Under Naturskyddsföreningens 70 år i Kumla har det skett stora förändringar i naturen. Bland djur och växter har några ökat, andra försvunnit. Men vi bör se positivt på framtiden, skriver ordförande Åke Teljå. Det känns meningsfullt och inspirerande att arbeta med natur och miljöfrågor
Hösten 1946 bildades Kumla Biologiska Förening (senare namnändrad till Naturskyddsföreningen i Kumla). Föreningen är en lokal krets av Svenska Naturskyddsföreningen som i sin tur bildades 1909. Kumlakretsen har sålunda verkat i 70 år och under hela tiden varit mycket aktiv.
Verksamheten har varit inriktad på att studera floran och faunan genom utflykter, studiecirklar m.m. Men under senare tid har mycket ansträngningar lagts ner på naturskydd.
Det har känts viktigt att framföra Naturskyddsföreningens budskap när det gäller att få bort gifter och föroreningar i den mat vi äter och det material vi använder. Vi har även arbetat för att hänsyn tas till de människor, i synnerhet i u-länderna, som tvingas arbeta utan skydd mot gifter m.m som använts vid odling och industriproduktion. Detta för att vi skall kunna förses med billiga varor och billig mat.
Den sjuttioåriga födelsedagen firades av cirka femtio personer den 15 oktober genom en fest i Fylstakyrkans församlingslokal . Det kan nämnas att en person var med sedan tiden för föreningens bildande.
Vi uppvaktades av vår systerförening i Hallsberg med tavlor och film från våra utfärder. Vi uppvaktades också av verksamhetsledarna för vårt länsförbund och föreningen Hopajola samt av paret Lagerfelt på Säbylund. Av Säbylunds egendom har vi haft tillgång till föreningsstugan Ekenäs i mer än 50 år.
En dator kopplad till en större TV visade hela kvällen bilder från våra utflykter, arbetsträffar och sammankomster under de senaste 10 åren. Dessutom hade från arkiven tagits fram foto- album och tidningsurklippböcker från föreningens 70-åriga tillvaro som de närvarande kunde ta del av.
Vad har hänt under den sista tioårsperioden?
Att räkna upp alla aktiviteter som har hänt under de senaste tio åren låter sig knappast göras. Men cirka 50 månadsmöten med program har genomförts och då de flesta med föredragshållare.
Å-cirklarna har inneburit ett fruktbart samarbete med föreningen i Hallsberg med bl a studier i vatten av fisk, insekter , vattenväxter samt provtagningar av vattnens kemi. Några tidsmässigt längre resor har gjorts till Omberg, Västergötland, Västkusten och Roslagen.
Vi har också besökt naturreservat, historiskt intressanta platser, forskningslaboratorier och inte minst Äspölaboratoriet (SKB:s anläggning för framtida lagring av kärnbränsleavfall) har besökts.
År 2009 firade Naturskyddsföreningen 100 år och jubileet ägde rum i Stadshuset i Stockholm, där delar av styrelsen deltog och även kungen och kronprinsessan. Invånarna i Hallsberg och Kumla erbjöds bussresor för att bese naturreservat och andra naturintressanta platser i de båda kommunerna .En gemensam fest för föreningarna i Hallsberg och Kumla avhölls i Kumla församlingsgård i Hult.
Handla Miljövänligt och arbetet mot gifter i vår mat och andra produkter har intresserat många i föreningen. De som har arbetat med dessa frågor har varit främst kvinnor. Detta har inneburit att i dagsläget har vi minst lika många kvinnor som män i vårt medlemsantal och i styrelsen är det fler kvinnor än män.
Naturreservatet Björka lertag har utökats samt reservaten i Hult och Hällekistan i Hällabrottet har invigts. Fågeltornet vid sjön Igeln har med hjälp av Kumla Fastigheter och Skogsstyrelsen kunnat renoveras.
Flera personer i föreningen har mottagit Kumla kommuns miljöpris och två personer i föreningen har erhållit Naturskyddsföreningens tjänstetecken, Silverfalken.
Hur ser då framtiden ut?
Genom klimatförändringarna kommer naturen naturligtvis att förändras på både gott och ont.
Hur det blir kan vi naturligtvis inte veta i dagsläget, men det troliga är väl att både fauna och flora kommer att ändra sig. Nya djurarter kommer att tillkomma och växter kommer att utbreda sig på nya områden och även där kommer klimatet att innebära en invandring av nya arter och utslagning av andra.
Ordföranden framförde i sitt invigningstal på festen att i framtiden om 30-40 år kommer vi kanske - naturligtvis en gissning - att ha ytterligare ett stort djur i vår natur, visenten.
Även om det sker avsevärda förändringar i naturen, så bör vi se positivt på framtiden. Går vi tillbaka till föreningens bildande, så har det under tiden fram till nu skett stora förändringar.
Många djur har ökat och återkommit, några har försvunnit. Det är likadant med växter.
Det vi önskar är naturligtvis mera ungdomar till föreningen, men i övrigt känns det meningsfullt och inspirerande att arbeta med natur och miljöfrågor.