19 Februari 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Lärlingsprogram ska lyfta JN gymnasiet

På onsdagen hade John Norlander informationskväll med drop in i sina lokaler i Folkets hus i Kumla. Det har inte alltid gått som på räls för skolan, som haft en nedåtgående trend för elevantalet. Nästa läsår kommer man öka antalet lärlingsutbildningar, syftet är att öka elevernas möjlighet till jobb och skapa ett kontaktnät.

Mia Björk-Eilebro är lärlingskoordinator på skolan:

- Vi har haft lärlingsutbildningar i liten skala tidigare men från nästa läsår drar vi igång i större utsträckning.

Man skiljer på skolförlagd utbildning som är den traditionella där man läser det mesta på skolan, med några veckor praktik. På lärlingsutbildningen gör man minst 50 procent av sin utbildning i praktisk form, ute på en arbetsplats med en handledare.

- Men självklart läser du ämnen som svenska, engelska och matte som vanligt, förklarar Mia Björk Eilebro

Mia Björk Eilebro på JN-gymnasiet har ständig kontakt med företag om elevers praktikplatser.
Utredning gav större bredd

- Det är helt klart så att är man lärling bygger man upp ett kontaktnät, man blir en kollega och i mångt och mycket formas man för att kunna fortsätta och få en anställning, fastslår hon.

- Vi var tvungna att strukturera om efter utredningen som gjordes förra året och det gav oss möjligheten att satsa mer på lärlingsutbildningar. Det gör också att vi inte är beroende av att ha en hel klass i ett visst program utan vi kan exempelvis ha tre restauranglärlingar och två barn- och fritidslärlingar.

Per-Anders Forsbacka och Mikael Bergström hoppas att fler tjejer ska välja byggprogrammet och har varit ute på skolor och marknadsfört.
Byggprogram räknar med 15 elever

Per-Anders Forsbacka och Mikael Bergström är lärare på byggprogrammet där eleverna kommer  vara ute 45-50 veckor på praktik istället för 15 som tidigare. Och de båda menar att byggbranschen ser positiv ut inför framtiden.

- Kärnan av personal i byggverksamheten är 40-talister och många företag är oroliga över att man inte kan fylla på underifrån med nya byggnadsarbetare. Det finns en oro på marknaden och därför  är då en byggutbildning något som verkligen kan leda till jobb efter utbildningen.

- Hela byggbranschen är väldigt mansdominerad så därför  jobbar vi hårt för att tjejer ska välja bygg, det har varit lite tufft att locka tjejer att börja bygglinjen, berättar bygglärarna.

Med mycket chans för eleverna att få känna på arbetslivet hoppas Rolf Östman att skolan ska växa sig stark igen.
Chans visa upp sig

Rolf Östman är verksamhetschef för årskurs 6-9 och gymnasiet:

- I dagsläget har vi ungefär 90 elever, vi hade en ganska stor omställningsperiod under förra läsåret då vi avvecklade ett antal program. Men satsningen på lärlingsutbildning är förhoppningsvis något som gör att skolan kan växa igen.

- Det är nyttigt att vara ute på arbetsplatser, eleverna lär sig mycket och får reda på hur det är i arbetslivet. Det är en väldigt bra möjlighet att få visa upp sig och knyta kontakter för framtiden.. Jag hoppas att det här lockar elever att välja John Norlander-gymnasiet, säger Rolf Östman.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2015-01-28 22:15
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.