20 Februari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Mr Walker för en miljon
ska inspirera vandrarna

Hade Kumlaborna möjligen önskat sig något annat konstverk på denna plats?

På lördag kl 17 är det presentation igen av ett nytt konstverk i Sjöparken som Kumlaborna inte bett om och inte fått vara med och diskutera. Trots att det handlar om en miljoninvestering, den hittills dyraste skulpturen.

Det är den kände konstnären Jan Håfström som på äldre dar fick genomslag för sin ungdomsfascination kring Mr Walker, seriefiguren Fantomens civila variant där trikåerna ersatts av rutig rock, hatt och solglasögon. En mystiker som Håfström tolkat i färg och form och prisats för.

En variant av Mr Walker ska avtäckas i norra änden av Sjöparken för andra fotvandrare att inspireras av, eller vad för känslor som statyn nu kommer att väcka.

Dyrt blir det i alla fall. Fakturan från Galleri Örsta som Kumla Fastigheter AB ska betala är på den runda summan 1 miljon kr (inklusive moms) . Fraktkostnader plus utgifter för invigningsceremonien tillkommer. Det brukar Galleri Örstas ägare Anders Fasth vara noga med.

Styrelsemötet

Beslutet att köpa in denna dyrbarhet fattades redan 22 april 2015 av styrelsen för Kumla Fastigheter AB och följde ett väletablerat mönster. Dåvarande verkställande direktören Thage Arvidsson hade kommit till den sista punkten Övrigt på dagordningen innan han gick i pension och avtackades.

Från protokollet:

”Vd informerar om förslag till konstnärlig utsmyckning för Kumla Sjöpark. Föreslagen konstnär är Jan Håfström och ett av hans konstverk med ett pris om 750 000 – 800 000 kronor exklusive moms. Investeringsbeloppet ansluter till styrelsens tidigare beslut om riktlinjer för stöd till kultur och andra verksamheter för Kumla Fastigheter antagna den 11 mars 2011.

Styrelsen godkänner Vd:s förslag till konstnär samt uppdrar åt Vd att träffa nödvändiga överenskommelser för att fullfölja uppdraget.”

Styrelseledamöterna som gav Thage Arvidsson grönt ljus för att fullfölja inköpet var Katarina Hansson ordf., Per Holm, Bengt Friman, Carina Riberg, Gunnel Kask, Björn Eriksson och Dan-Åke Moberg.

Beslutet från 2011 som protokollet hänvisar till avser att företaget ska avsätta en procent av byggkostnaderna för konstnärlig utsmyckning. Beslutet säger dock inget om hur detta ska ske.

Det är fullt möjligt att inkludera medborgarna när konst i offentlig miljö ska köpas in. Det görs i många kommuner på olika sätt, visar en utredning som Uppsala kommun nyligen gjort. Medborgarna kan till exempel få rösta på olika skissförslag. I Kumla saknar dock de förtroendevalda intresse och politisk vilja för en sådan demokratisk ordning.

Köpa status

Varför just Jan Håfströms konstverk föreslogs framgår inte av protokollet. Inga alternativ har presenterats. Thage Arvidsson föreslår och styrelsen säger ja och amen.

Att Galleri Örstas Anders Fasth står bakom förslaget att välja ett verk av Håfström torde vara självklart. Vänskapskorruptionen mellan Thage Arvidsson och Anders Fasth är välbekant liksom ambitionen att köpa status åt kommunen - och sig själva - med kända konstnärsnamn.

Unik position

Under åren 2007-2016 har Galleri Örsta som mellanhand kunnat fakturera Kumla Fastigheter AB försäljningar av tavlor och statyer för 4,6 miljoner kr. Fasth har som ”konstnärlig rådgivare” skaffat sig en unik position i kommunen där han utan konkurrens är den ende som först föreslår och sedan säljer konstnärlig utsmyckning av olika slag till kommunen och dess två bolag.

Han är också tacksam för den hjälp han fått av Thage Arvidsson:

- Han var en dörröppnare och behjälplig när jag etablerade mitt galleri och såg synergierna mellan Sjöparken och ett galleri av klass i närheten, sa Anders Fasth till tidningen Sydnärkenytt i somras.

Synergin framgår också av att Galleri Örsta har en utställning med Jan Håfströms verk samtidigt som den kommunala miljonstatyn nu avtäcks på lördag i närvaro av konstnären samt inbjudne Lasse Åberg, en annan skojfrisk person med vurm för seriefigurer.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2016-10-07 20:59
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.