Gå till innehåll
Kumla

Barbro Karlsson blir av med sin tjänst som hälsopedagog. Här är Barbro på Seniorfestivalen som inleddes på måndagen. Foto: Anders Björk

Kumla sparar in på hälsopedagogen

Publicerad: 30 September 2019 10:48

Efter nyår försvinner tjänsten som hälsopedagog i Kumla. – Det är besparingsskäl som gjort att kommunen valt att ta bort tjänsten, säger hälsopedagogen Barbro Karlsson.

Fram till slutet av juni fanns två sådana tjänster. Barbros kollega slutade dock innan indragningen beslutades.

- Vi drev ett flertal gympapass på Kvarngården, vi har haft skaparverkstad, cirkelträning, samtalsgrupper och matlagningsgrupper. Det har inte enbart varit riktat mot äldre, utan även för personer inom LSS och socialpsykiatrin. Vi har haft en bred målgrupp, säger Barbro Karlsson.

Varit en fristad

Många äldre är pigga och alerta, och kanske kan hitta andra grupperingar att vända sig till, menar Barbro.

-  Men det är mest synd om de som inte har den här möjligheten att hitta andra sociala sammanhang på grund av olika funktionsnedsättningar. Till oss har även de som haft en stroke kommit. De har inte full förmåga att kommunicera. För dem har vi varit en som fristad.

Frivilliga krafter ska nu göra en insats i det förebyggande arbetet.

- Seniorerna har själva tagit tag i det. Det är frivilliga som tagit över en del, några damer som kör gympa på måndagar helt ideellt för att man tycker det är roligt och viktigt att hålla igång. Och för cirkelträningen har vi två personer som också som hjälpt till att hålla igång. Men det är inte lika naturligt för de andra målgrupperna att komma när det inte finns ”en personal” som är ansvarig, säger Barbro Karlsson.

Inte lagstadgat

Hon tycker det är tråkigt att kommunen beslutat bort den här tjänsten.

- Men ekonomin är väl inte den bästa, så pengarna måste väl användas till det som måste göras. Och det förebyggande är inte lagstadgat – även om forskningen visar att man vinner på det.

Efter nyår börjar Barbro Karlsson en tjänst som stödpedagog inom LSS.

Annons

kumla