Gå till innehåll
Kumla / Näringsliv

Bild tagen från ovan på Ericsson. Foto: Arkivbild

Hård kritik efter
Ericsson-varsel

Publicerad: 29 November 2016 22:24

Fackombud riktar hård kritik, men är samtidigt nöjda med de avgångspaket som blev. - Duktiga arbetare mister sin försörjning på grund av ledningens misskötsel, säger Peder Boström, IF Metall.

Peder Boström är numera ombudsman på IF Metalls avdelning för Örebro län, men med ett förflutet på Ericsson i Kumla när fabriken var länets största arbetsgivare.

Han är bedrövad över dagens besked att 360 av 420 anställda tvingas lämna Kumlaenheten.

Avgångspaket enda positiva

-Jag känner mig illa berörd över Ericssons varsel. Det är resultatet av en ledning som kapitalt misslyckats att förvalta ett mycket fint företag. För mycket ekonomer och för lite tekniker har styrt den här trista utvecklingen.

-Till det kommer en del personal som hyrts in via bemanningsföretag. Ingen enda av våra 120 medlemmar får behålla jobbet, som jag förstår.

Företagets flaggor vajar ännu stolt i vinden. Foto: Anders Björk

Det enda positiva Peder Boström kan se är de villkor som erbjuds varslade medarbetare, upp till 21 månaders lön utan arbetsplikt.

Alexander Stridh, vice ordförande för Unionen Kumla, är också nöjd med avgångspaketet, som facket lagt stor energi på i förhandlingarna.

-Vi börjar nu med lokala förhandlingar och där kommer vi se hur många som kan tänkas bli kvar. Vi har en hel del medlemmar som fortfarande ser ut att bli kvar, och det får förhandlingarna utvisa, säger Stridh.

Facket inte fått gehör

-Vårt mål var att få fram ett så starkt paket som möjligt. Samtidigt jobbade vi hårt med att få kvar en viss del av prototyptillverkningen, men där lyckades vi inte riktigt hela vägen.

- Idag känns det ändå som om våra medlemmar är nöjda med utfallet så långt som vi kommit i förhandlingarna.

Alexander Stridh konstaterar att facket inte fått gehör för sina argument att behålla den nyckelverksamhet som nu försvinner, prototyper och testserier.

- Vi känner att vi inte har samma synsätt som ledningen för Supply, och vi anser inte att de lyssnat på våra farhågor eller möjligheter som vi har lagt fram.

"Valt att gå baklänges"

- Det har varit hårda förhandlingar, men vi har alltid kunna skaka hand efteråt, och företaget har varit generösa i paketförhandlingarna.

- Där ser vi att vi nu att medlemmarna lindras av uppsägningarna rejält.

Peder Boström konstaterar att den elektronikproduktion som Kumla varit så kompetenta på nu går i graven.

-Duktiga medarbetare mister sin försörjning på grund av ledningens misskötsel. Det här hade aldrig behövt hända om ledningen tänkt annorlunda.

-Man har i omgångar minskat produktionen och betalat dyra pengar för det i stället för att satsa på att utveckla nya produkter.

- Man har valt att gå baklänges och det här är resultatet.

Liknande artiklar

Annons

kumla