27 Januari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Sätter para-jujutsu på kartan

Nathalie Frisk och Jenny Öster Hall är uttagna till Team Swedens landslag i para-jujutsu. Foto: Yvonne BergerNathalie Frisk och Jenny Öster Hall är uttagna till Team Swedens landslag i para-jujutsu. Foto: Yvonne Berger

Från och med nu har Sverige ett fullt integrerat landslag i para-jujutsu. Landslagscoachen Roger Berger och de två uttagna utövarna i laget, Nathalie Frisk och Jenny Öster Hall, har båda kopplingar till länet och Kumla.

Det är Svenska jujutsu federationen och Team Sweden, det svenska landslaget, som tillsammans tagit beslutet att integrera funktionshindrade fullt ut.

Roger Berger har varit aktiv i Kumla Para-budo i drygt tio år som tränare och kan nu också titulera sig som svensk landslagscoach.

– Jag fick förfrågan om att bli landslagscoach för para-jujutsun i Sverige, vilket jag naturligtvis blev väldigt hedrad av, berättar Roger för Sydnärkenytt.

Vill skapa intresse

Kumla Para-budo har med sina deltagare tävlat både nationellt och internationellt, där man har rönt stora framgångar.

– Ändå har det varit ganska dåligt med tävlingar här i Sverige och det är något vi och förbundet vill ändra på. Vi vill skapa mer intresse för para-jujutsun, förklarar Roger.

Roger Berger är numera landslagscoach. Foto: Privat
Har samma villkor

Att man i idrotter försöker integrera funktionshindrade i sin träning och tävlingsverksamhet kommer kanske inte som en överraskning. 

Men sällan är man så pass integrerad att man faktiskt är en del av ett landslag. Det ville förbundet i jujutsu ändra på.

– Vi är bland dom första i Sverige att ha med para-utövare i det riktiga landslaget. Vi är helt integrerade med Team Sweden och tävlar på samma villkor, är på samma läger och har tillgång till samma sponsorer. Vi har full uppbackning, avslöjar Roger.

Tjejer knep landslagsplats

Uttagna till det nybildade landslaget i para-jujutsu blev två tjejer vars namn torde klinga bekant: Jenny Öster Hall och Nathalie Frisk, två idrottare med många medaljer och titlar innanför västen. De båda är i samma ålder och tävlar i samma viktklass.

– Att det blev just dom beror på att de är erfarna och framgångsrika utövare och de känner varandra bra. Tanken är att de båda ska tävla individuellt och i duo, berättar Roger.

Just att tävla i duo blir en ny och spännande utmaning för Nathalie och Jenny. 

Jenny Öster Hall och Nathalie Frisk under Göteborg Open 2015. Arkivfoto: Yvonne Berger

– Det är en tävling där man kör i lag och framför en uppvisning tillsammans. Sedan bedöms man efter sin teknik, förklarar Roger.

– Tjejerna tycker så klart att det här är jättespännande och häftigt! Och så det är kul att vi sätter lilla Kumla på kartan.

VM väntar

Tanken är att successivt bygga upp ett stabilt para-landslag och man satsar på att framöver kunna knyta fler duktiga idrottare till sig.

Närmast för Team Swedens landslag i para-jujutsu väntar VM i jiu-jiutsu i USA under november månad. Jenny och Nathalie tränar för fullt tillsammans med Roger och hjälptränaren Fredrik Andersson.

– Det blir en spännande höst och ett spännande år som väntar! avslutar Roger. 

Läs mer om Team Sweden och idrottarna HÄR

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-07-16 17:10
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.