Gå till innehåll
Kumla / Kultur

Linda Karlsson är en av initiativtagarna till utställningen som nu pågår på Skoindustrimuseet. Foto: Sandra Wallin

Berättelser och minnen från förr

Publicerad: 7 December 2018 19:40

Denna vecka var det premiär för en sprillans ny utställning på Skoindustrimuseet i Kumla. Fast det som ställs ut är inte nytt, snarare tvärtom - här får besökarna sig en resa tillbaka i tiden under temat "museiföremål berättar."

Linda Karlsson finns på plats på museet när Sydnärkenytt kommer på besök för att kika på den nya utställningen som går under namnet ”Nu hoppas jag att de kan fylla en plats på museet …”

Började med skor

Under onsdagen var det vernissage där det bjöds på julmust och pepparkakor för de besökare tittade förbi.

– Det började med att en kvinna, Stina Svanberg, hörde av sig till oss via telefon. Hon är över 90 år och ville skänka oss ett par skor som hon hade haft så himla roligt med under åren, berättar Linda för Sydnärkenytt.

Sagt och gjort, Stina (som bor i Grebbestad) skickade skorna ifråga via postgång tillsammans med ett personligt brev. Det är ett par mörkbruna damskor i, vad som ser ut som mocka, inköpta på en skoaffär i Örebro under slutet av 1940-talet och väl använda sedan dess.

– Det fick mig att tänka att kanske skulle man kunna göra en utställning med det här som tema, att visa olika föremål tillsammans med en personlig berättelse, säger Linda.

Dessa dojjor har tillhört ingen mindre är skidåkaren Torgny Mogren.
Föremål från Indianerna

Dels har har museet själva plockat fram föremål ur sina sina samlingar, dels så har privatpersoner skänkt eller lånat ut ting som kan passa bra in i utställningen.

– Sen fick vi kontakt med några speedway-fantaster, Indiangubbs här i Kumla, som har lånat ut en hel del material till oss, avslöjar Linda.

Det rör sig framför allt om två par speedwaykängor som tillhört några av Indianernas mest profilerade åkare: Kumla-Frasse och Henka Gustafsson. 

Tillsammans med dessa kängor ställer man även ut två motorcyklar och en rad andra föremål med anknytning till Indianerna.

– Varje grej vi ställer ut här har sin egen berättelse som man får veta mer om. Tanken med utställningen är att den ska väcka intresse och nyfikenhet hos besökarna, säger Linda och visar upp en monter med små barnskor, vissa sparsamt använda och nästan i nyskick, andra alldeles nedslitna efter otaligt timmar lek och bus.

"Indianhörnan" på utställningen.
En personlig utställning

I ett av utställningshallens hörn hänger en gammal brudklänning, komplett med vackra bröllopsskor och en kartong med den torkade brudbuketten. Den som en gång bar klänningen finns med på bild tillsammans med sin man. I ett tillhörande brev får man veta mer om bruden och brudgummen.

– Det är en väldigt personlig utställning, jag tycker den är väldigt fin, konstaterar Linda.

Utställningen på Skoindustrimuseet pågår ända fram till 1 februari 2019. För öppettider, se museets hemsida.

Annons

kumla