09 Oktober 2018
Tipsa: 073-094 57 58
Christina Örnebjär (L) höll ett passionerat tal om sin syn på unga flyktingars situation.

Engagerade tal för mänskliga rättigheter

På söndagseftermiddagen hade organisationen "Tillsammans för Kumla" kallat till manifestation till förmån för unga på flykt. På torget hade man laddat upp med glögg och pepparkakor, sång samt flera engagerade tal.

Snön föll över staden när "Tillsammans för Kumla" hade kallat till manifestation på torget. På marken låg ljus uppradade i ett hjärta och plakat med slagord prydde den jul-pyntade fontänen. ”Ta ansvar Löfven - Historieskrivningen pågår”, förkunnade en stor banderoll intill bordet med glögg och pepparkakor.

Oroad över utvecklingen

Ett femtiotal människor hade samlats för att lyssna till de planerade talen. Först ut var en uppgiven Linda Karlsson, från "Tillsammans för Kumla", som förmedlade sin oro över Sveriges flyktingklimat.

– Idag är det dagen för mänskliga rättigheter och vi har samlats här för en manifestation i solidaritet med alla dom barn och unga som är på flykt, särskilt dom barn vi har ansvar för här i Sverige.

Linda förkunnande att man tillsammans ville lysa upp ett kallt och mörkt land med hoppets ljus. Att man med gemensam kraft skulle kunna hjälpas åt och göra situationen bättre.

– Jag vet inte hur många gånger jag har stått här och pratat om de barn och unga som flyr från krig, terror och förtryck.

Unga far illa

Linda pratade om de barn och ungdomar som finns här i Kumla, som rotat sig och blivit delaktiga i samhället och alla de som öppnat sina hjärtan för dem, som blivit ställföreträdande föräldrar och syskon till unga på flykt. 

Men framtiden för de ensamkommande barnen är oviss. Sveriges regering har fört en restrektiv flyktingpolitik, något som Linda menar resulterar i papperslösa och hemlösa ungdomar, som drabbas av självskadebeteenden och självmord.

– Årets siffror för ensamkommande är 157 självmordsförsök och 14 fullbordade självmord. Föraktet för dom politiker som genomför den här rensningen och för dom som låter det ske bara växer och gror i det här landet - det här landet som jag inte längre vill kalla för mitt. 

Många på flykt

Kommunpolitikern och riksdagsledamoten Christina Örnebjär (L) var nästa talare. Hon kommenterade att hon redan för två år sedan stod på torget och talade om barn och unga på flykt. Då handlade det om framförallt om en liten Kumlatjej, född i Sverige, som tillsammans med sin familj skulle utvisas. 

– Då pratade jag om anknytning och barnkonventionen. Nu står jag här igen och i viss mån handlar det fortfarande om samma saker. 

Christina berättade att 28 miljoner barn befinner sig på flykt i världen, många fler än för bara några år sedan. Det är den högsta siffran sedan andra världskriget. 

– I Syrien är halva befolkningen på flykt. Åtta miljoner syriska barn påverkas av flykten. 53 procent av alla flyktingar kommer från tre länder och Afghanistan är ett av dom. 

Ett tufft år

Christina kommenterade att året 2015 var ett svårt sådant då många människor på flykt samtidigt sökte sig till Sverige. 

Hon menade att det fanns anledningar att se över flyktingfrågan och rutiner, men de två förändringarna som infördes i de tillfälliga lagarna, borttagandet av särskilda eller ömmande omständigheter samt familjeåterförening, drabbade särskilt barn.

– Effekterna av lagarna blev de önskade, betydligt mindre människor kommer till Sverige. Men en annan effekt av lagarna var att det skapade en nästan omöjlig situation för Migrationsverket. Personalen räcker inte till.

Lena Rosborg från Vänsterpartiet.
Räcker inte till

Migrationsverket själva gick ut och sade att de inte kunde garantera att alla fick en rättssäker hantering. Christina Örenbjär kommenterade att redan där borde de allra flesta ha börjat fundera. 

