22 Mars 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Konstnärligt stöd för utvisade

- men även drabbade av skadegörelse

Rosemarie Rudevall gör under Valborg en konstnärlig manifestation för FN:s barnkonvention och den utvisningshotade familjen.

Natten mot tisdag drabbades utvisningshotade Fadi Jabours frisörsalong på Köpmangatan av skadegörelse. Men på onsdagen stod konstnären Rosemarie Rudevall utanför huset och hade fått 250 handavtryck till stöd för familjen.

- Jag är konstnär i hjärta och själ och en kreativ persson, jag ville göra något mer för familjen än bara en namninsamling.  Det var då jag kläckte idén med att folk ska få sätta sitt handavtryck med färg.

Hand till hands-insamlingen går ut på att sätta sitt handavtryck på ett pappersark med färg för att visa att varje hand stödjer kampen att göra FN:s barnkonvention till lag i Sverige. Och att man stödjer barnens rättigheter i världen.

- En hand är en symbol för väldigt mycket, säger Rosemarie Rudenvall, konstnär och hjärnan bakom Hand till hands.

Band till familjen

Uppmärksamheten kring den utvisningshotade familjen Jabour i Kumla har varit stor. Många har redan stött familjen, senast med en manifestation på torget. Att familjen varit så länge som sju år i Sverige och att femåriga dottern Marisol, som är född i Sverige, också ska drabbas har speciellt upprört.

- Jag gör det i första hand för att jag har starka band till familjen, jag har fällt många tårar de senaste veckorna, säger Rosemarie Rudenvall och stryker färg på ännu en hand. Det är en förbipasserande som vill stödja aktionen och nu sätter dit sitt avtryck.

-Någon gång innan valet vill jag rulla ut hela arket med alla händer på plattan i Stockholm för att markera att något måste göras. Hittills är det ca 250 händer på pappret, säger hon.

Enligt Rosemarie Rudenvall finns det flera liknande fall i Sverige bara det senaste året där barn födda i Sverige blivit utvisade till länder där krig och våld hör till vardagen.

- Marisol är född i Sverige och har rätt att stanna!

Äggkastning mot salongen

Utvisningshotade Fadi Jabour med familj drabbades natten mot tisdagen av skadegörelse mot sin frisörsalong.

Strax efter midnatt mot tisdagsnatten kastade någon ägg och färg mot företagets fasad och skyltfönster.

- Det hölls manifestation på torget i söndags för att vi ska få stanna, men jag hade på lut redan innan att något sånt här skulle hända med tanke på att det också finns folk som inte vill att vi ska vara kvar.

En polispatrull skickades till platsen men någon skyldig kunde ej gripas.

- Det är skitjobbigt, säger Fadi Jabour.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2014-04-30 13:06
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.