11 December 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Ledamöter svarar inför besparingsmöte

Annica Sjöqvist är ordförande i socialnämnden som har en del att ta ställning till inför veckans möte. Foto: Anders BjörkAnnica Sjöqvist är ordförande i socialnämnden som har en del att ta ställning till inför veckans möte. Foto: Anders Björk

På torsdag träffas socialnämnden för att rösta om flertalet sparförslag i kommunen. Vi har frågat sex i nämnden hur de ser på fältassistenternas framtid. De behövs tycker vissa, andra säger att de spelat ut sin roll.

Socialnämnden behöver spara in pengar till 2020. Därför finns en rad sparförslag med på det möte som kommer att hållas 15 augusti där ledamöter får rösta. Ett av förslagen är att avveckla fältarbetarnas tjänster.

Röstas om tiotalet frågor

Något vi skrev om i tisdags, vilket många läsare reagerade över. 

Kommunens tjänstepersoner har fått ta fram besparingsförslagen. "Fältarnas" jobb är bara en av flera frågor som det ska röstas om. Exempel på övriga är anhörigstöd, hälsopedagog och avgift för måltider. 

I Socialnämden finns elva ledamöter. Vi har fått svar från sex på dessa frågor:  Hur ser ni på att ha kvar två heltidstjänster för fältassistent i Kumla kommun framöver? Vet ni redan nu hur ni kommer att rösta?

"Arbetet är inte effektivt"

Gunnel Kask (S): Utifrån att ungdomarnas vanor ändrats så radikalt, de är inte ute på kvällar/nätter, behövs fältarnas resurser på annat sätt.

Gunnel Kask. Foto: Privat.

Ett ökat förebyggande samarbete mellan Öppenvården barn/unga och skolan är nödvändigt. Alla barn/ungdomar har kontakt med skolan. Det befintliga samarbetet fältare/ fritidsgård fortsätter, fältarna år organiserade under Öppenvården idag. Att intervjua en tidigare fältare som var verksam för tio år sedan är inte relevant. Även föreningarnas och partiernas nattvandring har avslutats- man träffar inga ungdomar ute. Stöd till ungdomar som samtal och urinprov ska fortsätta. Har tyvärr inte möjlighet att delta på nämndemötet den 15:e, men har sett under en lång tid att fältarnas utearbete inte är effektivt.

"Vi ska diskutera"

Christian Liljenhed (L): Trygghet är en väldigt prioriterad fråga för Liberalerna i Kumla och vi har genom åren haft många förslag för att öka tryggheten. 

Christian Liljenhed. Foto: Privat.

I flera år har vi drivit på för ett utökat fokus på förebyggande arbete kring dessa frågor, inte mindre fokus. Liberalerna kommer diskutera förslaget om att ta bort fältassistenterna, och även de andra besparingsförslagen, under nästa vecka.

"Kan inte vara utan"

Lena Rosborg (V): Vänsterpartiet anser att "fältarna" ska vara kvar, de gör en insats i kommunen som vi inte kan vara utan. Med tanke på den förstörelse som är till exempel i Sjöparken, och på andra platser behövs det vuxna ute. Det är också viktigt i förebyggande syfte, kontakter i skolan, föreningslivet. Kända ansikten som ungdomarna känner igen. Vad blir konsekvenserna? V kommer rösta för att de ska vara kvar.

"Lägger min röst på nej"

Berry Keller (M): Ungdomars vanor har ändrats. De finns inte på stan eller andra uteplatser som det var då "Kumla mot narkotika startades". Kampen mot narkotika måste fortsätta, men förutsättningarna är anorlunda och då kanske man inte behöver " fältarna" som förr utan måste jobba på ett annat sätt. Jag lägger min röst på ett nej för fältarbete på nuvarande sätt.

Jonatan Arting och Markus Lundström är kollegor som "fältare" i Kumla. Foto: Anders Björk
KD räknar med samarbete 

Johan Jörtsö (KD): Vi brukar ha ett samarbete med Centern och Liberalerna och rösta lika, och vi får prata ihop oss och se hur vi ställer oss. Det ekonomiska och behovet styr ju självklart mycket för beslutet. 

"Måste våga ta ansvar"

Annica Sjöqvist, Socialnämndens ordförande (S): Vi ser att andelen äldre och yngre personer ökar i kommunen och andelen som är i arbetsförd ålder ökar inte i samma takt.

Annica Sjöqvist på cykeltur. Foto: Anders Björk

Det innebär att skatteintäkterna till kommunen inte ökar lika mycket som kostnaderna. Så här ser det ut i de flesta kommuner i landet så Kumla är inget unikt på det sättet. Därför måste vi nu våga ta ansvar och vidta vissa åtgärder så vi kan ge de äldre en plats på ett vård och omsorgsboende när de behöver. I Kumla planerar vi att bygga ett nytt vård- och omsorgsboende med en utökning av 36 nya platser mot vad som finns idag. Sedan ser vi att för att klara ökning/andelen äldre med vård- och omsorgsbehov behöver vi planera för ytterligare ett vårdboende längre fram. Om beslut går igenom att avveckla fältarbetarna så kommer vissa av deras arbetsuppgifter läggas på Öppenvården i Kumla.  

SD röstar för kvar

Jeanine Brunn Magnusson (SD): Vi vill ha kvar "fältarna" i Kumla. Kanske behövs det till och med några fler istället, men det är möjligt att deras uppdrag behöver moderniseras. Så ja, vår röst hamnar för att de blir kvar.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-08-11 18:08
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.