– En rättssäker hantering är det minsta man kan begära i en sådan stat som Sverige. Vi måste börja tänka på barnens bästa. Barnens bästa ska inte vara vägledande, det ska vara den främsta principen!

– Jag är förbannad över hur det ser ut idag! Jag är förbryllad över att inte alla tycker att det är galet. Samtidigt är jag innerligt glad och tacksam över att vi är så pass många som står upp för medmänsklighet och humanism, för vi ÄR många. 

– Om ett år kommer det vara dags igen för FN:s dag för mänskliga rättigheter, då hoppas jag att vi inte bara har en ljusmanifestation utan att vi har en ljus manifestation, som står för hoppet som tänds och inte släcks.

Fikade efteråt

Lena Rosborg (V) följde upp med ett kortare tal i ungefär samma anda medan Mattias Poulsen från Förbundet Tillsammansskapet pratade om sina erfarenheter i frågan. Amir Mohammadi bjöd på en sång innan det sedan var dags att tåga vidare.

De som samlats till manifestationen vandrade i fackeltåg från torget till Fylsta kyrka där man bjöd på gröt, smörgås och gott sällskap.

Fredrik
Har vi fört en restriktiv flyktingpolitik? Trodde vi tagit överlägset störst ansvar i hela Europa under flyktingkrisen så restriktiv flyktingpolitik är ju totalt verklighetsfrånvänt att säga.
2017-12-10 23:00
kg
Sverige har blivit så märkligt, kämpar med näbbar och klor för människor som inte hör hemma här medans gamla och sjuka som bott här hela sitt liv dör ensamma och utblottade. Tänk om tänk rätt visst ska vi hjälpa men inte förrns vi är klara med våra egna infödda. Realist/// inte rasist
2017-12-11 0:50
Peter klippan
När ska politiker stå upp för våra barn som blir mobbade och hoppar av skolan, vem för deras talan. Ingen. För inte tala om våra äldre som sitter själva och inte får gå ut eller duscha när dom vill. Ingen.
2017-12-11 13:35
TS
Hon är förbannad över hur det ser ut idag. Vi är fler som är förbannade när vi inte kan ta hand om vårat eget folk och istället häver in främlingar som alltför ofta vägrar anpassa sig. Otack är världens lön!
2017-12-11 21:52
Roffe
Tänk vilken tur det är att vi alla betalar skatt. Hur skulle vi annars ha råd att hjälpa alla människor som kommer till vårat land. Handhjärta !
2017-12-13 0:49
Gert svensk
Gnölare som inte kan visa den minsta medkänsla finns det gott om. Men om det gäller fördelning av skatter o bidrag tycker jag ni ska titta på hur dom rikaste smiter från skatter istället för att klanka på flyktingar som fruktar för sina liv.
2017-12-13 0:52
Micke Svensk
"Flyr och fruktar för sina liv" om det vore så enkelt. Lek med tanken att du själv behövde fly Sverige, skulle du ta dig till Norge eller färdas 500 mil över Medelhavet med livet som insats. Nejdu, det är något annat som gör att dessa människor tar sig dessa sträckor hela långa vägen förbi ett 20-tal länder innan man deklarerar när man är på svensk mark att man är flykting och önskar asyl. Fundera på det du. De har en enorm drivkraft att ta sig hela vägen hit men sedan så tryter initiativförmågan när det gäller att lära språket eller skaffa sig ett hederligt jobb.
2017-12-13 22:51
Gert Svensk
Micke Svensk, klart att dom afghanska killarna kämpat sig hit för att få ett bättre liv. Det skulle jag också gjort om jag var i samma läge. Dom som hotas av utvisning nu är förstås livrädda eftersom dom vet vad som kan vänta. Hört talas om bilbomber? Fattigdom? Tvångsrekrytering? Jag vet inte hur många av dom du känner men jag har sett att många kämpar hårt i skolan för att komma in i samhället och det är inte så lätt att få kontakt med oss infödda. Du kanske kan hjälpa till?
