Gå till innehåll
Kumla / Sport

Med blicken västerut. Anton Oskarsson vill lyckas i USA. Foto: Anders Björk

Anton från Kumla
siktar på spel i NFL

Publicerad: 28 June 2018 14:59

Kumlingen Anton Oskarsson kom nyligen hem från USA där flera college erbjöd honom att börja nästa år. Om några veckor väntar VM i Mexiko och framöver då? - Mitt stora mål är absolut att ta mig till NFL, säger Anton Oskarsson.

17-årige Anton Oskarsson är uppväxt i Hällabrottet. Han läser just nu på Sveriges största idrottsgymnasium, Celsiusskolan i Uppsala.

Har några skolor att välja mellan

- Vårt skollag i amerikansk fotboll Celsius Tigers åker runt och möter andra skolor i Europa, fastslår Anton sittande på en bänk vid Kumla station. 

Anton började spela amerikansk fotboll 2011 och fastnade direkt. Hans position är offensive guard, vilket betyder att uppgiften är att skydda lagets bollhållare.

12 juni kom Anton hem från en USA-tripp på tolv dagar längs östkusten som gav chans att visa upp sig för olika college inför framtiden.

- Det var fyra skolor som blev intresserade av mig så jag kan välja mellan dem.

Det lutar i nuläget åt att det blir Ohio eller Eastern Michigan som Anton kommer att börja på nästa år. Först ska han gå klart sitt sista år på gymnasiet här hemma.

Målet är spel i NFL

Det som väntar närmast är dock U-19 VM i Mexiko som spelas 12-24 juli. Sverige kvalificerade sig dit genom att bli europamästare.

- Vi har Australien och Kanada i gruppen. Vi kan slå båda, även om vi behöver göra en väldigt bra match för att rå på Kanada, förklarar Anton.

Anton för tre år sedan, han har växt en del sen dess!

Till helgen spelar Örebro Black Knights semifinal i Superserien i Kumla. Förmodligen hade Anton varit med där om det inte funnits regler som gör att han är för ung för spel. Han ska dock dit och kolla.

Men målet är inte Black Knights framöver, utan klart högre ställt, National Football League (NFL) den professionella ligan för amerikansk fotboll i USA.

- Jag skulle inte säga att det är min dröm att komma till NFL, jag gillar inte ordet dröm då det känns ouppnåligt.

- Jag använder hellre ordet mål. Mitt mål är NFL! Sen gäller det att ha en plan om det inte går vägen, men det är mitt stora mål, absolut, säger Anton Oskarsson.

Annons

kumla