20 Februari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Statsbudget hindrar nybyggen i Kumla

Som en hästsko ligger fastigheten vid S:t Torgils väg,  konstruktionen håller får en påbyggnad med två våningar men blir de av?Som en hästsko ligger fastigheten vid S:t Torgils väg, konstruktionen håller får en påbyggnad med två våningar men blir de av?

De investeringsbidrag som var tänkta för nya hyreslägenheter är strukna i den statsbudget signerad M och KD som riksdagen antog på onsdagen. Kumla Bostäder hade räknat med bidragen för 30 nya lägenheter på S:t Torgils väg men de kan nu frysa inne.

- I samband med renoveringen hade vi tänkt att bygga på husen med två våningar, det skulle kunna ge cirka 30 nya lägenheter, säger Anne-Lie Carlos Jeansson, VD för Kumla Bostäder AB. Men investeringsbidragen finns inte med i budgeten för nyproduktion av hyresrätter.  De tas bort från årsskiftet. 

För Kumla Bostäder liksom många andra bostadsföretag i landet spricker kalkylerna.

- Risken är därför stor att de här bostäderna, med rimliga hyror, aldrig kommer att bli byggda, konstaterar Anders Nordstrand, VD för Sabo, de allmänyttiga bostadsföretagens samarbetsorganisation.

 I övergångsregeringens budgetförslag fanns ett investeringstöd för nya hyresrätter på 4,5 miljarder under tre år. Det ströks i den budget som föreslogs av M och KD och antogs av riksdagen med stöd av SD sedan L och C lade ner sina röster medan S, V och MP röstade nej.

Kumlanytt har bett Elisabeth Svantesson (M), riksdagsledamot från Örebro och ekonomisk talesperson för partiet, om en förklaring men ännu inte fått svar. 

92 lägenheter ska rustas upp med stambyten och även hissar i varannan port.
Hissar även för nya våningar

ROT-renoveringen av husen vid S:t Torgils väg ska börja under våren och pågå under tre år. De är byggda 1964-65; stammar ska bytas liksom fönster, kök och badrum rustas upp - och enligt  dagens regler om tillgänglighet behövs hissar i åtminstone hälften av trapphusen. Därför tanken att bygga till två extra våningar på delar av husen (dom tål det) och fördela kostnaden för hissarna på´fler lägenheter.

- Det vore superbra, säger Peder Wilhelmsson, projektutvecklare hos Kumla Bostäder. 

- Det är effektivt och smart, säger Anne-Lie Carlos Jeansson. Det kunde möjliggöra hyresrätter på ett lättsamt sätt. Men nu får vi se, vi får räkna om.

Den planerade tillbyggnaden kan bli cirka 50 miljoner dyrare utan statligt investeringsstöd, är en uppskattning.

- Det sätter käppar i hjulet, säger Wilhelmsson, men vi hoppas få till det ändå. Det finns även energibidrag att söka.

Läs mer HÄR

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2018-12-13 15:36
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.