23 Maj 2018
Tipsa: 073-094 57 58

Här gör Paulo sitt 14:e besök

Birgit Ericson, 91, har fått matlådan värmd av Paulo Boskär hemma i sitt kök. Helst skulle hon vilja bo på ett äldreboende med gemenskap.

Mer resurser till Hemtjänsten
ett problem med flera vinklar

Strax efter kl sju på morgonen efter att ha slutat vid 21-tiden kvällen före  är undersköterskan Paulo Boskär igång igen. När jag ansluter några timmar senare har han hunnit med följande besök:

7:24
7:31
8:04
8:19
8:39
8:48
9:11
9:30
10:39 har han rast och fem besök kvar på listan. De kortaste besöken har gällt att lämna matlådor och hämta tvätt. Nu sitter han  och beställer nästa veckas  mat för brukarna, som prickat för på en matsedel.

Det är ruschigt i grupprummet. Vi diskuterar städning,  som kan ingå i hemtjänsten men som nu en särskild städpatrull/servicegrupp börjat  ta hand om vilket uppskattas eftersom städningen blir effektivare gjord och övrig personal avlastas.

Ett akut problem är en brukare som maniskt trycker på trygghetslarmet. Även om personalen har starka skäl att misstro larmen skapar de oro.

Anne Karlsson kommer in, hon är planerare men också fackligt ombud för Kommunal inom hemtjänsten.

- Jag tycker facket gjort mycket , det har blivit bättre under åren, lite bättre är det, säger hon.

Den springande punkten i fackets - och många andras - kritik av hemtjänsten och vården i största allmänhet är underbemanning.  För lite folk sliter ut de som arbetar, gör att de slutar vilket förvärrar problemen.

För lite folk, ja. Men så enkelt är det inte. Problemet måste ses från flera sidor.

Först  pengarna, kommunens budget. Politikerna som vi valt att styra måste som bekant göra avvägningar mellan olika behov.  I år  är budgeten för Kumlas hemtjänst cirka 58 milj kr.

- Det bygger på en resursfördelningsmodell, som är kopplad till brukartid, förklarar verksamhetschefen Anne Shemeikka.

Om väljarna kräver mer resurser, fler anställda  till  just hemtjänsten, kan det ge resultat. Det är en fråga om medborgarnas engagemang, en politisk fråga där även beslut om statsbidrag av partierna i riksdagen spelar in.

I maj gratulerade kommunen 15 nya undersköterskor, anställda sedan flera år som pluggat upp sig och fått sina kunskaper validerade, alltså vägda och värdesatta - med högre lön i sikte.

Men det måste också  finnas utbildat folk som vill arbeta i hemtjänsten.

- Det här är världens bästa jobb, säger undersköterskan Carolin Öberg Roos. Man gör nytta och får så mycket tacksamhet, man känner att man gjort nåt bra när man gått hem.

Ändå står många utbildningsplatser tomma. Det råder brist på undersköterskor. Lönefrågan kan vara avgörande för yrkesvalet och dess möjlighet till utveckling.

I Kumla är ingångslönen för en undersköterska 20 850 kr.  Den som troget arbetat i 30 år kan räkna med 27 100 kr plus ersättning för obekväm arbetstid, som kan vara 2-3 000 kr i månaden för en heltid.

Är det en rimlig lönenivå?  Kan vi räkna med en väl fungerande hemtjänst med kunnig och engagerad personal med den ersättningen?

Det är ett faktum att kvinnodominerade yrken länge, säg sen tidernas begynnelse, varit lägre värderade. Det är också en klassfråga hur ett "mjukt" arbete som är förenat med handlag och fysiska insatser blir lönat i sanhället.

- Det är oförskämt att säga att det är enkelt jobb! fräser de i Citygruppens personalrum.

Det senaste centrala löneavtalet med extra påslag för undersköterskor pekar mot en viss framtvingad tillnyktring hos arbetsgivaren SKL, Sverigs kommuner och landsting, för att kunna rekrytera fler i ett läge där konkurrensen mellan kommunerna om folk till vård och omsorg har skärpts.

Kommunens personalavdelning noterar förändringen:

-  Det är låg arbetslöshet, vikarierna till exempel har andra krav nu. Vi får gå med på mycket  för att få täckning på sommaren, berättar Malin Holm och Anna Leidinge. Man är mer mån om sin frihet.

Maj Pettersson, teamledare, och Nina Wallin, planerare, får ofta fylla små och stora luckor med vikarier.

Utan vikarier skulle hemtjänsten vara illa ute.

Det kan upplevas intensivt klockan halv sju på morgonen av de ansvariga planerarna i  hemtjänstens högkvarter. Då ska de fylla de eventuella luckor som uppstått på grund av sjukanmälningar.

- Vi vill släcka bränder på morgonen, säger Nina Wallin, planerare.

Morgontimmarna mellan kl 7 och 11 kräver flest insatser för brukarna. Några insatser går att skjuta upp,  andra av till exempel medicinsk karaktär definitivt inte. De gamla sitter - eller ligger - och väntar.

