Gå till innehåll
Kumla / Sport

Klubbens bana ligger i Kvarntorp och invigdes för 35 år sen. Foto: Anders Björk

Vill ha besök av
nyfikna golfare

Publicerad: 18 May 2017 11:35

GOLF: På lördag anordnas "Golfens Dag" i hela landet och så även vid en av kommunens största föreningar, Kumla Golfklubb. Hur är läget i klubben och vad bjuder de på i helgen? Vi har tagit reda på det

Vi slår oss ner i inomhushallen som invigdes 2015. Här kan man träna både på allt från utslag, sving och puttning. Eller ta det lugnt med en fika.

Golf året runt erbjuds

- Den har verkligen kommit till nytta, det innebär att man kan träna året om och vi ordnar lektioner här hela året, säger ordförande Ulf Persson.

Han är van i rollen och nu inne på sitt 13:e år som ordförande. Till helgen ser Ulf och övriga i klubben fram emot att få fira "Golfens dag".

Uteplatsen har rustats upp vid banan, bland annat har denna byggnad kommit till. 

- Den anordnas för andra året över hela Sverige under samma dag. Men varje klubb är ju suverän och får arrangera den precis hur de vill, förklarar Raija Kellto, som är en de drivande rösterna i Kumla Golfklubb.

Dagen kommer framförallt att vända sig till de som inte spelar, men är nyfikna på sporten. Man kommer bland annat få provspela, och få guidad tur för bana och maskinpark.

Medlemmar ökat sex år i rad

Vad händer mer då? Jo, det anordnas tipspromenad, man får prova åka golfbil, en hoppborg finns på plats och det bjuds på kaffe och glass till alla barn.

Hur är aktiviten i klubben nu för tiden?

- Vi är nöjda, medlemsantalet har ökat sex år i följd (drygt 900 medlemmar) och ekonomin är stabil, så vi känner att vi är med i matchen, förklarar Ulf Persson.

Den gågna helgen anornade Kumla Golfklubb sin tävling Kumla Open by Malmbegs Elektriska AB. Maximala 78 spelare fanns med i startfältet.

- Det funkade bra, och en duktig kille från Karlstad vann, berättar Ulf.

Christian Nilsson från Karlstad Golfklubb satte in segerstöten på andra varvet som han gick på 66 slag, vilket för övrigt var tävlingens bästa score.

63 är banrekordet att slå

Banans par är 72 och banrekordet är från 90-talet på 63. Henrik Spongh var den "hemmaspelare" som deltog. Han har vunnit tävlingen tidigare.

Henrik jobbar nu året runt som klubbens "pro".

Henrik Spongh. 

Det innebär att han är tränare och instruktör till folk i alla åldrar. Vid undertecknads besök står han vid drivingrangen för en privatlektion.

- Jag har jobbat här sen 2010, och visst finns det att göra året om. Vi har fått igång vinterverksamheten mer och mer och nu senast var det riktigt bra, förklarar Henrik.

Henrik lär ut golf till alla åldrar

Hur trivs du?

- Väldigt bra, det är kul att det är så stor variation, jag lär ut till personer från fem, sex till 90 år. Tröttnar på golf? Nä, det gör jag nog aldrig, fastslår han. 

"Lyssna nu så här ska du göra för att få till en hole in one". Henrik Spongh lär ut.

Vilken ålder är lättast att lära ut till?

- Det är lättast med de som verkligen vill lära sig, då har ålder inte så stor betydelse. Intresset och viljan måste finnas där, annars kan det vara lite svårt, sade Henrik Spongh.

Tillbaka till Golfens Dag avslutningvis, för de som behöver skjuts dit går det gratis buss från Kumla Resecentrum med avgångstid 09:45.

Annons

kumla