Gå till innehåll
Kumla

Skolorna börjar utan skolchef i sikte

Publicerad: 18 August 2014 16:30

Kumla kommun har problem att hitta en ny skolchef. Den senaste rekryteringen misslyckades eftersom alla kandidater drog sig ur. Nu kan det dröja till nästa höst innan en skolchef är på plats. Under tiden fortsätter chefen för kultur- och fritid Annika Hallberg sitt dubbelkommando som tillförordnad chef även för barn- och utbildning.

Det kanske inte behövs någon skolchef i Kumla? Frågan låter sig ställas efter alla omkastningar i toppen för barn-. och utbildningsförvaltningen.

Två skolchefer i rad har fått gå efter missnöje hos den politiska ledningen. Men verksamheten har rullat på ändå. En ny organisation inom barn- och utbildningsförvaltningen är på fötter inför skolstarten med tre enhetschefer men den sista sammanhållande länken fattas.

Rekryteringen av en ny skolchef gjordes med hjälp av en rekryteringsfirma som skakade fram tre tänkbara kandidater som intervjuades.

Tre försvann

- En tog tillbaka sin ansökan, de två andra hade även sökt andra jobb som de valde att tacka ja till innan vi var klara, berättar Ulla Lundholm, kommundirektör. Så vi har beslutat att avvakta.

- Vi lägger ner rekryteringen nu och påbörjar en rekrytering efter årsskiftet. Det var inte rationellt att göra det nu i höst.

Lösningen med Annika Hallberg, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, som tillförordnad chef för barn- och utbildning fortsätter således - ett formellt politiskt beslut om förlängning är snart på bordet.

"Stabil organisation"

Men är inte skolchefsjobbet så viktigt att det krävs full koncentration på det?

- Absolut, säger Ulla Lundholm. Tyvärr blev det inte så denna gång och och vi hade inte så mycket annat att ta oss till. Dyker det upp något att titta på under hösten ska vi göra det men vi går inte ut i någon aktiv annonsering.

- Det är ett tufft uppdrag för Annika Hallberg men hon säger att hon har en så stabil organisation på kultur- och fritid att det fungerar. Och den nya ledningen på barn- och utbildning är också bra.

"Märkligt att vänta"

Per Hallström, Lärarförbundet, är kritisk:

-Eftersom man använt en rekryteringsfirma är det väl bäst att låta den jobba och givetvis fortsätta rekryteringen. Ska man ha en bra skolchef får man leta hela tiden.

- Jag tycker det är märkligt att man väntar på detta sätt, säger Per Hallström.

Annons

kumla