En variant är att  tillfråga kvällspersonal om att byta till morgontjänst och att fylla den nya luckan som uppstår med en timvikarie.  Personal kan tillfälligt flyttas mellan grupper, ett irritationsmoment.  Det kan också handla om att beordra någon anställd att arbeta övertid. Den makten har en arbetsgivare.

- Jag kollar telefonsvararen hela dagen för sjukanmälningar, säger Maj Pettersson,  som har en position mellan grupper, planerare och de tre hemtjänstcheferna med ansvar för två grupper var.

- Jag lappar ihop och signalerar var det är lite kris, förklarar hon. Idag var det riktigt illa, två sjuka.

Förutom att lösa de kommande timmarnas akuta problem gäller det att få fram en vikarie.

- Jag lägger en annons till bemanningsenheten i Stadshuset, säger Maj Pettersson.

Ida Östberg, enhetschef med ansvar för bemanning men också annat: - Kraven på dokumentation inom vård och omsorg ökar. Vi har en särskild supporttekniker för allt teknikstrul,  som att hålla telefoner uppdaterade, det är otroligt intensivt.

Timvikarier, som gått kommunens introduktion och blivit "anställda",   markerar själva i ett datasystem (Time Care Pool) när de kan jobba, minst fyra pass i månaden begärs. Bemanningsenheten stämmer av mot  "annonsen" och bokar de vikarier som är disponibla. Om det nu finns några.

- Vi har cirka 2 000 beställningar om året på vikarier, säger Ida Östberg på sitt kontorsrum på socialförvaltningen. Hon är  chef för enheten för kvalitet och utveckling inom vård och omsorg med elva medarbetare varav tre bemanningsassistenter med ansvar för vikarier där en har hemtjänsten i fokus.

Förutom inhopp av timvikarier, ibland för att täcka upp för den ordinarie personalens arbetsplatsträffar, handlar det om att förmedla månadsvikarier för sjukvikariat  och föräldraledighet samt semestervikarier.

Ida Östberg tar fram kommunens 20-sidiga introduktionsbroschyr för nyanställda. Tre dagars (eller fyra vid behov)  bredvidgång inklusive IT och webbutbildning är stommen. En lång checklista från värdegrund till brandlarm ska bockas av på sid 19.

- Vi tar hand om 15 nya i veckan. På ett år har vi 250-300 introduktioner.

Efter rasten på förmiddagen ger sig Paulo Boskär ut på stan igen för fem nya insatser. Han går hem till en dam som har svårt att böja sig. Hon ska få hjälp med lite städning men hennes dammsugarslang är  trasig så insatsen blir begränsad.  Tvårummaren är mycket välputsad men damen ser bekymrad ut.

- Jag får väl köpa en ny dammsugare, säger hon.

En äldre dam vid torget  ska få  matlådan, som han tidigare varit och lämnat, uppvärmd och serverad.

- Nja, hon klarar det kanske själv men ibland kan hon ha blodsockerfall och det är bra att titta till henne och se till att hon äter.

Blått och rött. Hemtjänstens anställda rör sig över hela stan.

Nästa lunchbesök är hos Birgit Ericson, 91, född i Hällabrottet. Hon sitter vid köksbordet medan Paulo värmer matlådan, en fiskrätt.

- Maten kostar 61, det är lite dyrt, säger hon med järnkoll på kostnaderna - taket för hemtjänsttaxan i Kumla är 2 013 kr och då ingår kostnaden för trygghetslarmet med 250 kr.

- Det är klart att det tar på pensionen.

Carola Persson, handläggare på Sydnärkes gemensamma  taxe- och avgiftsnämnd i Hallsberg, uppger att taxan inkomstprövas utifrån deklarationen (frivilligt att lämna) samt boendekostnad. Taket nås redan med sju timmars hemtjänst i månaden.

- Det finns brukare som har 100 timmar.  Men många kommer ner på noll kronor i avgift för att de har så låg inkomst.

Birgit får hjälp med lunchmat, duschning och städning och säger att hon är nöjd med alla som kommer från hemtjänsten. Hon försöker  göra så mycket hon kan själv, att till exempel komma ut, men hon efterlyser ett annat boende:

- Kommunen borde vara mer framåt och ha boenden med service där man kunde gå till ett dukat bord. När man känner att man vill ha sällskap skulle det vara lättare att få det.

Hon berättar om ett äldreboende i Gävle som hon känner till.

- Där var man som en stor familj.

Birgit Ericsons familj är också stor, hon har 14 barnbarnsbarn!

- Jag var tidigt ute, konstaterar hon . Jag har haft ett bra liv och fått vara frisk, det är det viktigaste av allt.

Avklarade arbetspass.

Klockan är 13. Paulo har gjort sitt sista besök för dagen. Det är tomt i personalrummet och han slår sig ner vid datorn, kollar  genomförandeplaner, skriver en rapport  med detaljer i Procapita, som han signerar i kanten.

