30 Mars 2020
Tipsa: 073-094 57 58
Två bilder av Bangalore, både ultramodern med IT-forskning och uråldrig med heliga kor.

Två bröllop och fyra kackerlackor

Lisa berättar om mötet med Indien

Kumlatjejen Lisa Claeson, känd både som Kumlas Lucia och politiskt engagerad i (v),  har åkt till Indien för att arbeta som volontär på en skola. I tre artiklar ska hon berätta om sina upplevelser.  Hon har redan hunnit med två bröllop och fyra kackerlackor samt blir ofta kramad i kvarteret!

Bangalore är Indiens tredje största stad, med 8,5 miljoner invånare. Staden ligger i södra Indien och har ett rätt behagligt klimat på grund av de många parkerna som finns här, det brukade kallas pensionärernas paradis och många brittiska familjer bosatte sig här under ockupationen. Bangalore är även en viktig IT-stad.

I den här folktäta indiska staden volontärarbetar jag alltså nu. Det är en rätt stor kontrast till lilla, lilla Kumla kan jag säga.

Jag kom till flygplatsen en tidig måndagmorgon, klockan var inte ens fyra. En man från organisationen jag åkte hit med väntade på mig och skjutsade in mig till staden. Han tog min stora backpacker-ryggsäck och slängde upp den på taket på den lilla vita bilen, vars bilplåt var mjuk som hårdplast. Jag stuvade in mig i baksätet och letade febrilt  där i mörkret efter bältet, det fanns inget.

Längs med vägen var det så många människor ute, så tidigt på morgonen! Och det var bara män, utan ett enda undantag.

Min första kackerlacka

På vandrarhemmet jag bodde på första dagen upplevde jag tre nya saker; 1. Jag såg för första gången en kackerlacka, eller ja, tre-fyra kackerlackor. 2. Jag fick duscha med hjälp av en plasthink, en plastkanna och kallvatten. 3. Jag åt mat utan bestick, i stället fick jag lära mig att använda högerhanden.

Alla dessa tre saker är vardag för mig här nu, jag tänker inte på dem längre. Men den dagen var det rätt omvälvande på något vis, mycket banala saker, men ändå så stort på något vis. Kanske inte kackerlackorna då, de är mest rätt äckliga. Däremot upptäckte jag på en gång hur mycket vatten jag gör av med hemma när jag duschar, här använder jag en plasthink och det räcker alldeles utmärkt till hela mig (prova hemma!).

Och att äta maten med händerna är härligt på något vis, jag river av en bit chapati (ungefär tortilla), mixar ris och sambar och pickles med fingrarna och äter sedan. Det skulle inte fungera med en gaffel och en kniv, det skulle inte bli samma sak liksom.

Min värdfamilj: Hephzi, Jessie, Sangitha och Sharon på Sangithas 18-årsdag.

Jag bor i en värdfamilj bestående av fyra kvinnor. Två systrar fyrtio-femtioårsåldern, deras gamla mamma och en av systrarnas 18-åriga dotter. Och förstås hunden Aria (som jag för övrigt är livrädd för, jag ropar alltid på en av systrarna så de får hålla i henne när jag går in genom grinden). Jag trivs bra i familjen, får riktigt kryddstark jättegod vegetarisk mat varje kväll, har mitt eget rum och någon att prata med när jag har bekymmer eller frågor.

Varje morgon går en av systrarna upp halv sex och gör frukost. Det är typisk sydindiskt, till exempel idli (mjuka riskakor som äts med kokoschutney och sambar), dosa (en slags rispannkaka som också äts med kokoschutney och sambar) eller upma (gjort av semolina, ihopkokat som en gröt med chili, paprika och morotsbitar i).

På kvällen kommer alltid mjölkmannen på sin moppe och ropar vid grinden, och familjen köper två liter varje kväll.

De kommer och kramas

När jag går ute i mitt kvarter är det många som tittar, de ler, och barnen frågar vart jag kommer ifrån, vad jag heter eller till och med kramar mig ibland. Ganska underlig känsla första gången, skulle bara gå till affären och så kommer ett gäng skoltjejer i 10-årsåldern och rusar rakt mot mig och kramar mig, men nu har jag vant mig på något vis.

Många säger spontant att jag har så vacker hud, de känner på min arm och skojar och frågar om jag vill byta med dem. Och jag förklarar att det gör jag gärna, då slipper jag bli rödbränd hela tiden!

Det finns många, många krämer i affärerna som gör dig blekare och de är många som använder dem. I reklamerna på tv eller på affischer är människorna i ungefär hälften av gångerna vita. Många försöker efterlikna västerlänningar, både i utseende och i vanor, t ex har det blivit allt vanligare att börja äta kött i större mängder och oftare. Trots att de är så himla vackra och redan har goda vanor.

Redan på två bröllop

Ja, indier överlag har goda vanor. De äter mycket grönsaker, dricker te, många gör yoga och de är öppna och vänliga mot alla. Ta det här med bröllop - hemma i Sverige ser vi ju på bröllop som något privat, bara de närmsta deltar och allt är stort och viktigt. Här är bröllop snarare något socialt, man bjuder alla i sin närhet och fler därtill! Jag har hittills varit på två bröllop, varav jag inte kände någon av brudarna eller brudgummarna.

En vän och jag iförda våra saris som gäster på ett bröllop.

På bröllop har kvinnorna på sig saris (många har det också till vardags), så en sådan har jag införskaffat. En sari består av en lång underkjol i bomull, en tight blus som slutar strax under brösten och sedan själva sari-tyget (som är kanske fem-sex meter när man sträcker ut det). Sarin viks och viras sedan på något komplicerat vis och så vips har man den på sig.

Det är svårt att gå i den, speciellt i trappor,  som i lucialinne fast tre gånger svårare. Fast det är en häftig känsla att  bära den.

Två tusen gäster

Maten på bröllopen serveras hastigt på stora bananblad, det är mycket mat och man äter snabbt, för oftast är det över två tusen gäster, så det är många som ska äta. Alla tvåtusen ska gratulera och ge presenter till brudparet som sitter på en scen i en färgglad soffa. Allting filmas och bruden får inte le för mycket (detta är också sorgligt för henne, hon ska lämna sin familj och flytta in med honom och hans föräldrar och eventuella syskon).

Före giftermålet är det föräldrarna som bestämmer. Jag pratade med en kvinna som är närmare 30 år, kristen och ogift. Hon har träffat en kille i två år, han är muslim och de vill gifta sig. Föräldrarna vet ingenting och de måste träffas i smyg. Hon måste vara hemma halv sex varje kväll och får inte prata i telefon för mycket. De har tänkt vänta ett år till med att berätta, sedan får de se hur nyheten mottas. Kärleksäktenskap (som det kallas när det inte är arrangerat äktenskap) är relativt vanliga, men tar oftast lång tid att få igenom, speciellt om parterna följer olika religioner.

Det är många saker jag förundras över här, varje dag. Jag kommer absolut ta med mig många saker och tankar hem, på samma sätt som det är mycket här som jag saknar hemifrån. Som att kunna vara ute som tjej efter mörkrets utbrott,  friheten i det.

Samtidigt är frihet så mycket, på ett sätt är jag fri här också, fri i mig själv. Det där lät bohemiskt, men det är väl en del av vad Indien uppfattas som antar jag, lite bohemiskt med yoga och meditation och hitta-sig-själv-resor.

Nästa artikel: Som volontär på skolan

Se också
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2013-03-30 0:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.