28 Mars 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Drev mobbning 13-åring i döden?

Polisen misstänker att det var trakasserier på nätet som drev den 13-åriga flickan att ta sitt liv i fredags i Kumla. Den utlösande orsaken kan dock vara en annan och sammansatt och kommer sannolikt aldrig att klaras ut.

Efter upplysningar av närstående till Kumlafickan inledde polisen en förundersökning om nätmobbning och har enligt åklagaren misstankar åt ett bestämt håll.

För skolkamrater och lärare på Vialundsskolan där flickan gick blev det en krissituation. Hur kunde det hända? är frågan som ställs. Kunde hon inte hjälpas? Var det mobbning på nätet som orsakade tragedin?

Med anledning av fredagens händelse kommer det under onsdag och torsdag kl 17-21 att finnas samtalsstöd för elever, föräldrar och allmänheten på Fritidsgården Kvisten (Vialundskolan). På plats kommer det att finnas kuratorer, socionomer och/eller psykolog, meddelar Ulla Lundholm tf kommundirektör Daniel Malmborg, beredskapssamordnare.

Familjens hus

Familjens hus hade redan tidigare bestämt att arrangera ett möte på biblioteket om nätmobbning under rubriken
Vet du vad ditt barn gör på nätet?

Föreläsare på onsdag 20 mars kl 19 är Johanna Nilsson, författare till Gilla Hata Horan och Olle Cox, nätexpert på antimobbningsorganisationen Friends. 

- Det är oerhört ledsamt det som hänt och det ska inte behöva hända, säger Olle Cox.  Den här kvällen var inplanerad sedan länge, men nu med det som hänt, är det i högsta grad ett aktuellt ämne. Och vi har kommit överens med arrangören att genomföra den här kvällen, berättar Olle Cox.

"Ska inte behöva ske"

Han har följt händelserna i Kumla, där en 13-årig flicka tog livet av sig i fredags och där polisen nu misstänker att det var ett näthat som drev flickan till självmordet.

- Jag vill inte spekulera i det här, jag är bara bedrövad över att sådana här saker händer, det ska inte behöva ske, säger Olle Cox.

Med sin erfarenhet vet han att många vuxna skulle behöva engagera sig mer i vad barnen gör på nätet.

- Prata med barnen om vad som händer på nätet, vad kan man göra där och vad ska man inte göra på nätet. Och glöm aldrig att vuxna alltid är förebilder för ungdomarna!

Arena för kränkning

Föreläsningen och samtalet om nätmobbning äger rum på Kumla bibliotek, onsdagen den 20 mars klockan 19. Hur kan du som vuxen förhålla dig till ungas sociala liv på nätet?

- Våra barn och tonåringar umgås alltmer över nätet. Samtalen börjar i klassrummet, fortsätter på nätet på kvällen och kulminerar kanske på rasten dagen efter, skriver Familjens hus i sitt pressmeddelande.

- Nätet är gränslöst. Många bra samtal men ofta också tvärtom. Allt för lätt att skicka iväg ett meddelande där ryktesspridning och förtal gör nätet till en arena för mobbning och kränkande uttryck.

Boken Gilla Hata Horan av Johanna Nilsson, som tar upp nätmobbning, är en av årets gåvoböcker från biblioteket till samtliga elever i åk 8 i Kumla kommun.

Mötet följs upp med en föreläsning 10 april kl 19 av Odd Lindberg, professor i socialt arbete, vid Örebro universitet. Han ska tala om konsekvenser för de utsatta och möjligheten till effektiva insatser. Samarr: Folkuniversitetet

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2013-03-12 16:41
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.