år. - Hade jag velat tjäna pengar på att vara politiker i Kumla hade jag inte valt SD, säger han.

Sverigedemokraterna i Kumlas nyvalde ordförande Patrik Nyberg är 33 år och fortfarande relativt färsk inom politiken. Han är uppväxt och har alltid bott i Kumla, förutom ett halvår i Australien i yngre dagar.

"Stoppar inte huvudet i sanden"

- Jag gick med i partiet vintern 2017. Vid valet 2014 var första gången jag röstade på SD eftersom det är min uppfattning att man hade bäst politik på flest områden. Jag tilltalas även av att man som parti inte stoppar huvudet i sanden och ändrar ståndpunkt så fort det börjar blåsa.

- Man är beredd att tala klarspråk oavsett hur upprörda vänsteretablissemanget låtsas vara, det är uppfriskande. När jag gick ut med att jag skulle engagera mig politiskt, men inte för vilka, så fick jag förfrågningar från andra partier. Hade jag velat tjäna pengar på politiken i Kumla så hade det varit smartare, men det var aldrig syftet, därför var SD ett självklart val för mig.

Menar du att andra partier försökte värva dig?

- Nej, inga direkta erbjudanden och det är nog inte riktigt så det funkar heller. 

Har en bättre närvaro nu

Patrik Nyberg hade olika jobb inom butik och industri i början av yrkeslivet.

- Sedan blev det bilbranschen där jag var säljchef på en firma. Därefter vidare som säljare på Porsche och nu är jag tillbaka inom industrin igen, så gott och blandat kan man säga, sammanfattar han.

SD i Kumla hade väldigt svårt att fylla de fem platser till kommunfullmäktige man hade röstats fram för efter valet 2014. Veteranen Börje Magnusson var då ofta ensam på plats. Hur funkar det nu med sju platser då?

- Det ser jättebra ut, precis som det ska. För några år sedan var det lite rörigt, det var några få som fick dra ett tungt lass, men sedan valet 2018 är det full närvaro i både fullmäktige och nämnder samt styrelser.

- Man får också komma ihåg att på kommunnivå så har det nog inte varit speciellt kul att vara företrädare för oss. Men bemötandet från andra partier blir ständigt bättre, det kanske hänger ihop med att vi växer och blir större.

Lovordar Åsa hos Moderaterna

På vilket sätt menar du att det "nog inte varit speciellt kul"?

Det kan ju ha yttrat sig på flera sätt, hur man blir bemött, om man blir hälsad på och i vilken mån man får ta del av information och så vidare. Men idag ser det bättre ut. Jag vill även ge en eloge till Åsa Windahl hos Moderaterna.

- Hon är ordförande i kommunfullmäktige och är väldigt mån om att bemöta alla på rätt och samma sätt oavsett partitillhörighet, så hon gör ett jättejobb. Hon är även duktig under fullmäktiges sammanträden.

Vid valet 2018 fick SD 14,4 procent av rösterna i Kumla. Då det andra stora "högerpartiet" Moderaterna dock samarbetat om makten med Socialdemokraterna i två val i rad nu är frågan vad SD ser för samarbetsmöjligheter för framtiden?

- Jag och vi är pragmatiska, vi kan prata och komma överens med alla partier, så länge vi får så mycket genomslag för våra idéer och politik som möjligt, Gällande röster framöver har vi inget mål i procent, vi kommer göra så gott vi kan och så får vi se var det landar. Men det finns väl ingenting som pekar mot att vi kommer minska, snarare tvärtom. avslutar Patrik Nyberg.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-02-18 17:16
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.