Under måndagskvällen var det återigen dags för kommunfullmäktige att mötas. Den här gången gick man igenom resultatöverföring i ekonomin och två olika interpellationer, en angående åtgärdsprogram i matematik och den andra en ny fritidsgård. De två senare ämnena fick det att hetta till ordentligt i talarstolen.
Först ut var alltså en resultatöverföring där budgetavvikelse balanseras över till ett nytt år. Beslutet här var att lyfta av det underskott som nämnden för livslångt lärande och Äldrevårds- och socialnämnden dragits med.
Här bestämde man även att nämnderna senast i maj ska redovisa resultat och en åtgärdsplan för hur man ska komma till rätta med problemen.
Sedan var det då dags att diskutera den interpellation som Per Holm från Kristdemokraterna lämnat in gällande ett kommunalt åtgärdsprogram i matematik. Mer om förslaget HÄR.
Per Holm ville ha svar från Oskvar Svärd (M), ordförande i skolnämnden, om man tagit ställning till och ordnat ett kommunalt åtgärdsprogram i ämnet matematik.
– Anledningen till det var att eleverna i Kumla påvisat dåliga resultat i matematik och det har varit negativt i många år. Nämnden ställde upp på ett åtgärdsprogram men sen dess har jag inte hört något, sa Per Holm.
Oskar Svärd menade att skolnämnden vidtagit åtgärder för att förbättra matematiken bland Kumlas elever. Bland annat följer man det så kallade ”matematiklyftet”, som är Skolverkets satsning på lärare i matematik, anordnat kurser för lärare i ämnet där de fått prova på nya metoder och sedan redovisa resultatet.
– Det finns inarbetade åtgärder. Vi ordnar ämnesträffar, läxläsning och lovskola. Åtgärder har tagits fram och vi kommer fortsätta följa upp dem, kommenterade Svärd.
Per Holm kontrade med att ett kommunalt åtgärdsprogram skulle vara något att lägga på politikernas bord och inte skolornas. Han menade att det behövs ett styrprogram och att ett åtgärdsprogram ska genomföras systematiskt och strategiskt.
– Extra anpassningar är inte tillräckligt och de insatser vi gjort är inte tillräckliga. En enig skolnämnd sa ja till ett åtgärdsprogram, var är det någonstans? undrade Holm.
Svaret från Svärd blev att det inte finns något regelrätt åtgärdsprogram - men att åtgärder ändå genomförts.
Kommunfullmäktige frångick därmed ärendet.
Kvällens andra interpellation kom från Liberalernas Christian Lahesalu angående en ny mötesplats för Kumlas ungdomar. Han ställde frågan till Kultur- och fritidsnämndens ordförande Stefan Svensson (S): När kan en ny mötesplats stå färdig?
Stefan Svensson svarade att en ny mötesplats är viktig men att det är svårt att fixa mer kompletta mötesplatser för ungdomar. Det ska finnas plats för alla ungdomar.
– Det är viktigare vad som finns på platsen än att den ska vara ny, kommenterade Svensson och påpekade att det hela dragit ut på tiden, men att man jobbar intensivt i nuläget.
Målet är att hitta en plats innan sommaren.
Det var under denna debatt som det hettade till ordentligt i talarstolen. Ämnet gled över på det stök som vissa ungdomar uppvisat på Ica Maxi (just de händelserna omnämns i interpellationen) och det blev en infekterad stämning i lokalen när det ifrågasattes om detta skulle diskuteras.
Per Holm fick se sig avbruten ett flertal gånger, bland annat av kommunfullmäktiges ordförande Carl-Gustav Thunström (S), och till slut var måttet rågat.
– Det går ju troll i det här! Jag blir avbruten hela tiden, sa en upprörd Holm och flera politiker instämde.
– Det här är inte okej! hördes någon från oppositionen hojta.
– Jag tycker det är sorgligt hur man behandlas i den här talarstolen, det verkar som om du tagit efter förre ordföranden, sa Holm och syftade på Dan-Åke Moberg.
Han var sedan tvungen att gå några varv i lokalen för att lugna ner sig.
Per Holm och andra krävde att ordföranden skulle be om ursäkt, vilket han också gjorde med orden: ”Jag ber om ursäkt om jag avbröt på ett klumpigt sätt.”
Holms partikamrat Camilla Valfridsson tog plats i talarstolen och kritiserade ordföranden.
– Jag är inte nöjd med den där ursäkten, det är ingen uppriktig sådan. Per har blivit avbruten tre gånger, först av Katarina Hansson och sen av dig. Er partikamrat får diskutera Ica men inte Per. Du har verkligen axlat manteln efter förra ordföranden, påstod hon.
Den kvarhängande känslan efter diskussionen var en vass sådan, missnöjet gick inte att ta miste på.
Mötet fortsatte dock och avslutades med en kortare diskussion kring Hardemo skola och flytten av årskurs 5 och 6 till Stene skola.
Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.