Gå till innehåll
Kumla / Kultur

Unika chanser att lyssna på salongsmusik i Säbylund vid tre konserter under maj-juni. Foto: Sune Eskelinen

Klassisk musik
i herrgårdsmiljö

Publicerad: 6 April 2015 22:30

Säbylunds herrgård slår upp portarna för tre klassiska konserter under maj och juni. Det är Kumlaparet Elain och Roger Olsson som håller i de konstnärliga trådarna. I den vackra och traditionstyngda herrgårdssalongen ska det bjudas på kammarmusik med piano, stråkar och sång.

Elain Olsson, konsertpianist och lärare vid Kävesta folkhögskola, har blivit något av ambassadör för klassisk musik i Kumla.  Nu är hon eld och lågor inför den konsertserie som hon och maken Roger, till vardags violinist i Svenska Kammarorkestern, planerar för Kumlas förnämligaste byggnad, herrgården i Säbylund.

- Jag var engagerad att spela på en privat sammankomst då Johan och Ingid Lagerfelt berättade att pianisten Lennart Rabe arrangerat konserter där på 80-talet. Så det är jätteroligt att de nu öppnar upp för nya arrangemang.

- I samband med konserterna kommer Johan även att berätta lite om Säbylunds historia.

Elain Olsson håller i trådar och spelar själv. Foto: Sune Eskelinen
Tre konserter

Det blir tre konserter, söndagarna 3 och 24 maj samt 14 juni, samtliga börjar kl 16.

Elain och Roger Olsson inleder serien med "sonater av de stora mästarna och kortare, vackra och virtuosa stycken ur den digra violinrepertoaren".

- Vi kommer även ha förband med musik av elever från Kävesta och från Kumla kulturskola. Det är extra roligt att det blir en arena där proffs och elever kan mötas på samma scen, det är inte så vanligt.

Wirénkvartetten, där Roger Olsson ingår tilllsammans med kollegor ur Svenska kammarorkestern, spelar den 24 maj tillsammans med Elain Olsson. Hon ackompanjerar även på den avslutande konserten 14 juni då huvudpersonen är Fredrik Helgesson, operasångare från Göteborg.

50 får sittplats

Biljetterna kommer kosta 150 kr och släpps den 18 april på biblioteket. Antalet sittplatser är begränsat till 50.

- Det går inte in fler, konstaterar Elain Olsson. Men det har sin charm att det inte blir så stort, det blir en intim salongskänsla där man kommer nära artisterna.

Arrangemanget sker i samarbete med Kumla kommuns kultur- och fritidsförvaltning och Elain Olsson hoppas att "Musik på Säbylund" kan bli återkommande.

- Man kan ta det som en fin söndagsutflykt, kanske besöka Engelska parken innan man går in för att lyssna.

Annons

kumla