Gå till innehåll
Kumla / Näringsliv

Barnteatern "Siv Snackar" spelades två gånger under dagen. Många fanns på plats för andra föreställningen. Foto: Sandra Wallin

Full rulle
på Kumladag

Publicerad: 25 August 2018 23:23

Under fredagen och lördagen var det dags för nionde omgången av Kumladagarna på torget. På plats fanns företag, föreningar och underhållning. Fredagen bjöd på kymigt väder men lördagen var desto bättre och en hel del Kumlingar passade på att titta förbi.

Kumladagarna tjuvstartades på fredagkvällen med servering och musikunderhållning av Patricks Combo men oturligt nog bjöd vädret på riktiga höstfasoner. Kyla och regn bådade inte direkt för någon massiv publikströmning, till skillnad från förra årets version, men några själar hade hittat till serveringen och öltältet på torget.

Många föreningar 

Desto bättre väder blev det under lördagen som var mer anpassad efter familjernas önskemål. Inledde dagen gjorde man med barnteatern ”Siv Snackar.” På torget fanns allehanda företag och föreningar på plats, varav de sistnämnda fanns fler av än under tidigare år. Goda Rum hade flyttat upp en del av sin verksamhet till torget och erbjöd mat.

Svenska kyrkan, motorcykelföreningen DACA (Drivers against child abuse), bibliotekets bokbuss, Kumla barnens dag och Sydnärkenytt själva var några av de som syntes på torget. 

Familjeenheten tipsade

Vid ett bord intill Maestros uteservering stod Hanna Sundling och Sofia Karlsson, familjebehandlare och barngruppsledare. De var där för att nå ut med de verksamheter som man kan erbjuda Kumlas unga och familjer: familjeenhetens öppenvård, Ventilen och Skilda Världar.

– Det har faktiskt kommit fram ganska många för att prata, med oss det är jättebra, kommenterar Hanna Sundling.

Familjeenhetens öppenvård erbjuder stöd till barn, unga och deras familjer medan Skilda Världar är en gruppverksamhet för barn med separerade föräldrar. 

Sofia Karlsson och Hanna Sundling ville uppmärksamma viktiga verksamheter.
Erbjuder kostnadsfri hjälp

Ventilen är även en den en gruppverksamhet för barn och ungdomar, med fokus på de som har eller haft någon närstående med alkohol- eller drogproblem.

– Det kan vara skönt för barn och unga att träffa andra som har samma problem, det är bra för dom att kunna prata om och bearbeta sina känslor, säger Hanna.

Alla verksamheter är kostnadsfria och behöver man hjälp är det bara att höra av sig, hälsar Hanna och Sofia. Kontaktuppgifter till verksamheterna hittar man HÄR.

Politiker raggade väljare

På plats fanns också Kumlas politiker i sina valstugor och där var det full rulle. Hos Liberalerna kunde man måla naglarna med regnbågens färger, med anledning av Örebro Pride, Socialdemokraterna fixade fiskdamm för barnen och många av de andra partierna bjöd på fika samt samtal med väljarna. 

Det socialdemokratiska kvinnoförbundet S-Kvinnor är ute på en drygt två veckor lång valturné, från Norrbotten ända ner till Skåne, och passade på att stanna till på Kumladagarna. Med sig hade de en helrosa hybrid-Volvo som inte gick obemärkt förbi.

– Den brukar väcka väldigt mycket uppmärksamhet, tyvärr kunde vi inte parkera den här på torget, skrattar Carina Ohlsson, ordförande i S-Kvinnor, Med sig till Kumla hade hon riksdagskandidaten Eva-Lena Jansson och sekreterare Susanne Andersson. 

– Vi ska vidare till Örebro efter det här, berättar Eva-Lena Jansson.

Susanne Karlsson, Carina Ohlsson och Eva-Lena Jansson från S-Kvinnor var på turné.
Stötte på motstånd

S-Kvinnors valturné rör sig genom 26 distrikt via torgmöten, tal, arbetsplatsbesök och andra aktiviteter. Resan har hittills rullat på bra, men helt utan gupp har den inte varit.

– AFS (Alternativ för Sverige, bildat 2017 av utslängda medlemmar i Sverigedemokratisk Ungdom, beskrivs som högerextremt och högerpopulistiskt, reds. anm.) och NMR (Nordiska Motståndsrörelsen) var där och störde oss. De spelade musik riktad mot oss när vi skulle hålla tal och stod och filmade alldeles nära. En del upplevde det som hot och tyckte det var obehagligt, berättar Carina och suckar en aning.

Fast något AFS och NMR fann man inte i Kumla. Där var stämningen gemytlig bland partierna på torget.

Slut för i år

Kumladagarna avslutades vid kl 14 på eftermiddagen. Då hade man hållit i gång sedan 10 på förmiddagen och även hunnit med Maxiloppet för knattar och seniorer så väl som sång av Cumvoxkören. Den avslutande dansuppvisningen med DanceMania blev dessvärre inställd.

Vädret höll sig i skinnet. Först när klockan slog 14.30 och de flesta redan hunnit packa ihop kom spöregnet.

Annons

kumla