Gå till innehåll
Kumla / Hockey

Jonatan Fornbrandt och Jonathan Frykholm. Foto: Anders Björk

Nyförvärvet höll på att knäckas i Karlskoga

Publicerad: 13 September 2018 12:03

Kumla Hockey har seriepremiär till helgen. Laget har en helt ny målvaktsduo i Jonatan & Jonathan. Den ene, med efternamnet, Weiderman-Fornbrandt ser det som en dröm att få stå för Kumla. Kollegan Frykholm har hittat glädjen igen efter att blivit utbränd ifjol.

Kumla Hockey satsar på en ung målvaktsduo

Redo att vakta hemmaarenan. Kumla Hockey satsar på en ung talangfull duo.

Låt oss börja med Jonatan Weiderman-Fornbrandt. Han är uppväxt och fostrad i Kumla Hockey, lämnade klubben i unga tonåren för att gå till Örebro. Sedan dess har det blivit fem säsonger "på flykt". Fornbrandt har förutom Örebro hunnit med att representera Arboga, Karlskoga och även spelat en säsong i USA, Salt Lake City, där han även gick i skola.

Jonatan Weiderman-Fornbrandt

De senaste två åren har dock den 20-årige Kumlaprodukten tillbringat hos BIK Karlskoga där han stått i J20 Elit och kollar man på statistiken så är det bra siffror som samlats ihop. Nu ser han fram emot att komma hem och göra sin första seniorsäsong hos moderklubben.

- När jag hörde att Kumla var intresserade var det inte så mycket att tveka på. Hockeyettan är en bra nivå och att få vakta kassen för Kumla där har alltid varit en dröm, konstateras.

Kumla Hockey har spelat sex träningsmatcher på försäsongen, vunnit fyra och torskat två. En seger som sticker ut är när man bortavann mot Huddinge, ett lag som brukar tillhöra landets främsta i Hockeyettan. Så visst finns det potential.

- Det är ganska många nya spelare som kommit in och svårt att säga för mycket efter träningsmatcher, men jag tycker det sett riktigt bra ut.

Frykholm spelade i Allsvenskan ifjol

Ny i laget är även tränaren Filip Björk. En 30-årig örebroare som spelat hockey i såväl Kumla som Örebro och senaste säsongen verkade som tränare för Örebros J-18 samtidigt som han studerat juridik.

- Filip känner många av spelarna innan. Han är tydlig och rak med vad han vill, men det går också att prata med honom om allt möjligt, så det är en skön blandning, tycker Weiderman-Fornbrandt.

Jonathan Frykholm

Efter förra säsongen slutade Tim Harrysson som vaktat Kumlas mål i många säsonger innan dess. Nu har Tim fått kontrakt som målvaktstränare i Örebro, kanske kommer han att hjälpa Kumla Hockey med.

- Tim gjorde ett fantastiskt jobb här och var en av de främsta anledningarna till att Kumla kunde gå så bra flera säsonger. Det är synd att han slutade, men han kände nog att han inte riktigt hade intresset längre, det är som det är.

Vi byter målvakt att prata med. Jonathan Frykholm är precis som Weiderman-Fornbrandt 185 centimeter lång. Han fyller 21 år om ett par månader och är uppvuxen i Filipstad. Frykholm har spelat fyra säsonger för Örebro, men den senaste i Karlskoga där han fick stå 12 matcher i Allsvenskan.

Blev utbränd av strul i Karlskoga

Men han var inte sugen på en fortsättning och det gick faktiskt så långt att han funderade på att lägga av med hockeyn, innan Kumla ringde och fick honom på andra tankar.

- Jag var less på hockey överlag efter förra säsongen, det var så mycket strul inom Karlskogas organisation att jag kände mig utbränd till slut. Jag fick ingen klarhet i var jag skulle vara, eller när och hela den biten, så jag funderade både en och två gånger på om det var värt att fortsätta hålla på.

I den vevan ringde Kumla Hockey och fick Frykholm på andra tankar.

- Patrik Moberg ringde mig, och jag kände några av spelarna här väl sen tidigare. Nu har jag insett igen varför jag vill hålla på med hockey, det känns helt annorlunda än tidigare. Gemenskapen här i Kumla är väldigt bra.

Kumla Hockey har sin premiär på söndag kl 16 hemma mot Surahammar i Hockeyettan Västra. De fem bästa lagen i serien, till juluppehållet, kvalificerar sig för spel i Allettan. 

Några snabba avslutningsfrågor till duon!

Vem är din favoritspelare?

- Braden Holtby / Frykholm

Vilket är ditt favoritlag?

- Färjestads BK / Weiderman-Fornbrandt.

Vill du spela på en högre nivå, eller känns det här lagom?

- Det är klart man vill spela så högt man bara kan, men man måste jobba sig upp med delmål längs vägen. Man kan inte hoppa över flera trappsteg och ta sig direkt upp på taket / Frykholm

Vem har bästa skottet i Kumla Hockey?

- Det står nog mellan Oscar Svanborg och Henric Warman / Weiderman-Fornbrandt.

Spelas det bra musik i ert omklädningsrum?

- Ska jag vara helt ärlig är det katastrof! Inget personligt mot Oscar Svanborg, men han har ingen bra musiksmak / Frykholm.

Annons

kumla