29 November 2019
Tipsa: 073-094 57 58

28 000 invånare om 20 år är planen för Kumla

Hundratalet besökare fanns på plats i Kvarngården när Gata upp & gata ner bjöd in under kvällen. Foto: Anders Tisell.Hundratalet besökare fanns på plats i Kvarngården när Gata upp & gata ner bjöd in under kvällen. Foto: Anders Tisell.

När föreningen Gata upp & gata ner bjöd in för föredrag under onsdagen diskuterades det om Kumlas framtidsplaner inom byggandet. År 2040 är planen att 28 000 invånare ska bo i Kumla.

Över 100 personer hade samlats denna kulna oktoberkväll för att lyssna på Åsa-Hanna Halèn - projektledare inom mark och exploatering inom samhällsbyggnadsförvaltningen i Kumla kommun. 

Växande vision är fastställd

Hon som lystrar till det härliga namnet Åsa-Hanna visade sig vara en 48-årig kvinna, född i Karlskoga men numera hemmahörande i Örebro. Tycker man att hennes yrkestitel hör till det krångliga slaget så visade sig Åsa-Hanna vara precis tvärtom.

Åsa-Hanna Halén vid micken.

En ytterst trevlig och behaglig person som lugnt och sakligt berättade på ett lättfattligt sätt om kommunens framtida byggplaner.

Kumla kommuns framtidsversion är att år 2040 kommer folkmängden att uppgå till 28 000 vilket i sin tur innebär att det behövs 4 000 nya bostäder.

Åsa-Hanna gick därefter in på vilka byggplaner som finns inom kommunen. Det blev så pass många områden som beskrevs att det inte låter sig göras att nämna dem alla. Jag nöjer mig därför med att redovisa några av de aktuella områdena. 

Stort intresse för Älvesta

Villakvarter med 30 – 37 småhus ska upp i Älvesta, eventuellt kan det också bli några radhus eller lägenheter. Området skall präglas av en stark på-landet-känsla med skogsdungar och böljande fält. För att förstärka ”på landet-känslan” kommer samtliga hus att ha sadeltak. Närhet till skola i Hällabrottet och annan service i Kumla är plusfaktorer man pekar på. Nämnas skall att det visats jättestort intresse för tomterna som samtliga är på 1.000 kvm eller mer.

EKEBY: 

I närheten av Ekeby kyrka planeras ett nytt villakvarter med 16 villatomter och några  större tomter för flerfamiljshus. En plats med lantlig atmosfär som säkert kommer att locka många stadsbor. Projektet har i omgångar försenats p.g.a. arkeologiska utgrävningar och även överklagan av detaljplanen. Eftersom utgrävningar endast kan utföras sommartid så har det blivit ganska tidskrävande, man är i nuläget inne på tredje rundan. Som sagt, utgrävningarna är ännu inte klara och dessa kommer att upptas under nästa år. Utgrävningarna har inte varit resultatlösa, man har bland annat funnit ett unikt smycke och en skärvstenhög. 

En ny stadsdel i Gröna Sörby

I området som ligger bortom Ericssons industrier i nordvästra Kumla, planeras en helt ny stadsdel. I den första etappen ges plats för 40 småhustomter, 30 rad- eller kedjehus och några större tomter för flerfamiljsboende. Ett område som skall karakteriseras av just det gröna med möjlighet till rekreation och friluftsliv. Visionen är att området i en framtid skall rymma 300 bostäder. Intresset för området är stort och kön av intressenter är redan betydande. 

Även området vid Idrottsparken är under utredning. Dock ligger de direkta byggplanerna kanske några år fram i tiden. Även området vid Långgälla i Åbytorp är under utredning.

På S:t Torgils väg tillkommer 25-30 hyresrätter genom att man bygger på ett våningsplan på befintliga byggnader. Nämnas skall också att nybyggnationen av Kungsgården är på gång. Ett omsorgsboende med 126 vårdplatser. 

Sammanfattningsvis skall sägas att under den 50 minuter långa kartläggningen av Kumlas många områden fick de församlade vara med om en trevlig presentation vad gäller nybyggnation under perioden fram till 2040.

Kumlakalendern  - Rekordsålde!   

Efter detta var det dags för en trevlig stund tillsammans vid kaffeborden samtidigt som det företogs lottdragning och utdelning av 12 fina vinster, bland annat presentkort på 200 kr från Fresh Food.

Speciellt roligt var det för undertecknad konstatera att försäljningsrekord noterades vid  försäljningen av Kumlakalendern i samband med släppet denna höstens första Cafèkväll!

Nämnas kan för er som inte förvissade er om ett ex. att den nu säljs på Kumla Bibliotek, Skoindustrimuseet och hos Esso på Kvarngården. För beställning och även för hemkörning kontakta Anders Tisell 019 58 29 98   mail: anders.tisell@hotmail.com.

Nästa gång – Jubileumskväll!

Föreningen Gata upp & Gata ner vilar inte på lagrarna utan laddar nu för Jubileumskvällen den 20 november kl. 18.00 då föreningen firar 20 år!  En kväll som givetvis blir lite utöver det vanliga.     

Kvällens huvudgäst är Kumlabördiga Sofia Larsen. Hennes meritlista kan göras lång – Affärsutvecklare på Örebro Universitet och förbundsordförande på Jusek. Tidigare Riksdagsledamot för Centerpartiet 1998-2010, med mera.

Lotta Martinsson kommer att underhålla med skönsång. Lotterier med verkligt fina priser finns.Dessutom släpps en speciell Jubileumsskrift denna afton.  En afton som vi hoppas och tror kommer bli något alldeles extra!                                                       

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-10-25 11:13
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.