På väggarna sitter diplom för dem i gruppen som genomgått webbutbildning för Demens ABC.

Jag frågar  Anette Broman, en av de tre hemtjänstcheferna i huset, om det är möjligt att även få följa med någon som ger insatser utanför centrala Kumla. Jo, det löser sig. ganska snabbt. Min nya vägledare ska bli undersköterskan Inga-Lill Log  i Hällabrottsgruppen.

Nästa avsnitt: "Jag har pacemaker också!"

Se också
Kommentera
Publicerad: 2017-07-17 20:42
Senaste nyheterna
Kumla Bostäder säljer kvarter
(2018-05-22)
Speedway: Indianerna slog Lejonen
(2018-05-22)
Kommunfullmäktige höll möte
5
(2018-05-22)
Sista rocken på Kvarngården
(2018-05-22)
BILD: “Bina jobbar för fullt”
1
(2018-05-22)
Antikexperter besökte Bielkemässan
(2018-05-22)
Babypaket skickas återigen
(2018-05-21)
Gissa Kumlabilden - vinn en bukett!
16
(2018-05-21)
Fotboll: Vretstorp slog Askersund
(2018-05-21)
Speedway: Laget mot Lejonen
(2018-05-21)
Barnens dag med cirkus och lådbil
4
(2018-05-20)
Fotboll: IFK Kumla avgjorde i slutet
(2018-05-19)
Alf Anneborg: Jag ledde stadsvandring
(2018-05-19)
Fotboll: Yxhult slog tabelltvåan
(2018-05-18)
Hockey: Planeby slutar, blir tränare
(2018-05-18)
Ställer ut Sophie Jansons foton
(2018-05-18)
Pensionärer vallfärdade till Kumla
(2018-05-18)
Fotboll: Kumla BK vann seriefinal
(2018-05-18)
Företagsfotboll i “Parken” på lördag
(2018-05-18)
Ulrik Jansson: Leve Skomakarveckan
(2018-05-18)
Ny sommarteater på gång
(2018-05-17)
Sveas öppnar efter helrenovering
4
(2018-05-17)
Veckans bild - Vialund vann DM
1
(2018-05-17)
Nämnd röstade för att avveckla JN
4
(2018-05-16)
Hasse hittade fel drömbil
1
(2018-05-16)
Fri kollektivtrafik för ungdomar
(2018-05-16)
Tenor på besök i Hardemo
(2018-05-16)
Fotboll: Askersund slog Hallsberg
(2018-05-16)
Fotboll: Kumla BK slog Laxå IF
(2018-05-16)
Grovt rattfylleri på Skolvägen
(2018-05-16)
Provocerad 17-åring dömd
(2018-05-16)
Oro ingen ursäkt för fortkörning
(2018-05-16)
Speedway: Storstryk i hemmapremiär
(2018-05-15)
Mp vill ha svar om väg och skola
(2018-05-15)
Mamma misshandlade tonårsdotter
(2018-05-15)
Körde ner stolpe på Mossbanegatan
(2018-05-15)
Dammgrävare fick böta
(2018-05-15)
Två dömda för narkotika
(2018-05-15)
Smygfilmade på skoltoalett
(2018-05-15)
Veteranvetare i länsfinal (TV)
(2018-05-14)
Lastbil välte mitt över väg
(2018-05-14)
Gissa Kumlabilden - Vinn en bukett!
8
(2018-05-14)
“Skogskontroll med helikopter slöseri”
(2018-05-14)
Inbrott på Kyrkogatan
(2018-05-14)
Speedway: Laget mot Smederna
(2018-05-13)
Lyckad kvartersloppis i solskenet
2
(2018-05-13)
Speedway: Lindgren i topp i GP
(2018-05-12)
GOLF: Kumla Open avgjord
(2018-05-11)
Barnens konstverk blir kvar
(2018-05-11)
Välbesökt Marken
(2018-05-11)
Strid om JN:s framtid
3
(2018-05-11)
Brasbrand vid fotbollsplan
(2018-05-11)
Fotboll: Yxhult vann efter straffmål
(2018-05-10)
Veckans bild - Korvkiosk i centrum
9
(2018-05-10)
Fotboll: Stene IF med barn igen
(2018-05-10)
Fotboll: IFK Kumla inte nära
(2018-05-09)
ICA-Profilens personal protesterar
11
(2018-05-09)
Skadegörelse vid biblioteket
(2018-05-09)
FOTBOLL: Resultat div 4
(2018-05-09)
Speedway: Förlust 48-42 i premiären
2
(2018-05-08)
Annons:
Tidning
Senast kommenterat
Annons:
Tidning
Populärt ur arkivet
Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Teknik:Webbsidan är byggd och anpassad för moderna webbläsare och mobila enheter. Vi rekommenderar att du använder den senaste webbläsarversionen. Vid behov uppgradera. Sydnärkenytt använder Cookies för bättre användarupplevelse för besökare och medarbetare samt för besöksstatistik. Läs mer om Cookies. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.