2017-12-14 2:31
TS
Gert Svensk> Inte lite fräck att fråga ”Du kanske kan hjälpa till”. Hört talas om skattepengar? Du verkar tillhöra dom som tror pengarna håvas upp ur nån sjö.
2017-12-14 17:49
Gert Svensk
TS, läs vad där står, om dessa unga killar från ett främmande land ska kunna komma in i samhället beror också på hur de bemöts av oss som bor här sen länge. Personlig kontakt helt enkelt. Du kan säkert prata med nån kille och fråga hur han har det, det kan vara viktigare än du tror.
2017-12-14 22:04
kg
Gert,det är väl bättre att prata med dom utslagna och bortglömda som redan finns i Sverige innan vi ska spela duktiga och rädda hela världen. Jag skäms över det Sverige gör mot svenskarna, usch och fy vilket pengaslöseri
2017-12-15 4:08
Lisbeth
Det här med att höja pensionsåldern.Den enda orsaken är nog inte att vi blir äldre utan att vi blir fler. Det kom 160 000 2016 och det fortsätter att komma. Många av oss har väldigt tuffa jobb. Har Sverige tur så dör vi innan vi får vår pension. Då kan regeringen jubla. Se till att ha efterlevandeskydd.
2017-12-16 9:28
TS
Hur många asylsökande har kommit fram till mig och frågat något? Svar: Noll! Hur många gånger har jag hört någon asylsökande varit tacksam för hjälpen? Svar: Noll!
2017-12-16 17:16
Gert Svensk
Men bäste TS, det är nog lättare för dig att ta kontakt än för dom som är nya. Du kan ju fråga nån kille om han är tacksam över att vara i Kumla, jag tror han kommer svara positivt. Var inte så sur!
2017-12-17 0:09
Karin
"Sveriges regering har fört en restriktiv flyktingpolitik". Det är väl tvärtom ändå? Vi har varit otroligt generösa för att vara ett sånt litet land. Nu när förnuft och sans börjar råda så blir det ramaskri bland en del. Ett sådant engagemang så det liknar ingenting. Finns andra grupper i vårt samhälle som skulle behöva stöd t ex fattigpensionärer som arbetat och byggt upp detta land, men som inte har många kronor över. Vilka står på gator och torg och slåss för den gruppen? Först och främst ska vi ta hand om dem som redan bor här, sedan kan vi se hur långt pengarna räcker. Svårare än så är det inte!
2017-12-20 11:02
Fredrik
Har vi fört en restriktiv flyktingpolitik? Trodde vi tagit överlägset störst ansvar i hela Europa under flyktingkrisen så restriktiv flyktingpolitik är ju totalt verklighetsfrånvänt att säga.
2017-12-10 23:00
kg
Sverige har blivit så märkligt, kämpar med näbbar och klor för människor som inte hör hemma här medans gamla och sjuka som bott här hela sitt liv dör ensamma och utblottade. Tänk om tänk rätt visst ska vi hjälpa men inte förrns vi är klara med våra egna infödda. Realist/// inte rasist
2017-12-11 0:50
Peter klippan
När ska politiker stå upp för våra barn som blir mobbade och hoppar av skolan, vem för deras talan. Ingen. För inte tala om våra äldre som sitter själva och inte får gå ut eller duscha när dom vill. Ingen.
2017-12-11 13:35
TS
Hon är förbannad över hur det ser ut idag. Vi är fler som är förbannade när vi inte kan ta hand om vårat eget folk och istället häver in främlingar som alltför ofta vägrar anpassa sig. Otack är världens lön!
2017-12-11 21:52
Roffe
Tänk vilken tur det är att vi alla betalar skatt. Hur skulle vi annars ha råd att hjälpa alla människor som kommer till vårat land. Handhjärta !
2017-12-13 0:49
Gert svensk
