Gå till innehåll
Kumla / Sport

Utvändigt är det mycket likt hur Kumlahallen ser ut idag som den gjorde 1969. Foto: Anders Björk

Kumlas idrottstempel fyller 50 år i februari

Publicerad: 30 December 2018 15:11

Året efter att Vialundskolan stod klar öppnade Kumlahallen bredvid 1969. I början av 2019 firar hallen därmed 50 år. Mångårige fritidschefen Lage Sjöberg var högst delaktig i utvecklingen. Han gillar inte att simhallen flyttades.

Lage Sjöberg träffade sin fru Marianne på lärarutbildning i Stockholm. Då Marianne var från Kumla flyttade paret hit och Lage började jobba som gymnastiklärare. I slutet av 1960-talet bestämde Kumla kommun att man skulle bygga Kumlahallen och Lage sökte den utlysta tjänsten som "intendent".

"Fick väldigt fria händer"

- Jag hade både ekonomi och idrottslärarutbildning och fick tjänsten 1968. Året innan byggnaden stod klar ägnades framförallt åt planering för personalstyrka och vad Kumlahallen skulle innehålla. Min önskan var att så många föreningar som möjligt skulle kunna vara aktiva där, berättar Lage i villan på Carléns väg i Hällabrottet där han bott i över 50 år.

Lage Sjöberg bor mitt emot Tallängens skola, som syns bakom.

Och nog gick Lages förhoppning om föreningslivet i uppfyllelse.

- Hallen invigdes i februari 1969 och det tillkom sju nya föreningar i samband med dess öppnande. På nedre plan byggde vi bowling, brottning, skytte och pingishall, och så den stora idrottshallen. Där uppe hade vi simhall, en mindre gymnastikhall, cafeteria och ett par konferensrum, minns Lage.

Du tilläts ha en stor påverkan på hur det skulle bli?

- Jag måste säga att jag fick väldigt fria händer, och att ha fria händer var mycket baserat på att bra relationer med de styrande vilket jag hade. Jag kunde få en bekräftelse på saker innan det var beslutat i nämnden, det var guld värt. 

Nordkoreaner kom på besök

Det rådde en byggboom i hela området på 1960-talet, anstalten stod klar 1964, Vialundsskolan 1968, där till en början 700 elever gick, och på 70-talet tillkom även BOB:s stora fabrik. Från att tidigare varit i stort sett tomt hade nu ett område som lockade massor av folk byggts upp. 

- Invigningen av Kumlahallen var inte så märkvärdig, men det som gjorde att det började komma mycket folk dit var dels de nya föreningar som bildades, och även att vi anordnade många publikdragande arrangemang i hallen.

Den gamla bassängen med hopptorn vakande i ena änden. 

Bland annat anordnades simlandskamp mellan Sverige och Östtyskland och pingislandskamp mellan Sverige och Japan, och även Sverige mot Nordkorea. Naturligtvis var även den nya simhallen en faktor som lockade folk.

- Vi hade ordentliga bastuavdelningar, och en sak som jag drev igenom via Skolstyrelsen var att varje lågstadieklass två gånger i månaden hade simundervisning i Kumlahallen. Det betydde oerhört mycket, men nu har det försvunnit helt, konstaterar Lage besviket.

Oförstående till flytt av badet

Kostnaden för att bygga Kumlahallen ska ha varit kring åtta miljoner kr. 1970 byttes Lages titel som intendent ut mot att han blev fritidschef för Kumla kommun. Ett jobb han sedan hade i 25 år. Som driftansvarig för Kumlahallen anställdes Jan-Eric Sohlberg, och där var han kvar under många år.

Här tycker Lage Sjöberg att badet borde byggts ut istället för att flyttas. 

Tids nog ansågs det inte behövas någon driftchef för Kumlahallen, eller ens en ordinär vaktmästare, och när badet lades ner, eftersom man byggde nytt vid Djupadalsbadet, blev Kumlahallen ödsligt under flera år. Även cafeterian slog igen och det var stundtals spöklikt att vistas i byggnaden. Till slut kunde kommunen ändå få till en renovering av Kumlahallen och 2016 fick bygget en "nystart". Men Lage Sjöberg är inte positiv till flytten av badet.

- Jag fattar inte varför man gjorde den här enorma satsningen på flytt av badet. Bassängen läcker sades det, men du kan åka till vilken simhall som helst så efter ett visst antal år blir det mindre läckage, det hade gått att laga det förhållandevis enkelt, men man gjorde aldrig någon ansats till det. 

50 år uppmärksammas till hösten

Istället för den kostsamma flytten hade Lage velat se en satsning på Kumlahallen. 

Kumlahallen firar 25 år och Sven-Ove Cederstrand håller tal

- Man skulle behållt platsen för badet, allt annat fanns ju redan i Kumlahallen och det hade gått att bygga ut simhallen mot bollplan och få till en 50 meters bassäng. Kommunen har fantastiskt fina mark och driftresurser och parkeringsytor där, avslutar Lage Sjöberg.

Kommer de 50 åren att uppmärksammas då? Inte i början av året alla fall. Möjligen längre fram.

- Vi har en ide om att anordna och bjuda in till en större föreningsträff, men det blir i så fall till hösten. Då ska alla föreningar få chansen att visa upp sig, jag tror det kan bli en riktigt kul dag, säger Claes Samuelsson, fritidskonsulent.

Annons

kumla