Gå till innehåll
Kumla

Åsa Windahl M:s nya gruppledare

Publicerad: 21 September 2018 11:20

Under torsdagkvällen hade Kumlamoderaterna konstituerande gruppmöte efter valet. På mötet valdes Åsa Windahl, tidigare vice gruppledare och även föreningens nuvarande ordförande, till ny gruppledare. Tidigare gruppledaren Oskar Svärd var valberedningens förslag men ställdes åt sidan.

Åsa Windahl ska leda och förhandla för Moderaterna.

Det meddelade Åsa Windahl i ett kortfattat pressmeddelande sent på torsdagkvällen. Det blir alltså hon som ska företräda de nyvalda åtta moderata ledamöterna i kommunfullmäktige.

Beredskap för Svärd?

Varför den tidigare gruppledaren Oskar Svärd klivit tillbaka kan ha flera förklaringar, en är att han kan bli ledamot i riksdagen om det blir en borgerlig regering. Svärd står som tredje namn på  Moderaternas riksdagslista i Örebro län där de två översta valdes in.  Förstanamnet Elisabeth Svantesson tippas bli minister i en regering med M-deltagande varför Kumlabon Svärd plötsligt kanske kan försvinna till Stockholm som ersättare. Men det verkar inte ha varit ett huvudargument.

- Jag stod till förfogande och var valberedningens förslag, säger Oskar Svärd till Kumlanytt. Men jag hade inte förtroendet att vara gruppledare.

Han vill inte ge några fler kommentarer om orsaken till detta men säger att det varit "en diskussion". 

- Jag vill vara i Kumla och är tacksam för det stöd vi fått i valet och de många personkryssen för mig, säger Oskar Svärd.

"Windahl vill ha M-ledning"

Kumlanytts tidigare förmodan att valet av Åsa Windahl beror på att partiet i Kumla anser att hon har bättre förutsättningar att komma överens med Socialdemokraterna i en eventuell uppgörelse om fortsatt samarbete visar sig vara fel efter fler samtal med berörda.  Det är tvärtom.  Oskar Svärd petas för att han varit för samarbetsvillig med S, "haft fingrar i syltburken med sossarna", som en partimedlem säger utan att närmare gå in på vilka frågor som legat honom i fatet.  

Åsa Windahl står tydligare för ett borgerligt samarbete och vill arbeta för en sådan majoritet med Moderaterna i kommunstyrelsens ledning, enligt uppgifter till Kumlanytt. Eftersom mandaten inte räcker för en majoritet skulle det i så fall bli ett minoritetsstyre med stöd av Sverigedemokraterna vilket de övriga partierna på den borgerliga sidan tidigare sagt bestämt nej till. 

Windahl har under den senaste valperioden varit ordförande för Myndighetsnämnden i Kumla kommun, en nämnd som bland annat beslutar om bygglov och tillsyn inom miljö och hälsoskydd samt trafikfrågor. (LLz)

Artikeln uppdaterad (2)

Annons

kumla