Gå till innehåll
Kumla

Förskolan Trädgården i Fylsta: Gula huset ska rivas, det gråa är för trångt - byggs det nytt istället?

Dålig arbetsmiljö
kan ge ny förskola

Publicerad: 23 September 2013 12:54

Halva förskolan Trädgården i Fylsta ska rivas på grund av mögel och ersättas med en ny byggnad för 11 miljoner. Men i den kvarvarande delen anser personalen att arbetsmiljön blivit ohållbart trång. Det kan leda till en helt ny förskola, vilket det skissas på i en ny detaljplan.

I vintras tvingades avdelningen Äppellunden klappa igen efter en vattenskada. Man konstaterade mögelskador och dömde ut byggnaden. Barn och personal fick flytta in  i lokaler på äldreboendet Solbacka där verksamheten fungerat ganska bra, enligt de flesta rapporter. För de äldre på Solbacka har dessutom pigga barnröster tillfört ny energi.

Men för den kvarvarande delen Smultrongården har det blivit sämre. Nu kräver fackförbundet Kommunals skyddsombud att arbetsgivaren - kommunen -  måste göra något åt arbetsmiljön.

Värmeskåp och barn i samma rum

Problemet är för trånga utrymmen både för mathanteringen och i personalrummet. Mathantering med värmeskåp, matvagnar, sopkärl, uppläggning av mat samt disk måste ske i samma lokal där barnen vistas och äter.

Personalrummet får även fungera som omklädningsrum och kontor.

- Det är en ohållbar arbetsmiljö för pedagoger och för ekonomibiträde/lokalvårdare, skriver skyddsombudet Jane Robertsson och huvudskyddsombudet Britt Gelin, ordförande för Kommunal i Kumla.
De kräver ett skriftligt svar av kommunen senast 30 september.

”Kommunal har en poäng”

- Jag tycker inte att det är en tillfredsställande situation. Kommunal har en poäng, medger Jukka Tekonen, tf förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen, som haft en första kontakt med facket i frågan.

- Vad exakt som behöver göras får vi ha en ytterligare diskussion om.

Så här skissar miljö- och byggnadskontoret på möjliga lösningar för ett nybygge på tomten i kv Bofinken, en variant är entré från Södergatan.

Samtidigt kan problemen på Smultrongården få betydelse för den framtida planeringen av hela förskolan Trädgården.

Barn- och utbildningsnämnden begärde nämligen och fick 11 miljoner kr i extra anslag för att ersätta den utdömda delen med en ny byggad. Om nu den andra delen - det handlar om en barackliknande modul - har arbetsmiljöbrister så kanske även den ska bytas.

- Om vi fick bestämma skulle man riva bägge och bygga nytt, säger Britt Gelin.

Utökad byggnad?

En ny detaljplan för den stora tomt som förskolan Trädgården ligger på (kvarteret Bofinken) har nyss tagits fram. Där skissar planavdelningen på en möjlig placering av en sammanhållen ny byggnad för förskolan som då kunde utökas till sex avdelningar. Tomten är såpass stor och centralt belägen att den störe byggnaden får plats  - och kan möta det växande behovet av förskoleplatser.

Men då räcker inte elva miljoner,  kostnaden blir troligen den dubbla, minst.

- Jag är ju ny som förvaltningschef, säger Jukka Tkonen, så jag är ännu inte tillräckligt insatt i frågan. Men jag ska ha möte med ordföranden i nämnden om en vecka.

Lockande inför valet

Ny ordförande i barn- och utbildningsnämnden efter Stefan Svensson (s) är en tungviktare i partiet, Annica Moberg. Om hon och Katarina Hansson finner det bäst att satsa helnytt på Trädgården lär det bli så.

Nybyggen är ju en paradgren för socialdemokraterna, att inför valet kunna presentera en splitter ny förskola i centrum kan vara lockande. Om nu pengarna kan ordnas fram.

Under tiden blir det kanske en extra barack för att lösa Smultrongårdens akuta problem.

Annons

kumla