Gå till innehåll
Kumla / Kultur

Många fritidspedagoger fanns på plats för att nätverka och inspireras av varandra. Foto: Linus Karlsson

Chans att lära av varandra

Publicerad: 6 December 2018 19:11

Under onsdagsmorgonen 5 december samlades Kumla kommuns alla fritidshem, med tillhörande pedagoger, på Folkets Hus. Tillsammans hade man ordnat en mässa för att lära och inspireras av varandras verksamheter.

Det är inte första gången man anordnar en liknande mässa men den förra var för drygt fyra år sedan. Fritidspedagogen Linus Karlsson, anställd på Fylsta skola sedan 2013, var en av dem som var med och fixade mässan.

– Utgångspunkten är att vi fritidspedagoger i kommunen en gång i månaden träffas för gemensam kompetensutveckling. Vi brukar bland annat ha föreläsningar och ta del av annan viktig information, berättar Linus för Sydnärkenytt.

– Eftersom vi har haft den här mässan kom ämnet upp igen och vi tänkte att det kunde vara en bra grej för oss alla.

Många utställare

Allt som allt fanns 14 utställare, från olika skolor i kommunen, på plats under den två timmar långa mässan. Majoriteten av de som fanns på plats jobbar som fritidspedagoger men även annan skolpersonal, så som kuratorer och rektorer, var med under evenemanget. Dök upp gjorde även Oskar Svärd (M), ordförande i nämnden för livslångt lärande.

Linus uppfattar att tillställningen blev en uppskattad sådan där alla deltagare fick chans att lära av varandra.

– Själv blev jag inspirerad av hur många olika sätt man kan arbeta med skapande i skolan. Det var kul att se hur de andra skolorna jobbar med ämnet, menar han.

Foto: Linus Karlsson
Plan för kvalitetsarbete

I Kumla kommun finns 23 förskolor och 11 grundskolor; på dem arbetar förstås ett stort antal pedagoger. Under 2015 startade förvaltningen för livslångt lärande upp arbetet med att planera ett mer utvecklat och förbättrat kvalitetsarbete, vilket går under namnet ”Kunskap i fokus.”

Syftet med det är att utveckla lärandeprocesserna inom förskola och skola. Målsättningen är att elverna ska nå ett högre värdegrunds- och kunskapsresultat i skolan. 

Stöd till utveckling

Kvalitetssystemet berör även pedagogerna inom kommunens verksamheter och där vill man att yrkesgruppen ska få bättre möjligheter att: ha fokus på lärande- och undervsiningsuppdraget, bättre förutsättningar för samarbete med kollegor genom mer samsyn kring vad som är bra undervisning och lärande samt bättre stöd till att utveckla sin egen undervisning.

– Jag tycker det är jättebra att vi träffas en gång i månaden och får fortbildning. Det är uppskattat av många och jag tror att det även är något som kan locka pedagoger hit, kommenterar Linus Karlsson.

Fler aktiviteter väntar

Framöver rullar verksamheten för Kumlas pedagoger på som vanligt och man ser fram emot att fortsätta sina träffar. Någon mer mässa är inte planerad i nuläget men man håller det öppet för framtiden.

– Vi har ju andra träffar med liknande upplägg, till exempel brukar vi lära oss mer om utomhuspedagogik i Kvarntorp och Viaskogen, och under våren har vi tänkt få hit någon akademisk föreläsare, berättar Linus.

Den 8 maj nästa år kan allmänheten även se fram emot Fritidshemmens dag, där man uppmärksammar den viktiga verksamheten under det stående temat ”Lära, leva, utvecklas.”

– Då brukar vi vara framme på torget och fixa lite roliga aktiviteter, tipsar Linus.

Annons

kumla