Gnölare som inte kan visa den minsta medkänsla finns det gott om. Men om det gäller fördelning av skatter o bidrag tycker jag ni ska titta på hur dom rikaste smiter från skatter istället för att klanka på flyktingar som fruktar för sina liv.
2017-12-13 0:52
Micke Svensk
"Flyr och fruktar för sina liv" om det vore så enkelt. Lek med tanken att du själv behövde fly Sverige, skulle du ta dig till Norge eller färdas 500 mil över Medelhavet med livet som insats. Nejdu, det är något annat som gör att dessa människor tar sig dessa sträckor hela långa vägen förbi ett 20-tal länder innan man deklarerar när man är på svensk mark att man är flykting och önskar asyl. Fundera på det du. De har en enorm drivkraft att ta sig hela vägen hit men sedan så tryter initiativförmågan när det gäller att lära språket eller skaffa sig ett hederligt jobb.
2017-12-13 22:51
Gert Svensk
Micke Svensk, klart att dom afghanska killarna kämpat sig hit för att få ett bättre liv. Det skulle jag också gjort om jag var i samma läge. Dom som hotas av utvisning nu är förstås livrädda eftersom dom vet vad som kan vänta. Hört talas om bilbomber? Fattigdom? Tvångsrekrytering? Jag vet inte hur många av dom du känner men jag har sett att många kämpar hårt i skolan för att komma in i samhället och det är inte så lätt att få kontakt med oss infödda. Du kanske kan hjälpa till?
2017-12-14 2:31
TS
Gert Svensk> Inte lite fräck att fråga ”Du kanske kan hjälpa till”. Hört talas om skattepengar? Du verkar tillhöra dom som tror pengarna håvas upp ur nån sjö.
2017-12-14 17:49
Gert Svensk
TS, läs vad där står, om dessa unga killar från ett främmande land ska kunna komma in i samhället beror också på hur de bemöts av oss som bor här sen länge. Personlig kontakt helt enkelt. Du kan säkert prata med nån kille och fråga hur han har det, det kan vara viktigare än du tror.
2017-12-14 22:04
kg
Gert,det är väl bättre att prata med dom utslagna och bortglömda som redan finns i Sverige innan vi ska spela duktiga och rädda hela världen. Jag skäms över det Sverige gör mot svenskarna, usch och fy vilket pengaslöseri
2017-12-15 4:08
Lisbeth
Det här med att höja pensionsåldern.Den enda orsaken är nog inte att vi blir äldre utan att vi blir fler. Det kom 160 000 2016 och det fortsätter att komma. Många av oss har väldigt tuffa jobb. Har Sverige tur så dör vi innan vi får vår pension. Då kan regeringen jubla. Se till att ha efterlevandeskydd.
2017-12-16 9:28
TS
Hur många asylsökande har kommit fram till mig och frågat något? Svar: Noll! Hur många gånger har jag hört någon asylsökande varit tacksam för hjälpen? Svar: Noll!
2017-12-16 17:16
Gert Svensk
Men bäste TS, det är nog lättare för dig att ta kontakt än för dom som är nya. Du kan ju fråga nån kille om han är tacksam över att vara i Kumla, jag tror han kommer svara positivt. Var inte så sur!
2017-12-17 0:09
Karin
"Sveriges regering har fört en restriktiv flyktingpolitik". Det är väl tvärtom ändå? Vi har varit otroligt generösa för att vara ett sånt litet land. Nu när förnuft och sans börjar råda så blir det ramaskri bland en del. Ett sådant engagemang så det liknar ingenting. Finns andra grupper i vårt samhälle som skulle behöva stöd t ex fattigpensionärer som arbetat och byggt upp detta land, men som inte har många kronor över. Vilka står på gator och torg och slåss för den gruppen? Först och främst ska vi ta hand om dem som redan bor här, sedan kan vi se hur långt pengarna räcker. Svårare än så är det inte!
2017-12-20 11:02
Kommentera

Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Publicerad: 2017-12-10 20:29
Senaste nyheterna
Fotboll: Pålsboda slog serieledarna
(2018-09-15)
Fotboll: Yxhult tappade i andra
(2018-09-15)
Fotboll: IFK Kumla vann 3-1
(2018-09-15)
ORIENTERING: Veteraner tävlade
(2018-09-14)
Brand hos Yogacenter
(2018-09-14)
Hagaskolan firade 90 år
(2018-09-14)
Speedway: Höjde snitt med nära 900
(2018-09-14)
Stort intresse för Askersundsmässan
(2018-09-14)
Gissa Askersundbild - Vinn en bukett!
9
(2018-09-14)
Föreläste om Tivedsdrottning
(2018-09-14)
Upptäckte inbrott vid hemkomst
(2018-09-14)
Stal 900 liter diesel från skogsmaskin
(2018-09-14)
Tre inbrott på fyra veckor
(2018-09-14)
Bilbrand i Kumlaby
(2018-09-14)
Majoritet i Kumla? Var god dröj.
(2018-09-13)
Speedway: Bjerre skrev nytt kontrakt
(2018-09-13)
Föreställningen “Vattnet” till Sjöängen
(2018-09-13)
Hockey: Målvaktsduon inför premiär
(2018-09-13)
Veckans Bild - Hagendalsväg 20-talet
(2018-09-13)
Cupfinalklart - Åmmeberg möter ÖSK
(2018-09-12)
Föreläste om psykisk ohälsa
(2018-09-12)
Kossor på rymmen
(2018-09-12)
Träd fallit över Rv50
(2018-09-12)
Avstängd parkering i Hallsberg
(2018-09-12)
Fotboll: ÅIF till final mot ÖSK?
(2018-09-12)
Vill utöka till Kumla, saknar personal
1
(2018-09-12)
Hockey: NHL-Calle till Kumla
(2018-09-11)
Vädjar om boende för ungdomar
3
(2018-09-11)
McDonalds väntar med utbyggnad
7
(2018-09-11)
Hockey: Tog sig till TV-Pucken
(2018-09-11)
Vem stal fåren från hagen?
(2018-09-11)
Skadegörelse vid förskola
(2018-09-11)
Föreläsning om Ostindienfararen
1
(2018-09-11)
SD störst i Kumlas skolval
(2018-09-10)
Gissa Kumlabilden - Vinn en bukett!
9
(2018-09-10)
Så röstade Allé i skolvalet
(2018-09-10)
Dieker (M) redo att ta över
1
(2018-09-10)
Fotboll: Full omgång i division 5
(2018-09-10)
Osäkert läge i Hallsberg
(2018-09-10)
SD stänger inga dörrar i Kumla
25
(2018-09-10)
Innebandy: Kumla vann cup
(2018-09-10)
Valkvällens rapportering
(2018-09-10)
(M) upp och (S) ner
(2018-09-10)
Maktskifte i Kumla?
1
(2018-09-10)
Starkt val av C i Lekeberg
(2018-09-10)
Så röstade Kumla i riksdagsvalet
1
(2018-09-09)
KD fördubblades
(2018-09-09)
Valnytt på Sydnärkenytt
(2018-09-09)
BÅGSKYTTE: JVM-guld till Caroline
(2018-09-09)
Alf Anneborg: Katten som vantrivdes
(2018-09-09)
Run of Mine – tufft men roligt
(2018-09-08)
Fotboll: IFK avgjorde på övertid
(2018-09-08)
Facken valmobiliserade
6
(2018-09-08)
Fotboll: Poäng för Skyllberg
(2018-09-08)
Fotboll: Yxhult föll mot Bosna
(2018-09-08)
Fotboll: Säker damseger
(2018-09-08)
Hockey: 9-0 till Kumla mot Hallsberg
2
(2018-09-08)
Presenterade satsning på elbilar
(2018-09-08)
Skolvägen delvis klar
3
(2018-09-08)
S besökte Kvarntorp
(2018-09-08)
Annons:
Tidning
Senast kommenterat
Annons:
Tidning
Populärt ur arkivet
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.