06 December 2019
Tipsa: 073-094 57 58

Husvakten dömd för hemfridsbrott

När paret i Kumla åkte på utlandssemester i februari 2018 skulle en kompis se till deras bostad. Han hade haft nyckel till bostaden under flera år, och eftersom det var OS frågade han om han fick titta på TV i parets bostad. Men han tog sig mer friheter än så.

När paret återvände efter två veckor var hela hemmet nedsmutsat. Kompisen erkände då att han bott kvar i bostaden och även låtit bekanta bo där. Dessutom hade han stulit några smycken som han pantsatt, och han hade använt parets bil vid flera tillfällen.

10 000 i skadestånd

Tingsrätten ser allvarligt på att mannen i 40-årsåldern tagit sig sådana friheter. Han döms nu för hemfridsbrott, stöld och olovlig förfogande.

Tingsrätten menar att brotten normalt sett borde gett fyra månaders fängelse, men i det här fallet anser domstolen att det finns skäl att istället döma till villkorlig dom och 80 dagsböter à 50 kronor. Den 40-årige mannen är ostraffad, lever under ordnade förhållanden och det finns skäl att tro att ha inte kommer att fortsätta begå nya brott. Han ska dock betala 10 000 kronor i skadestånd för den kränkning han utsatt paret för, och han ska betala 1 957 kronor för de stulna smyckena. (KH)

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-07-17 21:42
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.