Gå till innehåll
Kumla

Det blir avancerad eldshow istället för fyrverkeri vid det officiella nyårsfirandet i Sjöparken.

Smällare slopas
vid nyårsfirandet

Publicerad: 19 December 2014 21:27

Gycklargruppen Trix med sin eldshow blir en attraktion vid kommunens nyårsfirande, som flyttas en bit från Växthuset för för att fler ska få plats. Fyrverkerier med smällare slopas för att skona både känsliga djur och människor. Nyårstal och sång blir det förstås också.

- Det blev väldigt trångt förra året vid växthuset, folk stod nästan på varandra så därför kommer vi istället använda amfiteatern och den platsen då det är mycket rymligare där, förklarar kulturchef Gertrud Åstrand.

Klockan 23:30 kommer Mats Hellgren, ordförande i stadsbyggnadsnämnden, hålla tal. Sedan kommer Kumlakillen Martin Lissel, som utbildar sig till professionell sångare, att framföra O helga natt ackompanjerad av konsertpianisten Elain Olsson, också från Kumla.

Kulturchef Gertrud Åstrand satsar på en en del förnyelse av kommunens nyårsfirande.

Eldshow istället för fyrverkeri

Det kommer inte bli några fyrverkerismällar vid sjöparken, något som är positivt för både djur och människor menar Gertrud Åstrand.

- Vi kommer ha en eldshow istället för fyrverkerier, en i min mening positiv sak för alla fyrbenta, men också tvåbenta. Dels då så är det många personer som har djur, som kan bli väldigt skrämda och tycka det är obehagligt

- Även många människor känner obehag, det kan vara att man exempelvis har krigsupplevelser, överhuvudtaget finns det människor som är rädda för skott, det finns många olika perspektiv, säger Gertrud Åstrand

Jonglerar med eld

Arrangören väljer istället att satsa på en eldshow med gycklagruppen Trix från Västerås som dels jonglerar med eld och även svingar eldklot och den eldkonsten kommer se ut som ett litet fyrverkeri.

- Det kommer bli väldigt snyggt även utan smällar och vid Sjöparken kommer den bli mer effektfull än om man skulle haft det på stan det är mycket mindre lampor.

"Kul hitta på något nytt"

– Det är kul att utveckla det hela och hitta på något nytt, dom som håller i eldshowen åker runt i hela landet och är mycket skickliga, säger Gertrud Åstrand som hoppas och tror på mycket folk.

– Jag tror man skapar ett behov och en liten tradition, om man så är på fest eller är ensam så finns det ett behov att gå någonstans på tolvslaget, det brukar komma runt 1 000-1 500 prsoner så det hoppas jag på.

Annons

kumla