15 December 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Fixade temadag om olikheter

Torsdagen 21 mars är utlyst av FN som Världsdagen för Downs Syndrom. I Sverige sammanfaller detta med det kampanjen ”Rocka sockorna.” Och precis det var vad man gjorde på Kumlaby skola. 


Kumlaby skola ville vara med och uppmärksamma dagen och passade därför på att anordna en temadag kring olikheter och funktionsvarianter.

Därför rockar man sockor

Att ha Downs Syndrom innebär att man har tre exemplar av kromosom 21. Att rocka just sockor gör man för att kromosomer ser ut som små kryss, precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra.

Att rocka sockorna innebär allts att vi alla rockor våra kromosomer. ”Med kraft och glädje lyfter vi fram våra unika förutsättningar!”

Rocka sockorna ingår i Svenska Downföreningens initiativ ”Lika Värde.”

Samtal och reflektion

På Kumlaby skola blev det en dag av härliga upplevelser, samtal och reflektion. Förskoleklasserna och lågstadiet hade övat in sånger och hade allsång tillsammans med Fredagskören; en kör med deltagare med olika funktionsvarianter.

Förskoleklasserna upp till årskurs 5 fick också läsa böcker och se kortfilmer som grund för samtal och reflektioner.

Högstadiet i sin tur fick besök av ståupparen Jonas Helgesson och hans föreläsning ”Ett cp-bra liv.” Ett föredrag som med både humor och allvar lyfte frågorna om vad som är ett bra liv och om man kan må bra även om man inte är vad samhället kallar frisk.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-03-22 12:45
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.