I dagarna har Hagaskolan i Kumla hunnit fylla hela 90 år. Det såg man till att fira med dunder och brak under dagarna fem. Gammeldags skola, lärarföreställning och smaskande av tårta hann man bland annat med.
Fredagen 14 september markerade slutet på födelsedagsveckan och i vanlig ordning arrangerades då den så kallade Hagadagen där elever får låtsaspengar och kan ”shoppa” loss bland medtagna grejer.
Pedagogen Suzanne Olsson har varit med och planerat veckan. Hon tycker sig se att firandet uppskattats av både elever och lärare.
– Vi tänkte att vi skulle fixa något när vi ändå fyllde 90 år, trots att det var mycket att stå. Men en vecka, det tyckte vi att vi skulle klara av, säger Suzanne.
Firandet påbörjades i måndags med en upptakt där eleverna fick reda på vad som komma skulle. På tisdagen ordnade man sedan en gammeldags skoldag där lärarna, och de elever som ville, klädde ut sig i gammeldags mode medan läroplanen även den antog en gammeldags skepnad.
– Jo då, vi fixade griffeltavlor som eleverna fick öva finskrift på och tog ner våra gamla planscher som vi har. Vi hade några gamla böcker som vi följde och baserade dagen på, förklarar Suzanne och känner glädje över att så många elever ville haka på.
– Det var jättekul att se att så många hade klätt ut sig!
På skolgården möter Sydnärkenytt Alice Sjödin, Gry Karlsson och Märta Pettersson, alla elever i tredjeklass, där de precis shoppat på sig allehanda ting. Alice visar skolans egna valuta, upptryckt på grönt papper.
– Han på pengarna är vår rektor, säger hon och pekar på en bild av rektor Leif Dickens som fått pryda sedlarna.
Tjejerna tycker att veckan har varit rolig och nämner födelsedagsfikat och Hagadagen som höjdpunkter. Gammeldags skola tycker de också var roligt.
– Vi fick stå upp vid bänkarna när vi skulle prata, berättar Gry.
Fast gammeldags skola hela tiden, det skulle de inte vilja ha.
– Nä, verkligen inte! säger de i kör och skrattar.
Själva tårtan, som Suzanne och en kollega skapat tillsammans av frigolit, käkade man under onsdagen (det fanns glasstårta inuti) och på torsdagen satte lärarna upp en show där man spelade upp en snutt från skolans alla decennier.
– Fast vi har inte haft något öppet hus eller så. Vi funderade på det men visste inte om det skulle komma några gamla elever på besök, menar Suzanne.
Sydnärkenytt får sig i alla fall en titt på de festligt pyntade lokalerna där man också satt upp bilder från veckans aktiviteter och fotografier från ännu längre tillbaks.
– Det går 225 elever här nu, men tänk vad många som gått här under åren, kommenterar Suzanne och tittar drömmande ut över korridorerna, översvämmade av liv och rörelse.
Skriv helst under eget namn. Håll dig till ämnet och håll en hyfsad ton. Visa respekt för andra som kommenterar och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.